Ziare.com

Premiera: Clujenii vor circula cu autobuze electrice cumparate de Guvernul Elvetiei

Joi, 09 Mai 2013, ora 19:05

   

Premiera: Clujenii vor circula cu autobuze electrice cumparate de Guvernul Elvetiei
Primaria Cluj-Napoca va introduce, in premiera, intre 10 si 15 autobuze electrice, care urmeaza sa fie cumparate in baza unei finantari din partea Guvernului Elvetiei.

Investitia isi propune sa promoveze transportul public ecologic, costul unui autobuz fiind intre 300.000 si 500.000 de euro, a anuntat primarul Emil Boc.

Acesta declarat joi, in cadrul manifestarii "Intalnirile europene de la Cluj - Transilvania", ca municipiul Cluj-Napoca va introduce, in premiera pentru Romania, autobuze electrice cu scopul de a promova un transport public ecologic si nepoluant.

El a afirmat ca Primaria va cumpara intre 10 si 15 astfel de autobuze, in functie de pretul de licitatie, in baza unei finantari din partea Guvernului Elvetiei.

Boc anunta autobuze electrice in Cluj-Napoca, pe pagina sa de Facebook

"In principiu, am primit acordul de finantare si asteptam ca Ministerul de Finante sa dea aprobarea finala. Sper ca acest model de la Cluj-Napoca sa fie preluat si de alte administratii locale din Romania pentru ca raspunde nevoilor de mediu, de consumuri reduse, nepoluante. Sper ca aceste autobuze, care vor face parte din parcul auto al RATUC, sa le avem anul viitor in circulatie pe strazile Clujului", a spus Boc.

Proiectul necesita aprobarea Ministerului Finantelor

Reprezentantii Primariei clujene au precizat ca este nevoie de aprobare din partea Ministerului Finantelor intrucat acesta este autoritatea contractanta, iar finantarea proiectului se deruleaza prin intermediul acestei institutii. Tipul de autobuze si pretul acestora urmeaza sa fie stabilite in urma licitatiei care va fi organizata de Primaria Cluj-Napoca.

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Radu Moisin a semnat, in martie 2012, la Bucuresti, acordul privind asistenta financiara acordata mai multor municipalitati din tara in cadrul unui program cu finantare nerambursabila din partea Guvernului Elvetiei, prin care pot fi depuse diferite proiecte.

Alaturi de Cluj-Napoca au fost selectate municipiile Arad, Suceava si Brasov, care vor putea accesa bani dintr-o suma totala de circa 37 de milioane de franci elvetieni.

Cofinantarea autoritatilor locale din Cluj-Napoca pentru acest proiect este de 15%. Regia Autonoma de Transport Urban Calatori (RATUC) Cluj-Napoca dispune, in prezent, de 213 autobuze care folosesc drept combustibil motorina.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 858 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor