Marile companii vor primi gaz mai ieftin daca nu dau oameni afara

Sambata, 30 Mai 2009, ora 22:12
878 citiri
Marile companii vor primi gaz mai ieftin daca nu dau oameni afara

Compania siderurgica ArcelorMittal va beneficia, alaturi de marii agenti economici din Romania, de sprijin de la stat constand in gaz intern mai ieftin cu conditia pastrarii locurilor de munca, a declarat, sambata, la Galati, premierul Emil Boc, transmite corespondentul NewsIn.

"Noi deja am avut mai multe runde de discutii cu Mittal. Am adoptat si o Ordonanta de Urgenta in Guvern, miercuri, prin care sprijinim industria autohtona, inclusiv industria metalurgica. Oferim posibilitatea gazului doar din productia interna - asta inseamna un pret mai mic la gaz - cu o singura conditie: mentinerea locurilor de munca pentru angajatii industriei autohtone", a afirmat primul-ministru.

Emil Boc a spus ca Guvernul va continua discutiile cu agentii economici in scopul identificarii unor masuri suplimentare de sprijinire a acestora, astfel incat angajatii sa nu aiba de suferit.

"Suntem la inceput de drum si mai avem multe inca de discutat, tocmai sa-i sprijinim pe toti din industrie sa mentina locurile de munca in aceasta perioada mai dificila. Nu excludem posibilitatea sa gasim si alte solutii de sprijin, solutii care sa se incadreze in regulile Uniunii Europene, din care facem parte, dar in acelasi timp sa putem oferi speranta locului de munca in continuare pentru romani", a spus premierul, fara a nominaliza masurile aflate pe agenda Executivului.

Desi primul-ministru Emil Boc a spus clar ca de un pret redus la gazele din productia interna va beneficia si ArcelorMittal doar daca va pastra locurile de munca, la Galati compania renunta la personal prin scheme succesive de plecari voluntare.

Astfel, din ianuarie si pana la sfarsitul lunii aprilie, din combinat au plecat aproximativ 2.000 de oameni, ademeniti de platile compensatorii oferite de companie. In combinat au mai ramas 11.700 de salariati. Numarul de angajati se va reduce si mai mult dupa plecarea, in urmatoarele saptamani, a celor 1.400 de muncitori din Uzina CocsoChimica.

Aceasta capacitate va fi inchisa in luna iunie, din cauza scaderii comenzilor si a diminuarii productiei. Dupa oprirea bateriilor de cocsficare din UCC, combinatul galatean nu va mai produce cocs, aceasta materie-prima urmand sa fie importata de la o unitate ArcelorMittal din Polonia, ZKZ.

Managementul de la Galati a precizat ca, dupa depasirea crizei, ar putea fi repusa in functiune Bateria de Cocsificare nr. 1. Acest lucru presupune, insa, ridicarea unei noi baterii deoarece, intr-un combinat cu flux integrat cum este cel de la Galati, o baterie de cocsificare care este oprita nu mai poate fi repornita niciodata. Ea este distrusa si reconstruita.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand circa 300.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#gaz ieftin companii, #Boc gaz ieftin, #gaz ieftin concedieri , #premier