Perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, prelungita cu trei luni

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 21:44
4589 citiri
Perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, prelungita cu trei luni

Perioada de acordare a indemnizatiei de somaj a fost prelungita cu trei luni, iar somajul tehnic a fost reglementat, potrivit unui act normativ aprobat in sedinta de guvern de miercuri, a anuntat premierul Emil Boc.

"Executivul a aprobat in sedinta de astazi un set de masuri destinate persoanelor afectate de efectele imediate ale crizei economice, respectiv persoanelor care si-au pierdut deja locul de munca sau care sunt supuse acestui risc. Am adoptat un act normativ legat de angajamentele din programul de masuri anticriza.

Am prelungit perioada de acordare a indemnizatiei de somaj cu trei luni si am reglementat somajul tehnic. Potrivit noii reglementari, timp de trei luni, contributiile la asigurarile sociale pe care trebuie sa le plateasca salariatul sau angajatorul vor fi suportate de stat" a declarat premierul Emil Boc.

Asadar, "persoanele ale caror raporturi de munca sau de serviciu inceteaza dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2009, vor beneficia de o prelungire cu trei luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj.

De asemenea, pentru somerii, care beneficiaza deja de indemnizatie de somaj, perioada de acordare se prelungeste cu trei luni, de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv".

Actul normativ mai prevede si scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat - pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, pentru o perioada de pana la 3 luni, angajatorul si salariatii mentionati mai sus sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale, fara a fi afectata calitatea de asigurat a acestora.

Indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, de care beneficiaza salariatii pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, nu este inclusa in veniturile salariale si nu este impozabila, pentru o perioada de cel mult 3 luni in anul 2009.

Potrivit primului ministru, acelasi act normativ prevede infiintarea de comitete sectoriale care joaca un rol cheie in construirea cadrului national al calificarilor.

"Comitetele sectoriale vor fi organizate ca institutii de dialog social de utilitate publica - aceste comitete sectoriale vor avea personalitate juridica si vor fi organizate la nivelul ramurilor de activitate definite prin Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National in vigoare. Implementarea acestor prevederi va conduce la crearea cadrului partenerial institutional necesar elaborarii si actualizarii Cadrului National al Calificarilor, cu implicatii directe asupra calitatii formarii profesionale initiale si continue si asupra ocuparii fortei de munca", potrivit premierului.

In ceea ce priveste subiectul FMI, Boc a precizat ca s-a discutat in sedinta de Guvern de miercuri despre imprumutul extern, insa a tinut sa faca o mentiune importanta: "inca nu am primit scrisoarea de la FMI".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Emil Boc somaj, #act normativ somaj, #indemnizatie somaj tehnic , #premier