Opinii: O noua lectie dura pentru romani

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 20:03
13119 citiri
Opinii: O noua lectie dura pentru romani
Foto: The Telegraph

In timp ce Emil Boc se prabuseste la capitolul incredere, iar populatia a ajuns sa creada intr-o majoritate sufocanta ca ne indreptam intr-o directie gresita, directorul FMI ne avertizeaza ca in privinta Romaniei intrarea in incapacitate de plata este iminenta. Cu toate astea, premierul se jura cu mana pe inima ca acest guvern este singurul din istoria Romaniei care face pentru prima oara ceea ce trebuie.

Cu alte cuvinte, sa ne linistim, chiar daca nu intelegem, nu vedem sau nu simtim, deocamdata! Emil Boc ne asigura ca totul va fi bine. Sa presupunem ca am fi tentati sa il credem. Sa uitam de zecile si sutele de declaratii asemanatoare facute din prima zi in care s-a instalat la Palatul Victoria, sa ne imaginam ca Dominique Strauss-Kahn nu ne-a avertizat ca suntem pe buza prapastiei si atarnam de un fir de par. Sa le stergem pe toate cele rele si sa o luam de la zero cu Emil Boc. Sa o luam de acolo unde va ajunge in curand.

Emil Boc ne-a explicat motivul pentru care am ajuns atat de rau. A descoperit si vinovatul. Stie ce trebuie sa faca insa pentru a iesi din capcana crizei. La anul va fi bine, din nou. Si vom avea si crestere economica. La TVR, in fata unui moderat care s-a multumit doar sa dea din cap aprobator, precum cainii din fundul masinilor, Emil Boc a dezvaluit numele principalului vinovat de taierile salariale bugetare masive pe care a fost fortat, obligat, condamnat sa le ia: fostul ministru al Finantelor.

Sebastian Vladescu se face vinovat pentru taierile cu 25% a tuturor salariilor bugetarilor. O masura anuntata de Traian Basescu, asumata de intreg Guvernul, dar aruncata acum doar in spatele unui FOST ministru. Emil Boc a demonstrat cum se face vinovat Vladescu. In primul rand nu l-a avertizat la sfarsitul lui 2009 ca, daca statul va continua sa dea cel de-al 13 salariu, Romania s-ar putea sa aiba probleme cu plata pensiilor si salariilor in 2010. Pe scurt, Vladescu nu a anticipat nimic.

Asadar, nu promisiunile mincinoase ale lui si ale lui Traian Basescu din campania electorala de la sfarsitul anului trecut, cand se jurau ca nicio pensie si niciun salariu al vreunui bugetar nu se va diminua si nu va intarsia sa fie platit, ba chiar vor creste in 2010, nu lipsa de viziune a premierului si a presedintelui care a dorit sa stie tot ce misca in Executiv sunt raspunzatoare pentru actuala situatie, ci numai prostia lui Vladescu.

Altfel, acum nu am fi avut taieri bugetare de 25%, ci mult mai mici. Mai ca Emil Boc ar fi putut sa spuna si ca poate nu ar fi fost deloc taieri de salarii, daca Sebastian Vladescu si-ar fi facut treaba cum trebuie. Ce simplu e pentru un politician sa se spele pe maini. Scoate mana din buzunar si arata cu degetul spre cine I se casuneaza ca ar putea interpreta perfect rolul vinovatului fara aparare. Tu esti vinovat, chiar daca nu mai esti deloc.

Aceasta este masura barbatiei lui Emil Boc, a modului in care intelege el sa isi asume responsabilitatea faptelor sale si a echipei cu care lucreaza. Nu in cele din urma, asta este puterea de judecata a premierului care, in ciuda tuturor avertismentelor internationale, continua sa profereze viziuni optimiste in legatura cu un viitor pe care altii, pana acum dovediti mult mai competenti, il vad doar in negru si in ceata.

Lectia pe care romanii sunt fortati sa o inghita nu vine, asa cum ar fi normal si de asteptat, de la directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, ci de la propriul lor prim ministru. O lectie dura, poate mai aspra decat am fi meritat sa platim pentru prostiile pe care le-am facut fata de alesii nostri. Cine sa il asculte pe directorul FMI - cea care ne finanteaza si ne intretine artificial in viata? De ce l-am crede mai degraba pe Strauss-Kahn si nu pe Emil Boc?

Romanii trebuie sa invete sa isi plateasca greselile. Si pe cele ale guvernantilor care ii conduc. Altfel, nu vor face niciodata diferenta intre minciunile sfruntate turnate de cei care vor doar sa ne pacaleasca si sfaturile, poate nu dezinteresate, dar oricum sincere ale unui strain, care cel putin gandeste pragmatic si limpede ca raul tau nu il ajuta nici pe el. Altfel, Emil Boc insista sa ne convinga ca mereu altii sunt de vina, niciodata el sau cei din preajma lui care ne conduc si ne hotarasc destinele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Emil Boc premier Romania, #Dominique Strauss Kahn FMI, #criza economica mondiala, #incapacitate plata Romania , #premier