Jocul cu moartea al Cabinetului Boc (Opinii)

Sambata, 13 August 2011, ora 11:04
4391 citiri
Jocul cu moartea al Cabinetului Boc (Opinii)
Foto: Arhiva (ProTV)

Pare ca suntem la mana unui singur om, pe numele sau Basescu. N-am inteles si nu ma voi dumiri niciodata de ce a trebuit ca Emil Boc sa-l ia de mana pe Isarescu si Ialomitianu si sa dea fuga la Cotroceni. La Palat, exact cum isi chema Gigi Becali audienta candva.

Nu se joaca oare presedintele prea tare cu Romania, cu soarta partidului sau, crezand poate exagerat ca stapaneste situatia si nu are nevoie de ajutorul nimanui?

Ditamai seful Executivului, institutia vitala a unei tari democratice cu economie de piata functionala, isi indreapta de fiecare data privirea catre fotoliul presedintelui, cautand solutii doar aici. Ii cere Basescu aceste lucruri sau Boc, pur si simplu, joaca un rol prea mare pentru el? Un premier lipsit de idei, un om resemnat cu soarta de jertfa pe altarul austeritatii? Habar n-am, dar putem avea pareri.

Daca privim atent la iesirile sale publice dupa cate-un eveniment important, de partid sau de guvern, zarim un premier care trece impasibil pe langa jurnalisti, refuzand sa dea vreo declaratie in fata camerelor. Multumeste in stanga si-n dreapta, gura ii ramane ferecata, iar a doua zi auzim ce s-a discutat in sedinta guvernamentala, in direct, de la presedintele Basescu. I-o fi frica lui Boc sa nu fie tras de urechi, nu stie ce se intampla cu tara sau este emotiv?

E clar ca ne jucam cu focul, ba chiar cu moartea institutionala a tarii si a economiei romanesti, daca am ajuns sa ne punem sperantele intr-un singur om. Cand Guvernul Boc a fost demis prin motiune de cenzura, toata ziua auzeam vaicareli din partea portocalie, ca nu se poate sa nu fim guvernati, ca o sa ne alegem cu praful de pe toba, iar FMI ne va ocoli si nu ne va mai da partea din transa meritata. Iata ca suntem si guvernati, dar tot de la Cotroceni se iau toate deciziile.

In locul unui Emil Boc ferm, un adevarat sef de trupa care-si cheama soldatii la consfatuire, vedem un sef anonim de guvern fara pic de personalitate. In loc sa-l vedem pe premier in fruntea mesei, la sedinta cu toti membrii de cabinet, zarim doi oameni care bat la poarta Cotrocenilor.

Unde-i Ariton, ministrul Economiei, unde-i Tabara de la Agricultura? Pana la urma, unde-s toti ministrii ca doar Guvernul nu functioneaza pe bisericute. De ce nu vedem cum toti secretarii de stat asuda sub presiunea burselor, cum se face ca doamna Vass e absenta de la consfatuiri tocmai acum?

Traian Basescu vorbea saptamana trecuta la B1 ca el nu se baga peste Guvern, dar membrii acestuia nu prea au curaj sa vorbeasca. Vezi Doamne, el i-ar lasa, dar pe membrii Guvernului ii cam strange un ciorap, cum ar spune un hatru. Mai spunea presedintele ca, atunci in 6 mai 2010, nimeni nu avea curajul sa iasa a anunta masurile dure de austeritate, de parca cel care venea si dadea asemenea informatii s-ar fi urcat pe un scaun in Piata Rahova si ar fi injurat audienta.

Nu stiu cat de folositoare i-a fost lui Emil Boc aceasta lipsa de curaj, pentru ca ale sale cote de popularitate nu depasesc 8 la suta.

Un guvern nu se construieste mizandu-se pe doza de curaj a membrilor acestuia. Executivul se faureste din oameni cu calitati profesionale indiscutabile si incontestabile, iar daca unora le lipseste curajul e cu atat mai grav cu cat perceptia publica fata de membrii actualului Cabinet e dezastruoasa. Dupa ce ca, in calitate de ministru, confunzi neutrul cu masculinul iti mai lipseste si curajul. Pai si-atunci ce mai cauti la Palatul Victoria, de ce nu ti-ai luat o slujba de paznic de noapte unde sa vizionezi filme de groaza, ca sa-ti invingi teama de intuneric?

Emil Boc nu s-a dovedit mai curajos nici macar la capitolul "rostiri de cuvinte in public". Cine a iesit sa linisteasca tara dupa consfatuirea de seara a trioului de la Cotroceni? Evident, Traian Basescu. Cine a rasarit in fata audientei sa spuna ca populismele nu isi au rostul in aceasta perioada tulbure? Nimeni altul decat Sever Voinescu, purtator de cuvant al PD-L.

Cand se vorbea despre regionalizare, eram bombardati cu informatii contradictorii, cel mai des, purtate de Ioan Oltean. Acum cand am aflat strategia fiscala a Guvernului pentru 2012-2014, domnul Boc nu are reactie si da vina pe reaua vointa a presei.

Aceasta ambiguitate institutionala, care domina lumea decizionala a politicii romanesti, nu are cum sa se rasfranga altfel decat negativ asupra situatiei economico-fiscale a tarii. Pai, vi se pare normal ca Traian Basescu sa ne vorbeasca despre refuzul vanzarii actiunilor Petrom, iar invizibilul ministru al Economiei, Ariton, sa nu aiba nicio parere despre ce se intampla cu o firma aflata in proprietatea sa directa, pe linie ministeriala?

Tot Traian Basescu ne linisteste, spunandu-ne ca, tace el domnu' Ariton, dar pregateste intens trecerea firmelor de stat in mana managementului privat. Cata responsabilitate pe capul saracului domn Ariton. Parca ar pregati programe structurale de crestere a exporturilor si a economiei ca ansamblu sau s-ar zbate zi si noapte gandindu-se cum sa "elimine" baietii destepti din energie. Mare realizare e sa cauti manageri pentru o firma.

De observat ca toti factorii decizionali, de la presedinte pana la ultimul om aflat in arcul Puterii, folosesc o sintagma: "suntem mai pregatiti pentru o noua criza". Nimeni nu spune "suntem pregatiti deplin". Pana se va intoarce Emil Boc din China sa mergem bine...pe sarma.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Traian Basescu guvern Romania, #Isarescu Boc Basescu Ialomitianu, #criza burse Romania, #prabusire bursa , #premier