Editorial: Jandarmi de catifea

Marti, 06 Mai 2008, ora 09:54
1505 citiri
Editorial: Jandarmi de catifea

Nu putea Emil Boc sa nu profite de meciul de miercuri dintre "U" Cluj si CFR pentru a se infatisa oamenilor drept primar responsabil cu ordinea publica. Ce-i drept, a cam dat cu mucii in fasole, cum ii sta bine oricarui personaj hazliu - o fi fost intr-o perioada cand n-a mai editat rapid fraze in cap, ca sa confirme admiratia pe care i-o poarta Elena Basescu.

Ma refer la faptul ca i-a laudat pe jandarmi pentru "interventia operativa din noaptea de duminica spre luni" - cafteala din Piata "Avram Iancu", cand suporterii echipei studentesti s-au incaierat cu cei ai feroviarilor din Gruia.

A fost evident pentru toata natiunea cata promptitudine au manifestat cei de la Gruparea Mobila de Jandarmi. Nasuri sparte, sange pe caldaram, picioare transformate in cotonoage. Care, daca flacaii mascati nu dormeau pe ei, sau aveau curajul sa intervina asa cum scrie la carte, nu ajungeau la televizor si la Urgenta.

Si ce scrie? Ca in cazul unor manifestatii neautorizate se dau amenzi, iar daca scrie pe tine forta de ordine, faci tot ce poti sa o mentii. Mai ales ca stii - deoarece i-ai insotit pe strada, cand veneau la cafteala - ca ai in fata doua grupari care se urasc asa cum se intampla in cazul suporterilor de la Dinamo si Steaua sau Internationale si AC Milan.

O manifestare de bucurie, asa cum parea, era de natura sa degenereze in momentul apropierii de "ceilalti", prin urmare daca nu ai cumva in cap numai tubul digestiv, judeci ce urmeaza si nu lasi "trupele" se se infrunte.

Dar legea nu distinge intre bucurie si necaz, pentru ca daca eu ies in strada, fericit ca mi-a fatat pisica, si trag cateva cantece si chiuituri impreuna cu familia, se cheama ca e manifestatie neautorizata si nu ma salta si ma amendeaza? Ma!

Este numai ultimul exemplu de impotenta jandarmereasca, dar ultimii doi ani sunt plini de situatii trase la indigo.

Ies tifosii de la meci, incolonati, supravegheati de mascati inarmati pana in dinti, se departeaza de stadion, si, cum prind niste tufe, se abat de la traseu si o iau la goana spre coloana inamica, pentru a-i corecta deviatia de sept.

Iar jandarmii, demobilizati, ii lasa sa-si traga la gioale, pentru a interveni ca-n filme, la final, cand deja spre Urgenta au plecat cateva ambulante.

Nu tin minte demisii din cauza violentei de pe stadioane si din jurul lor, deoarece jandarmii explica mereu ca ei sunt organ constatator. Adica asteapta sa-si rupa oamenii gatii, observa ca macelul e in toi si, dupa ce intreaba spre cameramanul de la Brigada "Gigele, ai filmat tot?", descarca o raba de trupe in salele batausilor.

Spre deosebire de colegii de la politie - dau ei de inteles - care pot asigura ordinea publica inainte ca ea sa se umple de sange - cum au facut reprezentantii statului politienesc Romania in timpul summit-ului NATO; cand i-au incatusat pe zeci de tineri deoarece aveau de gand sa slobozeasca pe hartie cateva tuburi cu guasa si lozinci impotriva Aliantei Nord-Atlantice.

Si in alte tari exista incaierari intre suporteri, dar cand se intampla, seful detasamentelor de interventie isi pierd posturile. Dar regula e ca in Italia, unde patima e maxima, sau in Argentina (am fost acolo la un meci si mascatii lor erau aproape unu la unu in spatele tifosilor) nu exista batalie de strada. Si asta deoarece autoritatile au reusit sa priceapa ca violenta din jurul sportului denota civilizatie de maimute.

Acuma, ce-i drept, in Romania, unde nu putem garanta securitatea alimentara a tuturor, n-o sa incepem cu siguranta cetateanului pe strada, nu? Doar e tara unde ziaristii pot dormi linistiti in Parlament - ce pacat ca aurolacii n-au aflat inca!

Ce spune antrenorul lui Dinamo înaintea meciului crucial cu FC Voluntari
Ce spune antrenorul lui Dinamo înaintea meciului crucial cu FC Voluntari
Antrenorul echipei de fotbal Dinamo Bucureşti, Zeljko Kopic, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului Superligii, este una...
Pacient fugit dintr-un spital de psihiatrie. În ce stadiu l-au găsit jandarmii
Pacient fugit dintr-un spital de psihiatrie. În ce stadiu l-au găsit jandarmii
Un bărbat care a fugit din Secţia Psihiatrie a fost găsit de către jandarmi pe o stradă din Drobeta Turnu Severin, dezorientat şi confuz. ”Jandarmii care se aflau noaptea trecută în...
#Emil Boc, #meci, #jandarmi, #CFR Cluj , #stiri Emil Boc