Un premier pentru linistea noastra (Opinii)

Marti, 08 Februarie 2011, ora 17:44
1700 citiri
Un premier pentru linistea noastra (Opinii)

Dupa incalzirea facuta duminica de seful statului, de la care am aflat ca nu mai suntem atat de disperati, deci nu mai incasam ultima transa de la FMI, de un miliard de euro, deoarece economia s-a stabilizat si exista premisele iesirii din criza, am fost convins ca nu vor trece 24 de ore si premierul va aduce in fata natiunii motive sa aiba incredere.

Si s-a produs. Nu se putea ca opinia publica sa ramana din sfarsitul de saptamana doar cu vestea coagularii fortelor Opozitiei. Trebuie ca Puterea sa aseze si ea pe masa cate ceva, si Acordul preventiv semnat cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala a venit la tanc.

Dar reprezinta un pretext, si asta deoarece datele intelegerii, care se invart in jurul tintelor macroeconomice, nu sunt accesibile perceptiei cetatenilor de rand.

Din spusele lui Emil Boc, poporul a retinut, daca a avut rabdarea sa-l asculte vreo cinci minute, ca tintele stabilite inseamna "o situatie mai buna pentru fiecare roman din aceasta tara".

Si cu asta, destinatarul s-a putut duce la ale lui, cu speranta. Cine are insa curiozitatea sa cerceteze intregul discurs (exista pe site-ul Guvernului), va fi frapat de o constanta. Tot ce a construit premierul se bazeaza pe "daca". Imbunatatirea nivelului de trai va fi consemnata doar odata cu cresterea economica, care va aduce servicii de calitate si locuri de munca, a precizat Boc. Ceea ce e firesc.

Dar merg mai departe. Premierul a afirmat ca, in ce priveste veniturile, principalele componente ale sistemului fiscal raman nemodificate. Si urmeaza alt "daca": "In cazul in care redresarea economica va crea suficient spatiu fiscal, vom analiza, in a doua parte a anului, posibilitatea reducerii contributiilor sociale (...)".

Apoi, Boc a vorbit de alocarea de resurse suplimentare pentru investitii, pentru absorbtia fondurilor europene. Si al treilea "daca": "Daca absorbtia se imbunatateste suficient, vom cauta solutii pentru a crea un spatiu fiscal mai mare, pentru investitii, de la jumatatea anului".

Reluand apoi ideea ca de gradul de eficienta a ministerelor depinde atragerea banilor, premierul a reiterat premisele realizarii investitiilor si a montat in prognoza inca un "daca": "Cu o singura conditie, sa se realizeze, in primele sase luni, ceea ce am angajat prin bugetul de stat pe 2011".

Iar aici se putea deschide inca un front de analiza, dar niciun jurnalist n-a fost interesat sa analizeze cati de "daca" exista in Legea bugetului.

Daca Emil Boc a prestat electoral, Mugur Isarescu a adus in perceptia publica date la fel de incerte, care sustin, fara nicio intentie, probabil, fragilitatea discursului premierului. Ce-a spus guvernatorul? Ca este posibil sa asistam la scumpiri. Nu a bagat mana in foc ca la alimente, deoarece exista un declin al cererii, dar a subliniat ca majorarile tin de influentele externe, pe care le are in vedere.

In traducere: nu e firesc sa mancam mai scump, deoarece daca nu este cerere, producatorii vor lasa din pret, insa scumpirile de la altii, de ale caror produse depindem in proportie covarsitoare, si este posibila si cresterea dolarului fata de euro, dar si scumpirea carburantilor, se vor simti din plin. In consecinta, puterea de cumparare va scadea, iar viata romanilor nu se va imbunatati, dimpotriva.

Din aceste motive, dar bazandu-ma si pe spusele lui Mihai Tanasescu, potrivit caruia neincasarea ultimei transe de la FMI va reprezenta un semnal catre investitori ca Romania are capacitatea de a se imprumuta de pe piata externa - dar la dobanzi mult mai mari!! - nu cred in optimismul domnului Boc.

Desigur ca semne ale revenirii economice exista, chiar daca timide. Dar pentru imbunatatirea nivelului lor de trai, romanii trebuie sa mai astepte. Exista, totusi, si o veste buna: tara nu va intra in foamete, asa cum prevede Banca Mondiala. Si asta deoarece analistii internationali ar fi mirati sa constate cat de putin mananca romanii. Sau ce.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Emil Boc redresare economica, #Emil Boc FMI, #Basescu transa FMI, #Boc economie, #Isarescu scumpiri , #premier