Premierul Boc critica politicienii care au crescut nivelul indatorarii tarilor lor

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 20:02
780 citiri
Premierul Boc critica politicienii care au crescut nivelul indatorarii tarilor lor

Premierul Emil Boc a declarat ca politicienii sunt cei care au crescut nivelul indatorarii tarilor lor si tot ei ar trebui sa fie cei care isi asuma responsabilitatea de a lua decizii pentru a scadea acest nivel.

El a mai spus ca a transfera alegatorilor decizia unor masuri de austeritate nu este un raspuns, facand referiri voalate la intentiile fostului premier grec, Papandreou.

Oficialul elen a renuntat la putere in favoarea unui cabinet interimar si a spus ca va convoca unilateral un referendum pe tema planului de salvare negociat de liderii europeni, dar ulterior a renuntat la aceasta masura.

Boc a dat asigurari ca Romania nu va creste cheltuielile publice inainte de alegerile de anul viitor si va ingheta salariile bugetarilor si pensiile, pentru a reduce deficitul bugetar la 1,9% din PIB, comparativ cu nivelul estimat anul acesta, de 4,4%, calculat conform standardelor nationale.

Datoria publica a fost la 31,7% din PIB anul trecut, al patrulea cel mai scazut nivel din UE. Deficitul bugetar va fi mai mic de 3% din PIB anul viitor, iar rata inflatiei a fost de 3,45% in septembrie, cea mai joasa de la caderea comunismului.

"De ce ar trebui sa pierdem aceste avantaje pe care le avem acum si sa ne intoarcem la masuri electorale populiste si sa renuntam la ocazia acestei tari de a fi parte a zonei euro?", a intrebat retoric Boc.

Premierul Boc a confirmat ca Romania este decisa sa adopte euro in 2015, inaintea unor tari mai bogate precum Cehia si Ungaria, intrucat vede in moneda unica un instrument pentru stabilitate.

Romania, a explicat Boc, vrea sa renunte la leu de indata ce intruneste conditiile, pentru a asigura stabilitatea si integrarea deplina a tarii in spatiul european. "Este foarte important pentru Romania sa fie parte a acestei zone (euro - n.r.) si beneficiul va fi pentru toti oamenii", a spus Boc. "Cred ca lectia acestei crizei nu este mai putina integrare. Lectia acestei crize este o mai mare integrare", a completat premierul.

Cehia nu ia in considerare aderarea la euro decat dupa mai multi ani si a evitat sa indice o data-tinta. Bulgaria si-a suspendat planurile de a adera la euro pana cand liderii europeni vor avea un plan pentru prevenirea unor viitoare eventuale crize, iar pentru Ungaria adoptarea euro inainte de 2020 este de "neimaginat".

Tarile care au intrat in UE dupa 2004 trebuie sa adopte euro cand indeplinesc conditiile. Regulile spun ca datoria publica trebuie sa fie sub 60% din PIB, deficitul bugetar la mai putin de 3% din PIB, iar inflatia poate varia intr-o marja de 1,5% fata de media anuala a inflatiei inregistrate in trei tari UE cu cea mai lenta crestere a preturilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Boc critica decizia Papandreou, #Boc Papandreou referendum austeritate , #premier