Le Temps: Trista coalitie romana

Luni, 29 Decembrie 2008, ora 14:50
3143 citiri
Le Temps: Trista coalitie romana

Jurnalistul si istoricul elvetian Gerard Delaloye publica luni, in cotidianul Le Temps, un articol intitulat "Trista coalitie romana", in care reaminteste ca Romania este dominata de partide cu o ideologie identica, ce practica in exces clientelismul.

Uniunii Europene, care nu inceteaza sa faca ochii mari si sa ameninte ca taie robinetul cu euro, daca nu se inregistreaza un recul al coruptiei, Romania ii raspunde cu un guvern de ampla coalitie dupa model german, isi incepe articolul din Le Temps Gerard Delaloye.

Operatiunea se face in doi timpi, explica jurnalistul. La 30 noiembrie, alegatorii, refuzand sa decida in favoarea unui partid sau al altuia, acorda 33% fiecaruia dintre cele doua mari partide - PSD, fondat de Ion Iliescu, si PD-L-ul actualului presedinte Traian Basescu.

Pentru a arata si mai bine ca sunt la egalitate, alegatorul i-a dat cu 0,7% voturi mai multe PSD-ului, dar cu trei deputati mai mult PDL-ului, constata exclamativ Gerard Delaloye. Desi tertii sunt exclusi, Partidul National Liberal al premierului in exercitiu obtine un cochet 18%, in timp ce ultranationalistii sunt indepartati din Parlament.

Intarit de acest rezultat, presedintele Basescu decide sa acorde conducerea guvernului partidului cu majoritate relativa in Parlament si incredinteaza aceasta sarcina unuia dintre elevii sai, Emil Boc, in varsta de 42 de ani, deputat si primar de Cluj, reales in iunie cu peste 80% din voturi.

In principiu - dar numai in principiu!, dupa cum atrage atentia exclamativ autorul articolului - PSD este un partid de stanga, membru al Internationalei Socialiste. PDL se socoate a fi un partid de dreapta (membru al PPE), dar oricine la Strasbourg (sediul Parlamentului European - n.r.) isi aduce aminte ca era inca membru al grupului socialist in 2004.

In fapt, aceste doua partide, care, dupa caderea lui Ceausescu, formau un singur partid, Frontul Salvarii Nationale, sunt doua vaste conglomerate de interese regionale, clientelare si financiare in privinta carora chiar si politologul cel mai avizat s-ar gasi in dificultate, dincolo de adevarurile proclamate, sa formuleze diferente ideologice, scrie Gerard Delaloye.

"Numitorul lor comun este de a se imbogati mult si repede"

"Sa spunem ca, in proportie de 95%, numitorul comun al politicienilior din ambele tabere este de a se imbogati mult si repede. Nu este o atitudine specific romaneasca, ea se regaseste aproape peste tot in Est si in Balcani", adauga autorul articolului.

Guvernul lui Emil Boc, supus, la inceputul saptamanii trecute, aprobarii celor doua treimi dintre deputati care ar trebui sa-l sustina, este imaginea democratiei tinere si imperfecte pe care trebuie sa o administreze.

Astfel, remarca jurnalistul elvetian, Ministerul Turismului este incredintat sotiei (din PDL) a proprietarului unui mare lant hotelier. La protejarea mediului, il gasim pe bratul drept al boss-ului portului Constanta, care se straduieste de cativa ani sa distruga litoralul Marii Negre si Delta Dunarii (referire la primarul Radu Mazare - n.r.). Ministerul Transporturilor isi regasteste titularul (PDL) de acum zece ani, un om care deja a facut de mai multe ori avere cu fonduri pentru autostrazi fara a construi un singur kilometru, sustine Gerard Delaloye (informatiile jurnalistului sunt insa inexacte - n.r.).

Cat despre Emil Boc, jurnalistul remarca ca presa nu il menajeaza. Guvernul sau este considerat foarte slab, se pariaza deja pe viitoarea sa cadere. Insa Boc este abil, noteaza Delaloye, care explica: el a exterminat virusul nationalist la Cluj, capitala Transilvaniei, care, in urma cu 15 ani, vota masiv pentru un exaltat de extrema-dreapta (referire la Gheroghe Funar - n.r.). Si, adauga jurnalistul, e de notorietate faptul ca Boc nu a profitat de putere pentru a se imbogati.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Le Temps, #coalitie, #Emil Boc, #clientelism , #stiri Emil Boc