Adrian Sobaru, un simbol care paralizeaza Puterea

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 30 Decembrie 2010, ora 16:18
7708 citiri

Emil Boc are toate motivele sa fie, inca, ingrozit de gestul lui Adrian Sobaru. Abia de acum isi poate face griji cu adevarat in legatura cu destinul protestului lui Sobaru. De la Traian Basescu si pana la ultimul pedelist, toti guvernantii ar trebui sa isi puna o singura intrebare - cati dintre romani se regasesc in gestul lui Sobaru? Cati dintre noi simpatizam cu forma sa de protest?

Consideram necesar gestul tanarului, il privim ca pe o expresie a unui sentiment pe care il impartasim si noi sau, pentru majoritatea dintre noi, este doar o nebunie, ce poate fi cel mult inteleasa, dar cu care nu avem nicidecum vreo urma de empatie? Daca numarul celor care aproba protestul lui Sobaru este mare, atunci actuala Putere are o problema. Daca nu, gestul angajatului din TVR va fi uitat repede si nu va trezi niciun alt fel de proteste. Va ramane doar un "salt" in gol si nimic mai mult.

Forta cu care a penetrat mesajul transmis de tanarul Sobaru, care s-a aruncat de la balconul Parlamentului exact cand Boc se pregatea sa ia cuvantul, abia incepe sa isi faca simtita prezenta. Este gestul simbolic al sfarsitului unui an teribil, din toate punctele de vedere, si al unei noi epoci de 21 de ani, care ne-a intors parca de unde plecasem in decembrie '89.

Daca atentionarea si mesajul lui Sobaru vor fi considerate de tot mai multi ca un ultimo avertisment dat actualei Puteri "ca asa nu se mai poate", gestul lui Sobaru va intra in istorie ca cea mai dura forma de protest la adresa unei guvernari tot mai absurde si mai paralela cu realitatea. Pentru unii din strigatul disperarii tentativa de sinucidere a lui Sobaru se va transforma intr-un semn de speranta.

Esenta libertatii - sacrificiul unuia devine simbol al sperantei si luptei majoritatii. Daca insa "saltul" lui Sobaru nu exprima frustrarea generala a romanilor, atunci el va intra in uitare. De cealalta parte, cei care nu presimt pericolul pe care il poate declansa gestul tanarului depun eforturi obsedante pentru a-l "minimaliza". Se incearca obsesiv descarcarea de orice continut simbolic al gestului, iar autorul este incadrat usor la categoria "nebuni" sau "vanduti".

Rand pe rand, despre Adrian Sobaru au aparut informatii care sa il infatiseze ca un nebun cu acte in regula. Cat de rapid a fost transformata orice afectiune psihica intr-un sindrom evident al unei "tulburari depresive majore"! Ca si cum, nu orice om ajuns la capatul rabdarii si la marginea disperarii devine, in mod evident, afectat psihic. Pe langa arsenalul psihiatric, s-a mai spus despre Sobaru ca este un angajat cu un salariu chiar mare, mult prea mare, pentru a avea "motive" sa se arunce in gol.

Ca si cum distrugerea viitorului copiilor sai ar putea fi cumparata cu un milion sau doua in plus pe luna. Toate incercarile "detractorilor" cazului Sobaru au aceeasi tinta - sa il transforme intr-un nebun care nu avea nici cel mai mic motiv sa incerce sa isi puna capat zilelor. Un inconstient care nu s-a gandit la familia sa atunci cand a sarit, ci la ... Dumnezeu stie ce! Iar asigurarea incheiata cu o luna inainte, spun aceiasi critici, demonstreaza egoismul sau.

Dincolo de toate interpretarile, inca mult prea incinse, gestul si mesajul lui Adrian Sobaru vor ramane marturie e unui timp in care disperarea ne-a cuprins pe toti. Chiar daca, pentru unii, ea se manifesta doar in patima si ura oarba cu care murdaresc un gest al unui parinte care, poate, nu a mai avut puterea sa lupte. O singura judecata ramane in picioare in acest caz, iar ea nu ne apartine noua.

Un lucru e sigur insa. Cu cat "aparatul de propaganda" se va incorda mai mult sa anihileze cazul Sobaru, cu atat mai mult el va deveni un simbol al celor care se simt nemultumiti, fara speranta si abandonati in propria tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#adrian sobaru tvr, #Emil Boc prim ministru, #Traian Basescu presedinte Romania, #tentativa sinucidere Parlament , #Traian Basescu