Puiuti de comunisti smeriti (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 20:15
6031 citiri
Puiuti de comunisti smeriti (Opinii)
Foto: Arhiva

Emil Boc recunoaste, spasit si cu smerenie, ca a gresit. S-a inselat in 2008, cand nu ar fi trebuit sa voteze si sa sustina majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Nu a platit niciodata pentru greseala. Nici el, nici altcineva.

A gresit si in 2009 cand a spus ca iesim din criza, desi nici nu intrasem. S-a inselat si la inceputul lui 2010 cand iarasi ieseam din recesiune. Dragut joc de ping pong face Guvernul cu criza. Cand e de rau, cifrele nu-i avantajeaza, atunci criza e internationala si ei nu pot face nimic in fata ei.

Ca niste miorite plangacioase, ei se declara ca au invins criza si s-au sacrificat in numele ei doar atunci cand simt ca pot avea un castig din asta. Cand cifrele cresterii sunt de 0,03 sau 0,1 le sufla vintul in panze. Altfel, ramane asa cum ne-a spus Traian Basescu - "nici eu, nici Guvernul si nici BNR nu ne-am propus sa scoatem tara din criza".

Ce altceva mai clar de atat avem nevoie ca sa le intelegem dimensiunea umana si politica? Poate intelege si un copil de 5 ani. Guvernul nu are nicio vina daca treburile merg prost, de criza se fac vinovati strainii. Si, Boc e formidabil, daca exista cea mai mica speranta de revenire.

Totusi, pentru ca nu exista probabil nicio sansa ca ei sa se maturizeze si sa devina responsabili, cine raspunde pentru erorile si minciunile pe care le-au facut in ultimii doi ani? "O spun raspicat si cu smerenie in fata romanilor: sustinerea majorarii salariilor cu 50%, in 2008, a fost o greseala pe care si eu o recunosc, am fost unul dintre aceia care, desi nu eram nici membru al Guvernului sau al Parlamentului, am sustinut din calitatea de presedinte de partid majorarea salariilor. A recunoaste este mai bine decat a persevera in greseala", sustine Emil Boc.

Traian Basescu ii spunea in 2007 unui tanar alegator ca "in politica a persevera intr-o eroare e o mare greseala, asa au facut comunistii". Desigur, tanarul ii cerea socoteala presedintelui pentru minciuna in legatura cu demisia sa de la suspendare - promisiune niciodata respectata - cu o naivitate demna de ceva mai bun. Ca atare, a primit raspunsul pe care il merita din partea lui Traian Basescu.

Presedintele a sfarsit numindu-l pe tanarul nedumerit "puiut de comunist", pentru ca nu a inteles cum si-a schimbat el viziunea asupra demisiei, cum a reevaluat si cum poti spune in general orice, atata timp cat recunosti ca ai gresit si nu esti prins si judecat pentru greseli.

Marea problema a Romaniei din ultimii 21 de ani este ca niciun politician nu si-a asumat vreodata raspunderea cu adevarat pentru dezastrele pe care le-au provocat in timpul cat a condus tara. Proasta guvernare a fost cuprinsa pana acum cativa ani in strategia nationala de securitate. A fost scoasa, iar astazi gasim printre pericolele si amenintarile la siguranta statului presa si jurnalistii. Ca si cum vreo minte sanatoasa si normala ar putea considera ca datoria presei este sa elogieze Puterea, nu sa o critice si sa-i deconspire toate slabiciunile, hotiile, erorile si abuzurile.

Pentru ca romanii insa nu acorda cine stie ce importanta vietii politice, pentru ca nu au memorie si nu sunt atenti la evenimentele importante care le schimba viata treptat - treptat, s-a ajuns sa nu deranjeze pe nimeni faptul ca Guvernul Boc a mentionat printre amenintarile la adresa sigurantei nationale presa. In schimb, buna guvernare, adevarata responsabilitate a actelor pe care ministrii impreuna cu premierul le adopta in timpul mandatului lor nu mai reprezinta niciun pericol. Asta desi, cel putin in cazul actualului Executiv, efectele concrete ale guvernarii lor ar putea fi lejer descrise ca o amenintare directa la supravietuirea statului si a cetatenilor sai.

Mai mult decat atat, oare cum ar putea fi judecate si cum ar trebui sa fie pedepsite erorile, minciunile si amanarile tragice ale unor masuri vitale, din cauza manipularilor din campania electorala? Ar putea fi incadrata o guvernare inconstienta, mincinoasa, facuta in ciuda intereselor poporului la articolul subminarii economiei nationale? De ce nu ar putea fi indepartat (cel putin) un Guvern, daca se constata ca el nu mai reprezinta interesele si cetatenilor care l-au votat, ci propriile nevoi si datorii?

Evident, nici in acest caz Guvernul lui Boc nu are nicio vina. El si-a indeplinit treburile perfect, iar pentru ca nimeni nu mai are incredere in el, Boc trebuie sa fie schimbat. Vorba poporului - a gresi este omeneste, insa a persevera in eroare este diabolic. Sa nu ne facem sperante in privinta faptului ca cineva va plati vreodata pentru tot raul facut in acesti ani. O parte vine din prostie pura, iar cealalta jumatate e doar lupta pentru supravietuire politica. Doar noi vom plati mereu factura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Emil Boc prim ministru, #Traian Basescu presedinte Romania, #strategia nationala securitate , #premier