Opinii: Premierul care a salvat Romania - psihoterapia PD-L

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 13 Decembrie 2010, ora 14:56
3256 citiri
Opinii: Premierul care a salvat Romania - psihoterapia PD-L
Foto: Arhiva

PD-L, in frunte cu premierul Emil Boc si Elena Udrea, se afla intr-o intensa campanie de imagine, caci, dupa cum spunea ministrul Dezvoltarii Regionale, batalia principalului partid de guvernamant este cu televiziunile, nu cu PSD si PNL.

Cu alte cuvinte, principala batalie este una de imagine. Asa se face ca, pe unde apuca, liderii democrat liberali lanseaza tot felul de mesaje mobilizatoare.

Elena Udrea ne-a spus cum intreaga tara este un santier, iar PD-L guverneaza cum nu a mai facut-o nimeni in ultimii 20 de ani. Noroc ca exagereaza grosier, avand in vedere ca santierele sunt in majoritate inutile si clientelare.

Emil Boc, fie ca se afla la tribuna vreunei adunari de partid, fie ca se afla intr-un studio de televiziune, ne explica faptele de vitejie ale Guvernului sau.

"Am convingerea ca am facut ceea ce trebuie, chiar daca as fi dorit sa fac lucruri mai placute, am fost insa nevoit sa iau decizii pentru 22 de milioane de romani. In acest moment sunt multumit din perspectiva faptului ca am evitat spectrul colapsului economic, am reusit sa stabilizam economia si sa creem premisele unei cresteri economice in 2011".

Ca strategie de imagine, liderii PD-L au adoptat-o pe cea corecta, fara indoiala. Asediat de critici din toate partile, inclusiv din interior, PD-L nu are alta sansa decat sa-si amplifice meritele si sa se arate cat mai increzator in necesitatea si efectele deciziilor luate. Pana la urma, ar putea fi chiar o strategie benefica pentru iesirea din criza, caci depresia generala si criza de incredere sunt cel putin la fel de rele, daca nu cu mult mai rele, decat criza economica insasi.

In aceste conditii este oricum preferabil un premier sigur pe el, care lasa impresia ca ar fi stapan pe situatie, decat unul care prin propria morcoveala sa accentueze inhibitia generala. In plus, sa nu uitam ca PD-L se afla in prag de alegeri interne, asadar si in campanie electorala interna.

Dar aceasta siguranta de sine are un substrat? Au romanii motive reale de incredere in actiunile premierului si ale Guvernului, dincolo de psihoterapia de grup?

Emil Boc are dreptate sa spuna ca Romania a fost salvata din pragul colapsului prin masurile de austeritate luate incepand cu luna iunie. De cine insa si cine a adus-o acolo este discutabil. Masurile de austeritate au fost dictate, daca ne amintim bine, de FMI, la vizita din primavara, cand situatia economica ajunsese disperata. Guvernul nu le-a luat de buna voie, ci sub amenintarea ratarii acordului si ramanerea fara surse de finantare.

Ba chiar mai mult, in ajunul vizitei FMI, Emil Boc inca spunea ca nu se pune problema reducerii de pensii si salarii, iar cine invoca o astfel de ipoteza este de rea credinta.

Cand au fost luate masurile de austeritate, Emil Boc era deja premier de un an si jumatate. Un an in care nu facuse aproape nicio reforma, iar masurile de restructurare vizasera doar posturi neocupate. In acest an si jumatate insa, salariile bugetarilor au mai crescut, pensia minima grantata la fel si nu a fost inceputa nici macar inventarierea noianului de ajutoare sociale acordate cu si fara rost.

In acest an si jumatate, cheltuielile cu bunuri si servicii ale autoritatilor centrale si locale au crescut spectaculos, continand toti banii rulati in campanie. Inclusiv consiliera premierului, Andreea Paul Vass, recunoaste ca daca ar fi inceput la timp, adica in 2009 sau macar la inceputul lui 2010, restucturarea sectorului bugetar ar fi salvat economia Romaniei si ar fi facut posibila evitarea austeritatii.

Emil Boc da vina pe PSD, care s-ar fi opus unor astfel de masuri. Atunci de ce a mentinut acea coalitie mamut menita, oficial, tocmai sa scoata Romania din criza? In plus, nu-mi amintesc ca ministrii PD-L sa fi avut initative reformiste de mare calibru, insa imi amintesc ca ambele partide s-au luat la intrecere in materie de clientelism si politizare, Romania fiind impartita in feude rosii si portocalii bine delimitate.

Asadar, da, Guvernul Boc a aplicat masurile impuse de FMI pentru evitarea colapsului economic, dar numai dupa ce a contribuit din plin, dupa PNL si alaturi de PSD, la ajungerea in pragul acestui colaps, ceea ce oamenii nu pot uita indiferent cat de mobilizatoare ar fi mesajele venite dinspre PD-L.

Dupa cum este greu sa uite de cate ori a vestit premierul luminita de la capatul crizei, iar ei n-au vazut decat o bezna tot mai adanca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Boc salvat Romania, #PDL Boc Udrea campanie , #premier