Opinie politica: Somesul nu e Dambovita, domnule Boc!

Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 15:15
5278 citiri
Opinie politica: Somesul nu e Dambovita, domnule Boc!

Dezbaterea privind amenajarea malului Somesului si decuparea unei suprafete din parc pentru amenajarea liniei de tramvai sunt doua exemple despre cat de eronat si netransparent comunica administratia Clujului, fara a consulta in prealabil societatea civila si specialistii in domeniu.

Expertiza acestora poate proiecta o viziune de dezvoltare coerenta si armonioasa a tuturor obiectivelor turistice si culturale din oras.

"Batalia pentru Somes", sau lectia despre rea vointa si indiferenta fata de verde, sanatate, imi trezeste doua amintiri recente marca Emil Boc si fosta administratie PDL.

In 2011, atentionam administratia locala, condusa atunci de primarul Sorin Apostu, ca, potrivit planului Urbanistic Zonal (PUZ), din Parcul Central va fi decupata o parte pentru amenajarea liniei de tramvai, aceasta urmand a fi inclusa in zona verde, pe o banda inierbata, inaccesibila autovehiculelor.

Atunci, Sorin Apostu, mana dreapta a actualului primar Emil Boc, mi-a spus ca "inteleg eronat situatia", ca plansele tehnice prezentate nu prevad decupajul. Se pare ca nu era asa, aveam dreptate, iar astazi, aceasta "intelegere gresita" a situatiei a fost dezvaluita de mai multi membrii ai societatii civile, inclusiv de reprezentanti ai Ordinului Arhitectilor din Romania.

Tot in 2011, explicam administratiei PDL, intr-o conferinta de presa, organizata chiar pe malul Somesului, ca nu a avut loc nicio consultare publica cu privire la amenajarea malului, iar autoritatile locale de atunci (la fel ca si cele de acum) nu au avut nicio viziune pe termen lung, de amenajare a cursului de rau. Si in acel caz, raspunsul Primariei a fost superficial.

Din aceste amintiri recente pot intelege urmatoarele: atat Sorin Apostu, cat si Emil Boc au fost si sunt total dezinteresati in a organiza o dezbatere publica serioasa despre marile proiecte ale orasului, malul Somesului fiind unul dintre acestea.

In lipsa unei societati civile constiente de proprietatea spatiului public si a unor consilieri locali vigilenti, precum colega Claudia Anastase, Emil Boc ar betona centimetru cu centimetru din orice spatiu verde al Clujului, intr-un context in care orasul este cu mult sub media europeana in privinta suprafetei de spatiu verde (paduri, parcuri, gradini, etc).

Atitudinea smechereasca a primarului Emil Boc de a trata problemele orasului este nociva pentru Cluj-Napoca, micile invarteli politice invatate pe malul Dambovitei de la maestrul sau, Traian Basescu, facandu-l sa uite ca apa Somesului vine rece si curata, de la munte.

Aurelia Cristea este economist, deputat PSD Cluj si fost ministru delegat pentru Dialog Social

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#amenajare mal Somes, #spatiu verde Cluj Emil Boc , #Primaria Cluj