Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Impozitarea pensiilor: Yo - yo cu banii romanilor

Luni, 22 Februarie 2010, ora 18:09
2737 citiri
Impozitarea pensiilor: Yo - yo cu banii romanilor
Foto: Anunturi

O noua bomba a fost lansata in scandalul pensiilor: impozitarea pensiilor cu valori de sub 1.000 de lei.

Dupa ce, in urma cu doar cateva zile, ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat ca vrea sa introduca un sistem de alocatii pentru copii gradual, in functie de venitul parintilor, urmand ca unii copii sa nu mai primeasca deloc alocatie, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, intr-un interviu pentru Money.ro, ca isi doreste impozitarea tuturor pensiilor.

Nici unul, nici altul, nu s-a chinuit sa dea prea multe explicatii. Dupa cateva ore de la publicarea anuntului initial, Vladescu a revenit asupra declaratiilor sale, spunand ca nu intentioneaza sa impoziteze pensiile "in acest moment".

In plus, se pare ca ministrul nu a discutat cu nimeni altcineva pe acest subiect. Contactata de Ziare.com, Andreea Paul (Vass), consilierul premierului Emil Boc, s-a aratat surprinsa, declarandu-ne ca "nu s-a discutat in Guvern" si "nu am primit nimic de la Ministerul Finantelor".

Chiar premierul Emil Boc a declarat ca "nu se pune problema impozitarii suplimentare a pensiilor. Domnul Vladescu a facut o declaratie, dar noi nu am discutat niciodata de asta".

Emil Boc: Pensiile nu vor fi impozitate suplimentar

Astfel, nu ne ramane decat sa speculam pe acest subiect, cel putin pana cand guvernantilor li se va face mila si vor veni cu lamuriri serioase.

Prin urmare, la ce se referea ministrul Finantelor, cand vorbea de faptul ca pensia, ca orice alt venit, trebuie taxat?

Potrivit spuselor sale, "orice venit, intr-un stat civilizat, se taxeaza". In prezent, in Romania, sunt impozitate pensiile de peste 1.000 de lei. Potrivit lui Alexandru Greblescu, seful directiei editare mandate si statistici in cadrul Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, sunt doar 993.400 de pensionari cu pensii peste 1.000 de lei, din totalul de 4,742 de milioane.

Daca se va aplica impozitarea tuturor pensiilor, ar insemna sa fie afectati 3.748.600 de persoane care, si asa, de abia isi duc zilele cu putinii bani pe care ii primesc.

Cat spera ministrul Finantelor sa castige la bugetul de stat prin aceasta masura? Nu se stie! Cand ar dori sa aplice noul imozit? Nici atat. Deocamdata, tot ce se stie este faptul ca Sebastian Vladescu isi doreste sa existe o ampla discutie publica pe aceasta tema, ceea ce, in teorie, este un lucru foarte bun.

In practica, insa, au existat discutii si despre salarizare, pentru a da doar un exemplu, insa rezultatele, din punctul de vedere al celor mai afectati de aceste decizii, bugetarii, nu au fost multumitoare.

Impozit pe venit sau plata asigurarilor de sanatate

Toata povestea este, se pare, doar o problema legata de exprimare, reflectand starea de disperare, daca o putem numi asa, a societatii romanesti per ansamblu, in care fiecare cuvant este disecat mai mult decat poate ar merita.

Astfel, ar putea fi vorba despre plata asigurarilor de sanatate si de catre pensionarii cu venituri sub 1.000 de lei, lucru care este facut, in prezent, de stat.

"Parerea mea este ca se refera la proiectul care exista deja, ca toti pensionarii sa plateasca asigurarile de sanatate. Pana acum, sub 1.000 de lei, platea statul, iar cei peste 1.000 plateau direct", a explicat, pentru Ziare.com, analistul Ilie Serbanescu.

"Este normal sa se intample asa. Vrei sa participi la sistemul de sanatate, platesti. In alte tari, exista diverse sisteme de pensii private, nu cred ca cele de stat sunt impozitate", a adaugat Serbanescu.

Sebastian Vladescu: Toate pensiile trebuie impozitate

Pe de alta parte, analistul crede ca impozitarea este putin probabila. "Daca este vorba despre o impozitare, nu e posibil. Nu poti sa-i iei (pensionarului - n.red.) impozit pe venit", a concluzionat analistul financiar.

De altfel, in decembrie 2009, Guvernul a amanat contributia la asigurarile de sanatate in cazul pensiilor sub 1.000 de lei cu un an, urmand a intra in vigoare pe 1 ianuarie 2011.

Introducerea platii contributiei la asigurarile de sanatate pentru cei cu pensii de peste 1.000 de lei a intrat in vigoare in 2007, fiind o propunere a cabinetului Calin Popescu Tariceanu.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#impozitarea pensiilor, #Sebastian Vladescu pensii, #Emil Boc pensii, #asigurari sanatate pensii , #stiri Emil Boc