Sindicalistii din Educatie ameninta cu proteste

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 21:52
1672 citiri
Sindicalistii din Educatie ameninta cu proteste
Marius Nistor

Sindicalistii din Educatie vor demara actiuni de protest prin care sa ceara ca OUG ce interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat sa nu se aplice pentru profesorii pensionati.

Politrivit liderilor sindicali, in cazul cadrelor didactice nu poate fi folosita nicio forma de contract, in afara celui de munca.

"Dintre cei 3.500 de profesori si educatori pensionari, mai mult de jumatate au norma intreaga si au fost angajati pentru ca este nevoie de serviciile lor.

Daca ei vor alege pensia, vor trebui angajate persoane necalificate. Nu exista nicio alta posibilitate legala de a fi platiti acesti angajati, in afara celei folosite in prezent, prin contract de munca.

Este revoltator ca primul ministru nu stie ca, din 2003, conventia civila nu se mai poate aplica in institutiile publice, ca prin contractul de drepturi de autor nu pot fi platiti profesorii cu norma intreaga si ca este o diferenta juridica intre venituri si salarii, ceea ce face imposibil ca profesorii sa fie platiti cu ora", a explicat presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

Presedintele executiv al "Spiru Haret" spune ca, in zilele urmatoare, sindicatele vor organiza actiuni de protest, pentru a face presiuni ca ordonanta sa nu se aplice cadrelor didactice.

"Ordonanta este o aberatie juridica si nu intelegem cum s-a putut intocmi o astfel de lege care nu tine cont de specificul fiecarui domeniu bugetar", mai spune Nistor, care subliniaza ca, prin modificarea tipului de contract prin care sunt platiti profesorii, bugetul ar avea de pierdut.

De aceeasi parere este si Razvan Bobulescu, liderul Federatiei "Alma Mater". "Vorbim de 800 de profesori universitari care au ramas in invatamant deoarece conduc doctorate sau au contracte de cercetare, adica produc ceva.

Ordonanta trebuie modificata complet. A fost facuta pentru Armata, pentru Politie, unde se castiga sute de milioane si din pensiile enorme, si din salarii. Dar se pare ca premierul nu cunoaste diferentele bugetare intre aceste categorii profesionale", a explicat reprezentantul profesorilor universitari.

Potrivit ordonantei de guvern publicata luni in Monitorul Oficial, pensionarii pentru limita de varsta nu pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul lor, daca acestea sunt obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala.

Angajatii de la stat care cumuleaza pensia cu salariul trebuie sa decida in 15 zile la care dintre cele doua venituri renunta.

Premierul Emil Boc a anuntat, miercuri, ca ordonanta care interzice cumulul de salarii si pensii de la stat ramane in vigoare, precizand ca Guvernul a dorit ca oamenii care au iesit la pensie sa lucreze in continuare, cu ore platite pe conventii civile sau drepturi de autor, dar nu cu salariu.

Totodata, premierul a anuntat ca ministrul Muncii si cel al Finantelor vor emite un ordin comun care sa clarifice problemele legate de ordonanta.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#sindicalisti educatie proteste, #ordonanta salarii pensii, #cumul salariu pensie, #Emil Boc, #lideri sindicalisti , #stiri Emil Boc