Sarbu a renuntat la ideea exceptarii a 11 institutii de la sistemul unic de salarizare

Vineri, 15 Mai 2009, ora 16:34
664 citiri
Sarbu a renuntat la ideea exceptarii a 11 institutii de la sistemul unic de salarizare
Foto: Arhiva

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a afirmat ca, in urma discutiei cu premierul Emil Boc, s-a convenit sa nu admita exceptiile de la salarizarea unica, in timp ce pedelistul Cezar Preda sustine ca lista celor 11 institutii a aparut ca urmare a presiunilor politice facute de conducerile acestora.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat, intr-o interventie la Realitatea TV, ca s-a renuntat la ideea ca salariatii din 11 institutii de stat sa fie exceptati de la Legea salarizarii unice. Intrebat daca va mai insista ca salariatii acestor institutii sa fie platiti ca pana acum, din veniturile proprii realizate, Sarbu a spus: "Nu. Decizia in Guvern a fost una foarte clara. Avem datoria la solidaritate guvernamentala."

Sarbu a afirmat ca, in cadrul sedintei de miercuri de Guvern, a argumentat ca unele din aceste institutii nu fac parte din sistemul bugetar actionand intr-un mediu concurential, iar includerea lor in sistemul unic de salarizare al bugetarilor ar presupune ca toate veniturile lor sa treaca la buget.

"Asta am incercat sa explic in Guvern ideea ca facand parte dintr-un domeniu de reglementare Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, actionand intr-un mediu concurential si nefacand parte din sistemul bugetar, va trebui ca, introducandu-le in aceasta lege de salarizare unitara, toate taxele si ce incaseaza ele pentru servicii sa fie preluate la bugetul de stat si ei sa fie salarizati prin deschidere de credite", a declarat ministrul Muncii.

Marian Sarbu sustine ca discutia asupra exceptarii celor 11 institutii de la prevederile Legii salarizarii unice nu a fost o disputa politica in interiorul Guvernului, ci doar o clarificare asupra statutului unor organizatii din subordinea Executivului.

"Nu este vorba de niciun fel de dorinta a mea sau a PSD ca sa demonstreze ceva cu domnul Boc. Nu acesta este stilul meu de a face politica (...) S-a decis ca toate aceste institutii sa faca parte din legea unitara, deci nu mai e nicio problema", a spus Sarbu.

Acesta a precizat insa ca personalul companiilor nationale si regiilor autonome cu capital majoritar de stat, care actioneaza evident intr-un mediu concurential, nu va fi inclus in Legea salarizarii unice.

Deputatul democrat-liberal Cezar Preda a intrevenit in emisiune si a spus ca exceptarea celor trei institutii mentionate de Sarbu (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) nu se justifica.

Preda a sustinut ca opozitia la introducerea sistemului salarizarii unice vine din partea unor reprezentanti ai ambelor partide de guvernamant. "Nu numai din PSD exista aceasta dorinta ca acei oameni pusi politic sa isi pastreze salariile. Si din PD-L au fost oameni care au sustinut ca asa trebuie sa fie, ca piata trebuie sa fie libera si ei sa aiba salarii si sa nu fie corupti.", a spus Preda pentru Realitatea TV.

Consilierul premierului pe probleme economice, Ionut Popescu, a confirmat, joi seara, existenta discutiei dintre premierul Emil Boc si ministrul Muncii in cadrul sedintei de Guvern.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la Cluj, ca legea salarizarii unice nu va avea exceptii si a tinut sa precizeze ca propunerea privind exceptarea celor 11 institutii nu a venit de la ministrul Muncii, ci de la echipa care a ajutat la redactarea legii salarizarii unice.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a prezentat miercuri in Guvern o Nota potrivit careia angajatii a 11 institutii finantate integral din venituri proprii, printre care AVAS si ANRE, nu ar fi intrat sub incidenta Legii unice a salarizarii, insa propunerea a fost respinsa de premierul Emil Boc.

Potrivit unor surse guvernamentale, premierul s-a aratat "extrem de nemultumit" de propunere. "Premierul a spus ca el nu isi va pune semnatura pe proiectul Legii salarizarii unice decat daca sunt incluse in actul normativ si institutiile aflate pe lista prezentata de ministrul Muncii", au declarat, pentru NewsIn, sursele citate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#legea unica salarizare, #11 institutii exceptate, #ministrul Muncii Sarbu , #premier