Legea TVR va fi modificata, posturile publice vor fi depolitizate

Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 16:14
2393 citiri
Legea TVR va fi modificata, posturile publice vor fi depolitizate
Foto: Realitatea TV

Premierul Emil Boc a anuntat miercuri ca Legea privind organizarea si functionarea TVR si a Societatii Romane de Radiodifuziune va fi modificata astfel incat conducerile celor doua posturi publice sa fie complet depolitizate.

"Maine o sa propun partenerilor de coalitie sa modificam legea care vizeaza conducerea TVR si Radioului public astfel incat sa fie depolitizate modalitatile de desemnare si asumare a conducerii", a declarat premierul la finalul intalnirii cu grupurile parlamentare ale PSD care a avut loc miercuri la Palatul Parlamentului.

Premierul a mai precizat ca PD-L a sustinut aceasta depolitizare si pe vremea cand era in opozitie, motiv pentru care a ales sa nu isi desemneze membri in consiliile de administratie ale TVR si SRR pana cand nu se schimba procedurile de numire.

"Ce am spus in opozitie ramane valabil si la putere. Exista la Senat un proiect de lege, astfel incat sa modificam procedurile de numire. Vom solicita implicarea societatii civile", a mai declarat premierul precizand ca in cazul acestui proiect de lege Camera Deputatilor este camera decizionala.

"Trebuie gasit un alt mecanism care sa nu mai fie legat direct de partidul aflat la putere sau de partidele politice. (...)Potrivit Constitutiei, TVR si Radioul public lucreaza sub control parlamentar, dar mecanismul de desemnare a conducerii trebuie sa fie ferit de ingerinte politice", a mai precizat Emil Boc.

Conducerea TVR a fost demisa de Parlament pe 30 martie, dupa ce raportul de activitate al institutie pe 2008 a fost respins de plen. Legea de organizare si functionare a SRTv prevede ca interimatul pana la numirea noului Consiliu de Administratie este asigurat de presedintele-director general.

Potrivit legii 41 din 1994, locurile vacante in consiliul de administratie al fiecarei societati sunt anuntate public in termen de 15 zile. Comisiile pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa ale Camerei Deputatilor si Senatului, reunite, organizeaza audieri publice pentru candidati si prezinta Parlamentului propuneri pentru ocuparea locurilor vacante in termen de 30 de zile de la data anuntarii.

Pentru sefia TVR s-au vehiculat numele lui Ion Cristoiu, Rodicai Culcer si al lui Robert Turcescu.

Mai multe organizatii ale societatii civile, printre care si Asociatia 21 Decembrie, il sustin pentru conducerea TVR pe Sorin Iliesiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#legea TVR, #conducere TVR, #conducere TVR depolitizare, #presedinte TVR , #stiri Emil Boc