Boc si Videanu l-au sustinut pe Blaga la tribunal, in procesul de trafic de influenta: Numirile nu se faceau pe bani

Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 14:44
4087 citiri
Boc si Videanu l-au sustinut pe Blaga la tribunal, in procesul de trafic de influenta: Numirile nu se faceau pe bani
Foto: Facebook/Emil Boc

Fostul premier Emil Boc si fostul ministru al Economiei Adriean Videanu au fost audiati, vineri, la Tribunalul Bucuresti, in calitate de martori, in dosarul in care Vasile Blaga este judecat pentru trafic de influenta.

In declaratiile date in sala de judecata, cei doi au negat ca la nivelul PDL numirile in functiile de conducere s-ar fi facut contra unor sume de bani.

"Nu am auzit niciodata de Berdila Horatiu. Donatiile in PDL se faceau la sediul partidului, la casierie, de catre cei care doreau sa faca donatii. Se inregistrau in registrele partidului si se verificau de Curtea de Conturi.

Niciodata la numirea intr-o functie politica de catre partid nu i s-a conditionat nimanui plata unei sume de bani. Deci nu s-a conditionat: esti numit in functia X, daca platesti o suma de bani. Asa ceva nu a existat sau eu nu stiu sa fi existat in PDL", a spus Emil Boc.

Emil Boc a explicat ca Gheorghe Stefan, cel care l-a denuntat pe Vasile Blaga, conducea una dintre cele mai performante organizatii judetene ale PDL, insa nu stie ca acesta sa fi adus sume de bani la sediul partidului.

"Organizatiile judetene puteau face recomandari pentru ministri, secretari de stat si alte functii, insa PDL filtra aceste propuneri prin comisiile de specialitate in functie de profesionalism.

Pentru propunerile in functiile de conducere in companiile nationale ultimul cuvant il aveau ministrii de resort, care puteau sa accepte sau sa refuze. Au fost situatii cand au fost mai multe propuneri, dar si nemultumiri din partea unora sau altora pentru o functie, insa ele au fost lasate la decizia comisiilor de specialitate din partid si a ministrilor.

Nu exista ca cineva sa vina si sa spuna: nu ma intereseaza ce vreti voi, eu vreau sa fie numit X (...).

Gheorghe Stefan era un om care a avut performanta politica, dar nu imi face placere sa spun mai multe lucruri. Organizatia PDL din Neamt era in primele 5 organizatii ale partidului ca performanta in alegeri si pentru asta Gheorghe Stefan era membru in BPN si vicepresedinte al PDL. El era preocupat si de alte activitati colaterale politicii, de fotbal de exemplu. Avea propuneri pentru mai multe functii, dar nu intotdeauna acceptate de partid", a relatat Boc.

La randul sau, Adriean Videanu a declarat ca PDL avea o structura institutionala foarte bine pusa la punct, iar organizatiile judetene performante in alegeri aveau dreptul, ca o recompensa, sa propuna oameni in diverse functii de conducere, inclusiv in companiile nationale.

"Era o procedura birocratica de depunere a CV-urilor. Le depuneau la organizatiile de partid si de acolo erau inaintate secretariatelor ministerelor. Eu, ca ministru, trebuia sa vad daca se indeplinesc criterii legale si faceam o analiza a competentelor. Nu puteam accepta ca la Transelectrica sa mearga un medic.

Ma puteam opune doar daca nu se indeplineau criteriile profesionale. Pe Hahaianu nu il stiam la data numirii, insa avea un CV impresionant, lucrase la Siemens si fusese doctorand in SUA. Despre el am obtinut referinte de la conducerea Transelectrica, de care Teletrans apartinea.

Aceasta numire a fost facuta de Organizatia PDL Neamt, condusa de Gheorghe Stefan. Cu Gheorghe Stefan am discutat doar despre directorul de la Transelectrica. Teletrans nu era o companie importanta. La Transelectrica eu doream un om care sa duca cu rapiditate procesul de interconectare cu Republica Moldova, pentru a reduce dependenta Republicii Moldova de Rusia. Eu urmaream doua companii: Transelectrica si Transgaz. I-am spus lui Gheorghe Stefan: 'nu ne jucam'. Daca aveti chestii politice, duceti-va la alte companii, dar nu la astea doua.

Eu am fost multumit de propunerea pentru directorul general de la Transelectrica, pentru ca era un bun profesionist", a afirmat Videanu.

Acesta a precizat ca presedintii organizatiilor judetene erau foarte influenti, insa deciziile importante se luau intotdeauna in BPN al PDL.

Amintim ca Vasile Blaga a fost trimis in judecata pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploiesti, fiind acuzat ca a primit 700.000 de euro de la o societate comerciala in schimbul exercitarii influentei, astfel incat respectiva firma sa obtina contracte cu doua companii nationale.

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul lui Gheorghe Stefan si 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

Vineri DNA a cerut inchisoare pentru Blaga pentru trafic de influenta. Instanta va da verdictul pe 30 octombrie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#boc audiat dosar Blaga, #Videanu audiat dosar Boc, #Videanu audiat martor Blaga, #Boc martor dosar Blaga , #Primaria Cluj
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Poza memorex
memorex
rank 1
fiind acuzat ca a primit 700.000 de euro de la o societate comercial