Opinii: Nevoia de Boc

Miercuri, 18 August 2010, ora 08:36
2922 citiri
Opinii: Nevoia de Boc
Foto: Cotidianul.ro

Basescu nu-l apara pe Boc atunci cand se ratoieste la criticii acestuia. Pare ca o face, dar nu, nu ii tine partea premierului. El se apara pe sine cand il apara pe Boc. Isi apara puterea. Si o va face in continuare. Dintr-un motiv cat se poate de simplu. Pentru el, nu exista alternativa la Boc.

Fara unealta lui perfecta de control asupra partidului si a Guvernului, presedintele Romaniei ar fi pus in aceeasi situatia in care a fost pus in a doua parte a guvernarii Tariceanu. Si-ar putea controla doar staff-ul si nervii. In niciun caz tara.

Utilul premier

Da, Boc e ezitant. Da, a intarziat cu multe dintre reformele importante. Da, e tapul ispasitor pentru cele mai dure masuri de austeritate pe care le-a vazut tara in ultimii ani. Da, indepartarea lui si inlocuirea cu un premier mai popular ar aduce beneficii partidului. Insa toate astea nu conteaza pentru Basescu. Nu conteaza la ora asta.

Alte lucruri conteaza, insa. Conteaza ca atunci cand seful statului vrea ca Emil Boc sa faca ceva in guvern, acesta intreaba doar detaliile. Conteaza ca Boc poate sa treaca peste decizia forurilor PD-L cand vrea Basescu. A se vedea formarea guvernului, cand premierul a schimbat decizia particular si a numit cativa ministri care pierdusera la votul intern.

Pe scurt, cu greu se poate gasi un om mai util ca actualul sef al Guvernului. Gasi ori inventa. De aceea Basescu tine de el. Va schimba mai degraba jumatate din guvern, decat sa-l dea acum pe Boc afara. Vor pleca mai degraba grei ca Videanu ori Blaga inaintea lui Boc, daca va fi sa aleaga. Din tot partidul, doar Elena Udrea poate fi mai sigura de pozitia ei. Pentru ca Boc are valoarea lui.

Nu vorbim de cea de om politic. Vorbim de valoarea pe care o reprezinta pentru seful lui. Omul care stie ca o fidelitate de genul asta e o pasare rara in politica din Romania. Mai ales tinand seama ca sistemul nostru politic e facut de asa natura incat conflictele dintre presedinte si premier sunt mai degraba regula.

In toti cei 20 de ani postdecembristi, doar Vacaroiu si Iliescu s-au inteles asa bine. Sau aproape asa bine. Iar Basescu a trait si reversul medaliei. Nu mai vrea. Isi doreste numai siguranta guvernarii. Si siguranta puterii sale.

Un nou Boc

Boc nu va conduce partidul in campania parlamentara din 2012. Asta e sigur. E logic. Pentru ca din punct de vedere electoral, a devenit balast. Oricat de buna va fi guvernarea lui de acum incolo, milioane de oameni nu-i vor ierta deciziile. Chiar si daca va da banii inapoi. Cei 25% taiati. Va fi schimbat. Si stim si momentul in care se va intampla asta. Stim exact momentul cand Boc va pleca din fruntea guvernului si a partidului.

Acel moment va fi momentul cand se va gasi un nou Boc. Un om cu care Basescu sa poata controla lucrurile exact cum o face in momentul asta. Pentru ca daca am invatat un lucru despre Basescu, acela e ca se tin cu dintii si ghearele de putere. Nu-i place sa fie dat la parte si nu-i place sa stea la o parte. De aceea, Boc e pur si simplu perfect pentru el.

Stia asta din momentul in care, acum 7 ani, declara ca ,,Bocul trebuie sa fie unitatea de masura a eficientei in partid''. Asa ca lui ii trebuie in continuare un Boc. Acum e Emil Boc si va tine de el cat se poate. Doar are nevoie de el. Cand nu va mai avea, isi va gasi un altul. Singura intrebare e cine mai poate fi un Boc ? Unde mai gasim unul asemenea in PD-L ? Se mai fabrica ?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu si Boc, #schimbarea premierului, #guvernarea PDL , #premier