Guvernul a decis: Procedura draconica pentru promovarea magistratilor la ICCJ

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 14:28
5713 citiri
Guvernul a decis: Procedura draconica pentru promovarea magistratilor la ICCJ
Foto: B1TV

Guvernul a decis luni sa isi angajeze raspunderea pe proiectul de lege care vizeaza promovarea magistratilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Dupa scandalurile repetate in care au fost implicati unii dintre judecatorii de la ICCJ, Guvernul a decis sa introduca criterii extrem de aspre de promovare in acest inalt for judecatoresc.

Astfel, premierul Emil Boc a prezentat pe larg principalele prevederi ale legii, precizand inca de la inceput ca scopul urmarit este imbunatatirea selectarii judecatorilor, prin instituirea unor garantii de transparenta, integritate si profesionalism.

El a explicat ca se doreste "promovarea pe criterii de competenta si in mod transparent" a magistratilor la Inalta Curte, acestia urmand sa fie alesi din randul celor care au indeplinit cel putin 5 ani in functii de judecator sau procuror la anumite Curti de Apel sau Parchete clar precizate in lege, si care au obtinut calificativul "foarte bine" la ultimele trei evaluari, nu au fost niciodata sanctionati si au o vechime in munca de cel putin 15 ani.

Odata conditiile preliminare indeplinite, magistratii care doresc sa ajunga la Inalta Curte vor trebui sa participe la un concurs care va consta in mai multe probe.

Prima va fi o proba de evaluare a hotararilor judecatoresti redactate sau a actelor de urmarire penala intocmite de procurori. Cea de a doua proba va consta intr-un interviu sustinut in fata plenului CSM, iar cea de a treia va cuprinde 4 probe scrise.

Seful Executivului a precizat ca proiectul de lege prevede ca in componenta comisiilor de concurs numite prin Hotarare CSM si corespunzatoare sectiilor de la ICCJ vor face parte un judecator deja in functie la Inalta Curte, un profesor universitar care indeplineste anumite conditii bine precizate, dar si un formator de la Institutul National al Magistraturii cu un anumit grad.

De asemenea, la proba de evaluare a hotararilor judecatoresti vor participa cate un avocat cu inalta tinuta profesionala si un psiholog.

"Toti cei care doresc sa candideze trebuie sa publice pe pagina de Internet a CSM sentintele pe care le-au dat in ultimii 10 ani, astfel incat oricine sa le poata cunoaste. Ele vor sta in dezbatere publica 30 de zile si oricine poate trimite observatii", a mai anuntat premierul.

Proiectul de lege prevede ca punctajul maxim care poate fi obtinut este de 100 de puncte: 75 la evaluare si 25 la interviu.

Pentru a intra la probele scrise doritorii trebuie sa obtina in prima faza cel putin 80 de puncte, primele doua probe avand caracter eliminatoriu.

De asemenea, candidatii vor trebui sa obtina cel putin nota 8 la probele scrise.

Premierul Emil Boc a mai subliniat faptul ca aceasta procedura este in concordanta cu exigentele exprimate in repetate randuri de Comisia Europeana si a punctat inca o data ca ea urmareste promovarea magistratilor la Inalta Curte pe baza de "transparenta, integritate si profesionalism".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#promovare Inalta Curte, #guvern angajare raspundere, #promovare judecatori Inalta Curte , #premier