Emil Boc: Codul Muncii va fi suspus unei schimbari majore

Duminica, 20 Februarie 2011, ora 16:43
2540 citiri
Emil Boc: Codul Muncii va fi suspus unei schimbari majore
Foto: Arhiva

Codul Muncii va fi supus unei schimbari majore, a spus premierul Emil Boc, duminica, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii la Palatul Victoria.

"Codul Muncii trebuie si el supus schimbarii. Noul cod isi propune sa flexibilizeze piata muncii, sa-i ajutam pe oameni sa-si gaseasca mai usor loc de munca", a declarat Emil Boc.

Prima schimbare va fi in cadrul prevederilor privind contractul individual de munca pe durata determinata, "pentru ca angajatorul are in momentul de fata retineri sa angajeze o persoana pe durata determinata, pentru ca activitatea lui se desfasoara pe 3-4 ani de zile, si atunci ar prefera munca la negru.

Din aceasta cauza, se propune extinderea contracului pe 36-48 de luni, iar angajatii vor avea posibilitatea sa fie protejati in privinta pensiilor, somajului si a sanatatii", a precizat Emil Boc.

"In momentul de fata contractul pe durata determinata se poate face doar pana la 24 de luni, in conditiile in care un contract european este minim pe 3 ani", a explicat premierul.

Emil Boc a mai anuntat ca se vor inaspri si sanctiunile pentru angajatorii care utilizeaza munca la negru. "Daca si in aceste conditii, in care prelungim termenul contractelor, se mai angajeaza la negru, sanctiunea este inchisoarea pentru angajator", a explicat Emil Boc.

Alte masuri prevazute in noul Cod al Muncii sunt cresterea sporului pentru munca pe timp de noapte si extinderea perioadei in care un angajat poate sa stea in probe.

Sindicatele ameninta cu proteste

Pe de alta parte, liderii sindicali au anuntat ca vor iesi in strada ca sa protesteze fata de noua forma a Codului Muncii, pe care Guvernul este gata sa isi asume raspunderea.

Birourile Executive ale celor cinci confederatii sindicale se reunesc luni pentru a stabili calendarul protestelor.

Sindicalistii sunt nemultumiti de ultima varianta a Codului Muncii, eliminarea contractului colectiv de munca fiind principala prevedere contestata. Liderii confederatiilor spun ca lipsa acestui contract i-ar transforma pe angajati in niste sclavi.

O alta modificare importanta ce se regaseste in ultima forma a Codului este legata de somajul tehnic, care nu se va mai aplica si in cazul angajatilor la stat.

Daca aceasta masura va intra in vigoare, in cazul unor concedieri in masa, bugetarii nu vor mai primi salarii compensatorii. In plus, nici ei, nici sindicatul care ii reprezinta si nici Inspectoratul Teritorial de Munca nu vor fi anuntati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Emil Boc Codul Muncii, #modificari Codul Muncii, #prevederi Codul Muncii , #stiri Emil Boc