Ziare.com

Guvernul accelereaza absorbtia de fonduri europene

de Radulescu Daniela
Joi, 04 August 2011, ora 13:56

   

Guvernul accelereaza absorbtia de fonduri europene
Cabinetul Boc a stabilit, joi, alocarea a 600 de milioane de euro pentru continuarea proiectelor europene si a adoptat actul normativ care reglementeaza atributiile autoritatlor care gesioneaza fonduri europene, in scopul ridicarii ratei de absorbtie.

Premierul Emil Boc a declarat la finalul sedintei de guvern ca cele 600 de milioane de euro vor fi alocate sub forma de imprumut de la trezorerie, banii urmand sa permita finantarea in continuare a proiectelor europene pana cand se vor face platile de la Uniunea Europeana.

Acesta a reamintit ca s-a decis stoparea trimiterilor de plati catre UE pana la verificarea licitatiilor in derulare, prevenindu-se astfel identificarea unor nereguli de catre autoritatile europene de control si implicit pierderea unor bani de catre Romania.

In plus, de comun acord cu partenerii europeni, Guvernul a adoptat actul nromativ care reglementeaza partajarea atributiilor intre diversele autoritati care gestioneaza fondurile europene.

Astfel, autoritatilor de management le revine responsabilitatea globala, in cadrul procedurilor, a precizat premierul.

ANRMAP va avea atributii pe controlul prealabil al licitatiilor, dupa ce incepe licitatia intra in vizorul UCVAP de la Ministerul de Finante, iar dupa incheierea licitatiilor si contractelor, Autoritatea de Manangement e responsabila direct de implementarea proiectelor.

Premierul a mai declarat ca Autoritatea de certificare si plati poate, prin sondaj, sa efectueze anumite verificari cu privire la corectitudinea solicitarilor de fonduri europene.

"Aceste activitati se desfasoara sub coordonarea Autoritatii de Audit de la Curtea de Conturi, care este in legatura directa cu UE", a mai declarat Emil Boc, subliniind ca in acest mod s-a realizat "o mai clara si precisa delimitare a autoritatilor, in conformitate cu solicitarile exprese ale UE".

Tot miercuri, Guvernul a decis infiintarea unui comitet interministerial pentru cetatile dacice din Muntii Orastiei, din care vor face parte, printre altii, reprezentanti ai Ministerului Culturii, Jusitiei sau Mediului.

Premierul a explicat ca se urmareste ca aceste cetati dacice, care fac parte din patrimoniul UNESCO, sa primeasca un statut special, dupa modelul Deltei Dunarii. Ele vor beneficia de o administratie speciala, o reglementare a situatiei juridice si de un proiect special din fonduri europene, prin intermediul caruia sa fie puse in valoare pe masura importantei lor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1022 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

deci bugetul e jefuit

de doua ori. Demonii fac ce vor pe pamant.

 

salut initiativa

Stimularea pe orice căi si cqt mai abilăa fondurilor europene nu poate fi decat un demers de salutat

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor