Presa de azi: Cu temele nefacute, Boc anunta noul acord cu FMI

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 08:25
1895 citiri
Presa de azi: Cu temele nefacute, Boc anunta noul acord cu FMI
Foto: Pro TV

Declaratiile premierului Emil Boc, potrivit carora Guvernul pe care il conduce a salvat tara de la colaps, ori explicatiile din care reiese ca relatia sa cu presedintele Traian Basescu este una institutionala sunt subiectul tratat, luni, de toata presa centrala.

De asemenea, prim-ministrul a mai vorbit despre concediul maternal al sotiei sale, sistemul informatic in sanatate, o eventuala noua candidatura la sefia PD-L si noul acord FMI.

"Basescu nu mi-a dat niciodata ordine", titreaza Jurnalul National articolul care trateaza relatiile dintre seful Guvernului si presedintele tarii, care declarase, recent, ca "lui Boc i-a venit de multe ori sa-si ia campii".

"Boc: Romania nu are sistem informatic in sanatate, deoarece toti responsabilii de medicamente au furat", scrie si ziarul Puterea, in timp ce jurnalistii de la Gandul amintesc de concediul maternal al Oanei Boc, sotia premierului, intr-un articol intitulat "Boc: Sotia mea a stat doi ani in concediu pentru copil. Acum i-as explica - am si discutat cu ea - ca Romania atat isi permite in conditiile de astazi".

Evenimentul Zilei prezinta previziunile optimiste ale premirului, potrivit carora Romania va iesi, anul viitor, din criza, intr-un material titrat "Emil Boc: Romania a intrat in criza mai tarziu, la fel va fi si iesirea". "Cu temele nefacute, Boc anunta noul acord cu FMI" este textul celor de la Adevarul, care subliniaza ca seful Guvernului s-a grabit sa vorbeasca despre o noua intelegere cu finantatorii externi.

Daca celelate cotidiene centrale analizeaza declaratiile premierului, Romania Libera face o analiza a cheltuielilor demnitarilor, prevazute pentru deplasari in 2011. De asemenea, prezinta un top al institutiilor cu cele mai mari cheltuieli pentru plimbari, intr-un text titrat "Demnitarii vor sa se plimbe de 150 milioane lei".

Jurnalul National: "Basescu nu mi-a dat niciodata ordine"

Premierul Emil Boc a dat duminica detalii despre relatia sa cu presedintele Traian Basescu, subliniind ca seful statului nu ii comanda ce masuri sa ia. De asemenea, a infirmat zvonurile si declaratiile presedintelui Basescu, adaugand ca nu si-a scris niciodata demisia.

"Nu sunt un om care sa dea bir cu fugitii si fac ceea ce trebuie, pentru ca am convingerea de sanatatea masurilor pe care le luam, sunt convins ca ele produc nemultumiri, din nefericire, dar la capatul drumului stiu ca va fi un rezultat pozitiv", a replicat premierul, citat de Jurnalul National.

Boc a explicat ca relatia sa cu presedintele Traian Basescu este una institutionala, corecta, si ca niciodata seful statului nu i-a dat ordine, intrucat "nu este stilul presedintelui genul acesta de abordare - de a comanda". El a tinut sa sublinieze ca "nici intr-un caz nu a fost vorba niciodata despre comanda" din partea lui Traian Basescu.

Puterea - Boc: Romania nu are sistem informatic in sanatate,deoarece toti responsabilii de medicamente au furat

Dupa ce a explicat natura relatiilor sale cu seful statului, premierul a vorbit despre un viitor sistem informatic in sanatate. El a subliniat ca Romania nu dispune inca de un astfel de sistem, deoarece toti cei care au administrat acest domeniu si s-au ocupat de eliberarea medicamentelor au preferat sa fure fonduri publice.

"Nu-l avem (sistemul informatic in sanatate-n.r.), stiti de ce nu-l avem ? Pentru ca s-a furat din cauza lipsei acestui sistem", a spus premierul. Solicitat sa ii numeasca punctual pe cei care au furat, premierul i-a indicat pe "toti cei care au participat la sistemul sanitar", relateaza Puterea.

"De la cei care l-au administrat, la cei care l-au gestionat, si de la toti care erau participanti in actul de eliberare a medicamentelor", a spus Boc.

El a asigurat ca sistemul informatic din sanatate va fi implementat pana la sfarsitul acestui an, fiind eliminata astfel o sursa de pierdere a banilor publici.

Gandul - Boc: "Sotia mea a stat doi ani in concediu pentru copil. Acum i-as explica ca Romania atat isi permite in conditiile de astazi"

De asemenea, premierul a dezvaluit ca sotia sa a beneficiat de un concediu maternal de doi ani dupa ce a nascut, "pentru ca legea ii permitea" si ca a discutat cu ea despre decizia Guvernului de reducere a acestei perioade, explicandu-i ca atat isi permite Romania in prezent.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a precizat, cateva ore mai tarziu, ca sotia premierului Emil Boc a beneficiat de concediu pentru cresterea copilului pe o durata de doi ani doar in cazul primei fetite, iar in cazul celei de-a doua fetite a ramas acasa doar un an in concediu, puncteaza Gandul.

Evenimentul Zilei - Emil Boc: Romania a intrat in criza mai tarziu, la fel va fi si iesirea

Daca situatia nu este foarte buna pentru viitoarele mamici, Emil Boc are insa previziuni mai optimiste pentru iesirea din criza. El a explicat ca anul viitor Romania va avea crestere economica si a spus ca isi bazeaza afirmatiile pe faptul ca in ultimii doi ani au fost luate masuri structurale.

Emil Boc, citat de Evenimentul Zilei, si-a argumentat afirmatia prin faptul ca "Romania nu este o insula izolata care a avut probleme economice. Si Marea Britanie are probleme economice. Aceasta criza economica a lovit practic toate tarile, cu mici exceptii".

El a mentionat ca are convingerea ca masurile luate de Guvern sunt nepopulare, dar Romania avea nevoie de ele pentru a evita colapsul economic.

"Nu avem in vedere pentru 2011 masuri suplimentare majore de ajustare sau diminuare a cheltuielilor. Credem ca ceea ce am facut pana acum ne creeaza premisele sanatoase pentru veniturile prognozate", a subliniat din nou premierul.

Adevarul: Cu temele nefacute, Boc anunta noul acord cu FMI

Seful Guvernului s-a grabit sa vorbeasca si despre o noua intelegere cu finantatorii externi, in conditiile in care criterii structurale din actualul acord, ce va expira in martie 2011, nu au fost inca indeplinite.

Legea bugetului pe 2011, a salarizarii unice si a pensiilor, conditii-cheie in actualul acord cu FMI, nu au intrat inca in dezbatere in Parlament, aminteste Adevarul, desi ele constituie preconditii pentru virarea urmatoarei transe de aproximativ 900 de milioane de euro.

In ceea ce priveste speculatiile privind necesitatea unui nou acord, premierul a precizat ca "Romania ar putea avea nevoie de un acord fara suma de bani concreta, un acord-cadru, pentru a preveni populismele in viitor, pentru a evita derapajele".

Este un acord preventiv pentru a evita derapajele Romaniei in viitor. Nu am discutat despre niciun fel de suma. Partidul pe care il reprezint si Guvernul va face pana la capat ceea ce trebuie pentru tara, pentru ca ar fi un mare pacat daca toate aceste eforturi facute in doi ani de zile sa fie pierdute prin eforturi demagogice de atragere a unor voturi", a precizat acesta.

Romania Libera: Demnitarii vor sa se plimbe de 150 milioane lei

In timp ce premierul Emil Boc se aventureaza in promisiuni, insa evita sa precizeze daca va candida la sefia PD-L, jurnalistii de la Romania Libera realizeaza un top al institutiilor cu cele mai mari cheltuieli pentru deplasarile in strainatate.

In afara MAE, in topul institutiilor cu cele mai mari cheltuieli pentru "plimbare" in strainatate apar MAI, MApN, Administratia Prezidentiala, SGG si Camera Deputatilor.

Locul patru in topul institutiilor cu bugete consistente pentru deplasari in 2011 este ocupat de Administratia Prezidentiala: 7 milioane lei pentru extern si 600.000 de lei pentru intern. In cazul deplasarilor externe este vorba de o crestere cu 22,12% fata de 2010, iar in cazul deplasarilor interne, cu 50% fata de anul in curs.

O crestere fata de anul 2010 inregistreaza la cheltuielile pentru deplasari externe si Camera Deputatilor. Este vorba de o crestere cu 7,93%, pana la suma de 2,78 milioane de lei. Senatorii se vor putea plimba in 2011 in strainatate de 1,5 milioane de lei.

Cresteri la cheltuielile cu deplasarile vor avea si Ministerul Comunicatiilor si Ministerul Muncii. Interesant este ca, in cazul Ministerului Muncii, cele 3,6 milioane lei alocate pentru deplasari reprezinta de trei ori mai mult decat suma aferenta anului 2009, an in care se facea deja simtita criza economica.

Aproape dublu fata de 2009 este bugetul pe 2011 pentru deplasari externe si in cazul Consiliului Superior al Magistraturii (300.000 de lei) si al Curtii de Conturi.

D.R.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#emil boc declaratii, #boc concediu maternal, #Boc acord FMI, #boc relatie basescu, #cheltuieli deplasari 2011 , #premier