Negocierile pe legea salarizarii unitare vor continua si saptamana viitoare

Vineri, 27 August 2010, ora 17:54
921 citiri
Negocierile pe legea salarizarii unitare vor continua si saptamana viitoare

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, ca sunt organizatii patronale care propun si sume mai mari de 600 de lei ca valoare pentru salariul minim in 2011, dar in "diverse conditii si situatii".

Declaratia a fost facuta de Emil Boc la finalul unei noi runde de negocieri cu patronatele pe tema legii salarizarii si a legislatiei relatiilor de munca, care a avut loc vineri la Ministerul Muncii.

Premierul a precizat ca negocierile nu s-au incheiat si ca reprezentantii Executivului vor avea in cadrul lor un rol de mediator intre patronate si sindicate, in conditiile in care cele doua parti au puncte de vedere diametral opuse in privinta salariului minim pe economie.

In cadrul discutiilor de vineri au mai fost abordate si alte proiecte de lege pe care guvernul le are in pregatire, printre care cele referitoare la achitarea datoriilor restante, capitalizarea fondului de garantare pentru IMM-uri, eliminarea impozitului minim, coborarea pragului pentru firmele care angajeaza someri si emiterea cartei pentru IMM-uri.

Sunt semne ca incepem sa iesim din recesiune

In ceea ce priveste declaratia ministrului de Finante Sebastian Vladescu, potrivit careia Romania incepe sa iasa din recesiune, premierul Emil Boc a spus ca potrivit datelor oficiale de la Institutul de Statistica exista cateva semne in acest sens, printre care cresterea productiei industriale.

"Dar eu sunt un optimist moderat, sa asteptam si datele viitoare", a precizat premierul, subliniind insa ca au inceput sa scada cheltuielile cu personalul bugetar si cu asistenta sociala, in timp ce veniturile la bugetul de stat au crescut putin iar cheltuielile materiale au fost reduse.

Intrebat de jurnalisti daca s-a stabilit care vor fi salariile bugetarilor care vor creste anul trecut si cu cat, Emil Boc a raspuns ca principiul de la care se porneste in legea salarizarii unitare a bugetarilor este ca cei care au salarii mai mici sa recupereze mai mult din pierderea de 25% iar cei cu salarii mai mari, mai putin.

Secretarul de Stat din Ministerul Muncii Valentin Mocanu a adaugat ca legea cadru de salarizare unitara, care va inlocui legea 330, va aduce cateva imbunatatiri, modificarile fiind facute de specialisti romani si de la Banca Mondiala, pe baze stiintifice, spre deosebire de anul trecut cand ierarhizarea a fost mai mult rezultatul unor negocieri.

In privinta salariului minim pe economie, Mocanu a precizat ca pentru valoarea de 640 Guvernul se incadreaza in anvelopa salariala si in numarul total de salariati stabilit in prevederile acordului cu FMI, CE si BM, pentru alte valori mai mai, avansate de sindicate, fiind continuate simularile.

Dan Matei Agaton, secretar general si purtator de cuvant al Confederatiei Patronale din Industria Romaniei (CONPIROM), a declarat in acelasi context ca este necesara reintroducerea venitului minim garantat. Acesta a precizat ca "Salariul minim este cel pentru cea mai necalificata munca...salariu minim pentru un muncitor de categoria I este de 780 lei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#negocieri legea salarizarii unitare, #Boc marire salarii bugetari , #premier