Vosganian a spus bancuri cu Boc in Parlament. Boc nu i-a ramas dator

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 23:00
2575 citiri
Vosganian a spus bancuri cu Boc in Parlament. Boc nu i-a ramas dator
Foto: Arhiva

Dezbaterile pe bugetul pe 2011 au prilejuit un schimb acid de replici intre premierul Emil Boc si fostul ministru de Finante liberal Varujan Vosganian.

Mai intai, Vosganian a comentat ca premierul Emil Boc a devenit, dupa Nicolae Ceausescu, cel mai mare erou de bancuri din Romania.

"Domnule Emil Boc, sunteti autorul unui record, dupa Nicolae Ceausescu sunteti cel mai mare erou de bancuri din Romania. Am sa va spun unul dintre ele: zice ca Sf. Petru il intreaba pe Dumnezeu ce-i cu atatea ceasuri. Si Dumnezeu ii spune ca fiecare ceas reflecta sufletul unui om: cum spui o minciuna, cum mai trece o ora si iti scurteaza viata pe Pamant. Si Sf. Petru spune, am primit o solicitare - care e ceasul lui Emil Boc? Te referi la ventilatorul de colo?", a povestit Vosganian in plen.

In cadrul discursului sau, liberalul a pus in oglinda mai multe discursuri ale premierului Emil Boc, texte care puneau accentul pe promisiunea de crestere economica si pe ideea ca nu se vand iluzii romanilor.

"Domnule iluzionist Emil Boc, din doua una: ori dvs aveti un copywriter, acelasi, si ar trebui sa scapati de el, ori dvs va scrieti singur discursurile si ar trebui sa scapati de dvs", a sustinut Vosganian.

Boc: Vosganian a fost cel mai bun ministru al Finantelor ca pianist, umorist sau poet

Premierul Emil Boc a replicat, tot de la tribuna Parlamentului, afirmand ca Vosganian "a fost cel mai bun ministru al Finantelor ca pianist, umorist sau poet" si s-a aratat "consternat" sa constate ca, dupa doi ani, liberalul inca "nu-si da seama cat rau a facut tarii".

Premierul Emil Boc a declarat, la finalul dezbaterilor generale din Parlament asupra proiectului bugetului de stat pe 2011, ca discursurile opozitiei au fost "doar un exemplu de retorica si vorbe fara acoperire", iar cea mai buna "prestatie" in acest sens a apartinut fostului ministru al Finantelor din 2008, Varujan Vosganian.

"S-a demonstrat ca a fost, probabil, cel mai bun ministru, dar ca pianist, umorist si eventual poet, fara legatura cu ce inseamna finantele unei tari. Numai asa se poate ajunge la performanta ca o tara cu crestere economica de 8% sa lase un deficit de 24,8 miliarde lei, in perioada in care a reusit sa faca doar 5 km de autostrada", a comentat seful Guvernului.

Potrivit lui Boc, guvernarea liberala a avut ca simbol "cheltuirea abuziva a banului public", fapt ce a lasat tara cu un deficit de 5,2% "si a obligat Romania sa intre in faza deficitului excesiv declansat de UE".

"Ati putea sa ne spuneti, dnle Vosganian, daca macar odata v-ati gandit ca, in urma gesturilor iresponsabile pe care le-ati facut, tara va intra in procedura de deficit excesiv? Sau nu cunosteati rigorile europene cu privire la tinta de deficit?", l-a intrebat Boc pe liderul PNL, adaugand ca actuala guvernare" a reusit sa puna capat abuzurilor facute de liberali si sa salveze Romania din colaps".

In plus, premierul a acuzat ca, in 2008, deficitul de 24,8 miliarde lei a fost finantat in proportie de aproape 90% din banii din vanzarea BCR.

"Ati papat banii, n-ati avut curajul sa iesiti pe pietele externe pentru ca nu va dadea nimeni un leu, datorita iresponsabilitatii politice pe care ati avut-o. Daca acesti bani i-ar fi avut Romania in 2009 si 2010, nu ar fi avut nevoie de acord cu organismele internationale pentru a finanta deficitul", i-a reprosat Boc.

"Am fost consternat sa vad ca, nici dupa doi ani, dl Vosganian nu-si da seama cat rau a facut acestei tari, dar asta e o problema de alta natura, nu mai tine de economie", a conchis premierul.

El a subliniat ca "nicaieri in lume" nu s-a iesit si nu se iese din recesiune cu masuri populiste "de genul celor propuse de Vosganian sau altii".

Seful Guvernului a continuat cu reprosuri la adresa Parlamentului care, din cauza boicotului opozitiei, a intarziat o serie de legi importante. "Legea pensiilor, pentru examinarea unui singur articol, a stat doua luni in Parlament (...)

Legile salarizarii au fost transmise pe 25 noiembrie la Parlament, dar pentru ca s-a refuzat de catre opozitie convocarea BP, doar in 14 decembrie am ajuns sa ne asumam raspunderea (...) Legea bugetului am trimis-o in 7 decembrie, doar in 13 decembrie a putut BP sa stabileasca calendarul din cauza boicotului opozitiei, care nu a dorit sa discutam", a prezentat Boc situatia.

El a admis ca situatia este cu totul particulara, actuala putere avand majoritate doar in plen, dar fiind condusa de opozitie in Birourile Permanente si in comisii. "Acest lucru denota ca, din nefericire, cei din opozitie nu inteleg prioritatile acestei tari", a concluzionat democrat-liberalul.

Vosganian: N-ati vrea sa ne plimbam amandoi printr-o piata mai aglomerata?

In replica, Varujan Vosganian, l-a invitat pe Emil Boc la o plimbare prin Bucuresti, intr-o "piata mai aglomerata" spre a dovedi care dintre cei doi a facut mai mult bine Romaniei si i-a recomandat sa-si lase frustrarile de-o parte si "sa nu se mai ia de pianisti si de poeti".

"Bilantul unei guvernari se vede in datoria sa publica, acolo se reflecta deficitele. Ori datoria publica a fost cea mai mica din UE dupa Estonia si am coborant-o cu 6%, deficitul in marea parte a fost contabil (...) Sa nu mai repetati chestia asta cu sa cheltuiesti cat ti-e plapuma cata vreme veniti cu deficite de 7%, cu 5%, din start.

Daca plapuma dv este asa de mica fata de dv, ceea ce nu cred, nu trebuie sa va laudati in acest sens", a spus Vosganian, dupa ce premierul Emil Boc l-a acuzat ca a lasat in urma, in 2008, un deficit la bugetul de stat mai mare decat isi permitea Romania.

"Am o rugaminte domnule Boc, lasati frustrarile de-o parte si nu va mai luati de pianisti si de poeti si de alte astfel de categorii, ar trebui sa invatati cate ceva de la cultura care invinge fara sa lase in urma invinsi", a mai afirmat fostul ministru al Finantelor.

"Daca eu am facut asa de rau si dv. asa de bine (Romaniei, n.r.), n-ati vrea sa ne plimbam noi doi intr-o piata ceva mai aglomerata, maine la pranz prin Bucuresti?", i s-a adresat Vosganian lui Boc, spre amuzamentul parlamentarilor prezenti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dezbateri buget 2010, #Emil Boc Varujan Vosganian , #premier
Comentarii