Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa de azi: Noul Boc, mai risipitor decat vechiul Boc

Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 07:05
2933 citiri
Presa de azi: Noul Boc, mai risipitor decat vechiul Boc
Foto: Daylife

Desi Fondul Monetar International a cerut reducerea cheltuielilor cu aparatul de stat, noul buget pentru 2010 prevede exact opusul, relateaza ziarele centrale pe prima pagina.

Astfel, anul viitor, Guvernul Emil Boc intentioneaza sa cheltuie cu 15 procente mai mult cu personalul decat in 2009, scrie Evenimentul Zilei. In schimb, sumele alocate investitiilor au scazut cu peste un sfert.

Profesorul de economie Daniel Daianu explica aceasta crestere a cheltuielilor cu personalul prin includerea in cadrul mai multor ministere a agentiilor si autoritatilor dizolvate in urma legii privind reorganizarea institutiilor statului.

El se asteapta ca fiecare ministru care conduce un minister aflat in aceasta situatie, sau ministrul finantelor, sau chiar premierul Emil Boc sa prezinte public o explicatie pentru cresterea cheltuielilor cu personalul intr-un an in care pentru majoritatea angajatilor salariile vor ingheta.

Totusi, ca pondere in produsul intern brut, se estimeaza ca vor scadea cheltuielile cu personalul de la 9,2%, in 2009, la 8,5%, in 2010, luand in calcul cresterea economica de 1,3%.

Dobanzile vor inghiti 2,5 miliarde de euro

Gandul pune accent pe faptul ca statul va cheltui pentru plata dobanzilor mai mult decat intregul buget alocat Ministerului Transporturilor, adica 2,5 miliarde de dolari, fata de sub doua miliarde de euro.

In ciuda unei datorii publice care a explodat in 2009 cu circa 14 miliarde euro, ajungand cel mai probabil la finele acestui an la aproximativ 40 de miliarde de euro, solutia Guvernului Boc este aceeasi ca si anul trecut: viata pe datorie.

In primul trimestru al anului viitor Finantele au anuntat ca vor sa imprumute pana la 2,8 miliarde de euro de la banci, respectiv cate 32 de milioane de euro pe zi, inclusiv sarbatorile legale si weekendurile. E drept, fata de 2009, statul a reusit "performanta" de a reduce ritmul de indatorare a populatiei, respectiv cresterea datoriei publice, de la 38 de milioane de euro pe zi anul acesta la cele 32 de milioane programate pentru inceputul lui 2010.

Cum se impart banii

Se pare ca educatia nu va obtine 6% din PIB, 33.000 de posturi trebuie sa dispara, iar bugetul cercetarii nu va ajunge nici in 2010 la 1% din PIB, asa cum spune legea, relateaza Romania Libera.

In 2009, atat de defavorizatii fermieri romani si-au primit deja cu mare intarziere banii, iar, in 2010, Guvernul a hotarat sa reduca sumele destinate subventiilor cu un sfert. Introducerea sistemului de pensii si asigurari sociale pentru agricultori este amanata pentru 2011.

In acest timp, cheltuielile de personal de la Ministerul Economiei vor creste cu 77%. Adica, de la 601 posturi, in acest an, la 2.371 de posturi. Multiplicarea este justificata, dar numai partial, de comasarea fostului Minister al Economiei cu fostul Minister al IMM-urilor si Mediului de Afaceri (un minister mult mai mic insa).

In plus, sumele pentru chirii alocate Ministerului Economiei cresc de la circa 815.000 lei in 2009 la nu mai putin de 7,7 milioane lei. Daca la Ministerul Economiei cheltuielile de personal cresc de patru ori, la Ministerul Comunicatiilor ele se dubleaza de la 6,7 milioane lei in 2009 la 13,21 milioane lei. In conditiile in care numarul de posturi creste cu numai 13,5%, rezulta ca anul 2010 le va aduce angajatilor acestui minister majorarea veniturilor.

Abordarea financiara a celor doua Camere ale Parlamentului este diferita. Cheltuielile Senatului scad cu aproape un procent in 2010, in timp ce la Camera Deputatilor ele cresc cu 3,37%, printre altele si din dragoste pentru aranjamente florale.

Potrivit premierului Boc, bugetul incearca sa sustina mediul de afaceri prin pastrarea cotei unice si mentinerea neimpozitarii profitului reinvestit, introdusa in trimestrul patrustaia din 2009 (desfiintarea impozitului forfetar sau reducerea contributiilor la asigurarile sociale nu intra in discutie).

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Emil Bog buget, #buget 2010, #cheltuieli personal 2010, #plata dobanzi stat , #stiri Emil Boc