Opinii: Unde greseste Boc cu indemnul: La munca!

Sambata, 11 Septembrie 2010, ora 18:30
2732 citiri
Opinii: Unde greseste Boc cu indemnul: La munca!
foto: Arhiva

Premierul Emil Boc a devenit un apologet al muncii. Intr-o recenta interventie televizata, el ne-a anuntat ritos ca de-acum inainte nu mai poate fi vorba de pomeni din partea statului si toata lumea trebuie sa se astearna la munca.

Parca, parca se auzea ecoul unei lozinci lansate pe vremuri de "liderul maximo" cu pronuntia graseiata care spunea ceva de felul "Nici paine fara munca, nici munca fara paine!".

Este drept ca in acele vremuri erau destule locuri de munca, cu precizarea ca se localizau in fabrici, uzine si pe ogoare. Atunci nu aveau toti patalamele de filosofi, juristi, economisti si alchimisti obtinute pe la distinse universitati private, unde stiinta se vinde la kilogram.

Departe de noi ideea de a elogia in vreun fel acea epoca revoluta, in care inclusiv mitul muncii si muncitorului erau menite sa justifice asa-zisa dictatura a proletariatului, de fapt a unei oligarhii care-si asuma reprezentarea acestuia in raport cu restul societatii.

Cu toate ca, intr-adevar, in domeniu era o relativa echitate si ordine. Adica numarul pensionarilor si al beneficiarilor unor forme de asistenta sociala era rezonabil, cuantumul pensiilor era asisderea (pe undeva pe la 70-80% din ultimul salariu), era sensibil mai dificil de a fenta sistemul de asigurari prin manopere ilegale sau la marginea legii si parea ca nimic nu poate sa clinteasca stabilitatea sistemului.

Acest sistem insa, la fel ca multe altele, a cam fost scapat din maini si din legi si ne-am trezit cu milioane de asistati social care atarna ca o piatra de moara la grumazul mereu plapandei noastre economii si franeaza dramatic orice tentativa de reanimare a ei, dupa criza naucitoare pe care inca o traversam.

Daca nu punem ordine, ne-am ars

Premierul n-a facut decat sa-si exprime naduful si disperarea, in cuvinte destul de palide, fata de realitatea existenta. El n-a spus ceea ce simtim toti in sange ca, daca nu punem ordine in domeniu, ne-am ars. Definitiv! Ca o tara ca Romania nu are de unde sa inregistreze la nesfarsit deficite de miliarde de dolari in domeniul asistentei sociale si ca a merge in continuare pe acest drum inseamna faliment.

In cele ce le-a afirmat, Boc are si n-are dreptate, simultan. Are dreptate pentru ca este absurd sa platesti venit minim garantat unor persoane valide si inca in putere, tunci cand sute de mii de hectare de pamant zac in paragina, atunci cand niste fermieri din Moldova se plang ca nu gasesc culegatori pentru livezile lor, desi se arata gata sa plateasca vreo 60 de lei pe zi, plus hrana transport etc., cand nu gasesti nici sa dai cu tunul un meserias dispus sa-ti execute niscaiva lucrari casnice.

Intr-adevar pare sa existe un cult al nemuncii pe arii largi din societate, dus uneori pana la absurd. "Decat sa muncim, mai bine nu mancam!" par sa-si spuna unii, la fel ca lenesul cu posmagii din snoava lui Creanga.

Are mai putina dreptate atunci cand vrea sa ne faca sa credem ca solutiile sunt facile. Raul a fost facut si iesirea din groapa este extrem de anevoioasa.

Indemnurile si chiar unele masuri legislative limitate nu sunt suficiente. Unii ar munci, dar nu prea au unde, altora nu le ajung veniturile din munca pentru o minima subzistenta, altii pleaca in bejenie. Mai ales cei mai tineri si mai apti iar noi, cei ramasi, trebuie sa facem revolutii cu pensionarii si necajitii. Chiar presedintelui Basescu i-a scapat remarca deloc optimista ca situatia este "dramatica".

Oricum, ceva trebuie facut, de preferinta cat mai masiv, cat mai repede si mai ales cat mai consecvent. Cu niste declaratii de intentii nu se face primavara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#declaratii Emil Boc, #remaniere Emil Boc, #Cabinet Emil Boc, #piata muncii Romania , #premier