Unul din patru studenti clujeni crede ca Emil Boc e parlamentar

Miercuri, 14 Mai 2008, ora 16:32
656 citiri
Unul din patru studenti clujeni crede ca Emil Boc e parlamentar

Unul din patru studenti clujeni crede ca primarul orasului sau, Emil Boc, este parlamentar, se arata intr-un sondaj de opinie in randul studentilor, derulat in luna martie si realizat de Centrul de Studii Politice si Relatii Internationale (CESPRI) cu sprjinul Fundatiei Soros Romania, informeaza NewsIn.

Studiul mai arata ca studentii considera ca au un nivel mediu de cunostinte politice, iar ei isi obtin informatiile din acest domeniu in primul rand de la televizor, apoi de pe internet, din presa scrisa si de la radio.

Totodata, studentii discuta mai des pe teme de politica nationala, decat de problemele din localitatile de origine, aproape o jumatate (45%) din ei sustine ca are mai multe cunostinte despre parlamentari decat despre consilierii locali sau cei judeteni, insa un sfert dintre cei intervievati crede ca Emil Boc este parlamentar.

Peste jumatate dintre studenti (aproape 60%) crede ca universitaile ar trebui sa ofere cursuri gratuite pe teme politice, iar ONG-urile sa desfasoare campanii participative. 56% din repondenti nu simpatizeaza cu nici un partid politic din Romania, iar studentii care o fac prefera, in ordine, PD-L (20%), PNL (9%), PSD (5%) si UDMR 4%.

Cu toate acestea, majoritatea studentilor se declara apropiati de doctrina liberala, dupa care urmeaza cea social-democrata si cea crestin democrata. Rezultatele sondajului mai arata ca 80% din studenti ar participa la alegeri, deoarece considera ca votul fiecarul student este important (73%), a vota este o datorie civica (66%), prin vot poate fi sanctionata puterea (40%), mai identifica un partid (15%), voteaza din obisnuinta (13%) sau se identifica cu unul din candidati (8%).

Totodata, potrivit propriilor declaratii, doar o mica parte (17%) dintre ei a votat la alegerile europarlamentare, 29% alegerile locale din 2004, iar 45% la alegerile prezindentiale. In timp ce 47% dintre studenti considera ca politica este murdara si politicienii corupti sau pur si simplu subiectul este unul neinteresant, o parte de 20% a spus ca nu doreste sa participe la alegeri.

Sondajul face parte din proiectul "Stimularea participarii studentilor clujeni la alegerile locale si generale 2008" derulat de Centrul de Studii Politice si Relatii Internationale (CESPRI) si sprijinit de Fundatia Soros Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pericol de moarte la Cluj. Cinci persoane, dintre care 4 minori, au ajuns la spital intoxicate cu dioxid de carbon
Pericol de moarte la Cluj. Cinci persoane, dintre care 4 minori, au ajuns la spital intoxicate cu dioxid de carbon
O femeie şi patru copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 8 ani, au ajuns, joi seară, 18 aprilie, la spital fiind transportați de către echipaje medicale din Cluj. Cei cinci prezentau...
Cât costă să devii dezvoltator de jocuri în România. Primul program de facultate va atrage studenți la East European Comic Con
Cât costă să devii dezvoltator de jocuri în România. Primul program de facultate va atrage studenți la East European Comic Con
Primul program de studii superioare din România pentru dezvoltarea jocurilor începe în luna septembrie. Sub egida Echo School, în colaborare cu Universitatea Abertay din Scoția, liceenii...
#Cluj, #sondaj, #Emil Boc, #studenti, #parlamentar , #stiri Emil Boc