Boc: Impartirea colegilor uninominale in judetul Cluj favorizeza PSD si PNL

Joi, 10 Iulie 2008, ora 16:47
2625 citiri
Boc: Impartirea colegilor uninominale in judetul Cluj favorizeza PSD si PNL

Liderul PD-L, Emil Boc, a declarat, joi, ca modul in care Comisia de Cod Electoral a delimitat colegiile uninominale din Cluj favorizeaza in mod evident PNL si PSD.

Cu toate acestea, Boc a anuntat ca partidul sau nu va face niciun demers pentru retrasarea colegiilor, exprimandu-si convingerea ca PD-L va castiga oricum alegerile, informeaza Newsin.

"Evident ca trasarea circumscriptiilor electorale este facuta in favoarea PSD-ului si a PNL-ului, adica acolo unde au ei primari, acolo si-au desemnat circumscriptiile electorale", a declarat liderul democrat-liberal.

"Sa si le faca cum vor, ca oricum ii batem. Evident ca se vede de la distanta ca este rezultatul negocierilor dintre PSD si PNL, ca nici cu foarfeca nu cred ca as putea sa merg sa creez asemenea circumscriptii care nu au niciun fel de logica. Sunt create pentru a avantaja pe unii sau pe alti de la ei".

PNL este avantajat in doua din cele sase colegii uninominale pentru Camera Deputatilor, dinafara municipiului Cluj-Napoca.

In colegiul numarul 5, din jurul municipiului Gherla, exista noua primari liberali si cate patru de la PSD si PD-L, iar in colegiul numarul 6, din jurul municipiului Dej, liberalii au cinci primari, fata de cei trei ai PSD, doi ai PD-L si unu al UDMR.

In colegiul numarul 7 (Campia Turzii), PD-L si PSD au un numar egal de primari, respectiv cate cinci, iar PNL are doi si UDMR trei, la care se adauga si primarul independent din Sic, o comuna cu populatie majoritara de etnie maghiara.

In colegiul numarul 8 (Turda), care are doar cinci localitati in componenta, PD-L are trei primari, iar PSD si PNL cate unul. In colegiul numarul 9 (zona montana) PD-L conduce detasat la numarul de primari, cu noua edili, urmat de PNL cu patru, PSD cu trei si UDMR si Forta Democrata cu cate un primar.

In colegiul numarul 10, din jurul orasului Huedin, cei mai multi primari sunt de la PD-L, respectiv patru, iar pe locul II se claseaza UDMR, cu trei primari, urmati de PNL, PSD si FD cu cate un primar. Ponderea populatiei maghiare este mare in zona, chiar si in localitati precum Huedin, Baciu sau Aghires, unde insa primarii nu sunt de la UDMR.

In ceea ce priveste colegiile uninominale pentru Senat, in afara de municipiul Cluj-Napoca, impartit in doua pe axa vest-est, in colegiul numarul 3, care cuprinde partea de nord si de nord-est (municipiile Dej, Gherla pana la Campia Turzii) a judetului sefii administratiilor locale sunt in majoritate covarsitoare de la PNL, respectiv 17. Tot in colegiul numarul 3 mai sunt 12 primari PSD, noua - PD-L, trei - UDMR si un independent.

In colegiul numarul 4, care cuprinde cealalta jumatate a judetului, din zona Huedin pana la Turda, majoritatea primarilor sunt de la PD-L, respectiv 16, la care se adauga sase primari ai PNL, cinci de la PSD, patru de la UDMR, doi independenti si doi de la Forta Democrata.

Totodata, marile concentratii de populatie din judet sunt conduse de PD-L. Astfel, Emil Boc este primarul municipiului Cluj-Napoca, cu 313.322 de locuitori, iar PD-L a fost votat de clujeni in asa fel incat obtinut 16 din cele 27 de mandate de consilieri locali.

Al doilea municipiu ca numar de populatie - 55,887 de locuitori - este Turda, condus tot de PD-L, respectiv de Tudor Stefanie, iar democrat-liberalii au 10 din cei 21 de consilieri locali. Si municipiile Gherla (24.083 de locuitori) si Campia Turzii (26.823 de locuitori) sunt conduse tot de primari PD-L, respectiv Ovidiu Dragan si Ioan Vasinca. In Gherla, PD-L are doar 6 din cei 19 consilieri locali, UDMR si PSD avand cate 4, PNL- 3 si PRM - 2. In Campia Turzii, PD-L are 7 din cei 19 consilieri locali, PSD are 4, Forta Democrata - 3, UDMR - 2, iar PNL, PRM si PIN cate unul.

Singurul primar de municipiu care nu este de la PD-L este social-democratul Morar Costan de la Dej, unde PSD are si sase din cei 19 consilieri locali, urmat de PD-L cu patru, PNL cu trei, UDMR, PNG si PIN cu cate doi alesi locali.

Comisia de Cod Electoral a finalizat, luni, delimitarea colegiilor uninominale din zece judete, cele patru propuneri venite din partea PNL si cele sase ale PSD fiind adoptate cu larga majoritate, singurul membru al Comisiei care s-a exprimat impotriva propunerilor fiind reprezentantul PD-L.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#colegii uninominale, #Cluj, #Emil Boc, #PSD, #PNL , #stiri Emil Boc