Urmeaza statia ... Faliment

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 01 Aprilie 2010, ora 23:59
6777 citiri
Urmeaza statia ... Faliment
Foto-montaj: Ziare.com

Atentiune, atentiune! Urmeaza statia Faliment cu peronul pe ambele parti, evacuarea se poate face pe toate usile si, in general, scapa cine poate.

Cam asa s-ar putea rezuma cel mai bine, pe scurt, sentimentele bucurestenilor in ziua in care au fost obligati sa se bata pentru un taxi, sa mearga pe jos zeci de kilometri, sa injure in statii dupa ce au asteptat ore intregi, fara ca la ei sa mai ajunga vreun mijloc de transport in comun, si sa isi vada ziua terminata intre locul de munca si casa.

Greva de la RATB exprima cel mai bine haosul si disperarea care ii poate cuprinde pe oameni, daca lucrurile nu se vor imbunatati. Caci, in rest, ele doar se inrautatesc incontinuu de aproape doi ani.

Greva soferilor de la RATB demonstreaza si prapastia care exista intre realitatea angajatilor si discursurile politicianiste, cele oficiale, pe care le auzim de la guvernanti pana la reprezentantii oficialitatilor locale. Cererile lor pot parea aberante, daca le comparam cu veniturile si conditiile in care sunt rasplatite alte categorii sociale cum ar fi, de exemplu, medicii sau profesorii. Insa cea mai importanta cerere si cea mai puternica dorinta a lor este sa NU le scada salariile.

Speriati poate ca acest lucru a inceput sa se petreaca deja sau ca este inevitabil oricum in viitor, angajatii RATB au demonstrat astazi ce forta detin. Pot paraliza Capitala. Intrebarea cea mai grava in acest moment este pana unde se poate merge, pana unde se poate ajunge.

Nemultumirile si starea generala de frustrare si durere creste exponential in randul majoritatii angajatilor din Romania, fie ei bugetari sau din mediul privat. Forta pe care soferii de la RATB au demonstrat-o astazi blocand practic Bucurestiul poate deveni un exemplu pentru profesori, medici si multe alte categorii sociale, aflate poate intr-o disperare si mai mare in lupta cu efectele tot mai dure ale crizei.

Si ca si cum nu ar fi fost de ajuns pentru o singura zi, colac peste toate, medicii de familie au anuntat ca de la 1 aprilie nu vor mai prescrie retete compensate si gratuite, intrucat nu au contract cadru de acordare a asistentei medicale. Acest fapt, plus celelalte modificari din sectorul medicinei de familie au facut ca veniturile acestora sa scada considerabil in ultimul timp. Si ale lor. Nicio categorie sociala nu cred ca este atat de absurda incat sa ceara si sa ceara incontinuu drepturi si mariri de salarii, mai ales atunci cand stiu si vad ca in jurul lor totul (sau aproape totul) se prabuseste.

Toate nemultumirile pleaca de altundeva ca motivatie prima a gestului. Este vorba despre haosul si mesajele confuze, ciclice si contradictorii care vin din partea Guvernului Boc. Pentru ei criza a fost mereu o marfa, o moneda de care s-au folosit ca sa cumpere, dupa caz si nevoie, voturile si simpatiile romanilor. Dupa cum a fost nevoie, Boc si ai lui au spus ba ca Romania nu va fi afectata de criza economica, ba ca aceasta va trece inainte sa apara, ba ca a trecut si suntem deja in plina crestere si revigorare economica. Nimic mai ipocrit si populist decat mesajele guvernantilor de doi ani incoace.

Inainte de alegerile parlamentare din 2008, criza nu exista. Inainte de alegerile prezidentiale din 2009, criza economica fusese deja invinsa de voinicul Guvern Boc. Toate astea pentru ca, de la 1 ianuarie 2010, sa aflam ca de fapt adevarata criza economica nici macar nu a atins inca varful ei in Romania. Ceea ce va fi mai greu si mai teribil de suportat abia urmeaza, iar acest mesaj ne-a fost transmis in timp chiar de catre cei aflati la putere. Cu rezerve, pe sub buze, cu jumatate de gura, rand pe rand, de la Emil Boc pana la Sebastian Vladescu, toti ministrii s-au descoperit si ne-au lasat sa vedem spectrul falimentului.

Daca ne imaginam ca intotdeuna realitatea este mult mai neagra decat imaginea pe care o descriu oficialii, atunci abia de acum putem sa incepem sa ne facem griji in mod serios in legatura cu viitorul nostru apropiat. Cat de grava este prapastia economica de sub fundurile noastre leganate inca de iluzia normalitatii si a controlului pe care statul inca l-ar mai avea asupra economiei ... ramane sa vedem in urmatoarele luni ale acestui an. In mod sigur insa, se va demonstra ca realitatea intrece imaginea cosmetizata pe care oficialii au grija sa ne-o bage sub nas in talk-show-uri comandate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#greva RATB, #Emil Boc greva, #majorare salarii, #Bucuresti blocat , #stiri Emil Boc