Boc, Dumnezeul lui Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 11:01
2470 citiri
Boc, Dumnezeul lui Basescu (Opinii)
Foto: realitatea.net

Traian Basescu a iesit la TVR nu atat pentru a-si anunta intentia de a-i prelungi mandatul lui Daniel Morar la DNA cu inca sase luni, cat pentru a prezenta cifrele exacte ale extraordinarei cresteri economice inregistrate in acest an.

Prelungirea mandatului lui Morar este o comunicare de uz intern. Este pentru urechile indisciplinatilor din partidul de guvernamant, pentru dusmanii din politica si pentru sustinatorii Coalitiei. Nu era nevoie sa afle de la televizor, oricum ar fi stiut.

Dincolo de absurdul prelungirii mandatului lui Morar, fara nicio logica, fara a fi cerut de nicio necesitate sau urgenta, ceea ce a dorit presedintele sa afle o tara intreaga a fost saltul urias al economiei. De unde in urma cu cateva luni economia se prabusea din nou. Iar acum doua saptamani, acelasi presedinte facea un apel disperat la prudenta. Cifrele de la INS, primite in avans de presedinte, i-au dat ocazia sa laude primul eficienta masurilor luate de Guvern, adica de el insusi.

O crestere economica la final de an de peste 2%. Ce sa mai spui, decat sa dea Domnu! Traian Basescu a fost impresionat insa de "doi Doamne - Doamne; unul, cel de Sus si unul la Guvernul Romaniei: e primul an cand subventiile s-au dat la timp". Aceasta ar fi explicatia pentru cresterea medie din agricultura de aproape 25%.

Insa, daca agricultura e conjucturala, uluitoare de-a dreptul este cresterea din constructii - 7,2%, ceea ce il face pe Emil Boc aproape un Dumnezeu si mai mare, intrucat a demonstrat ca s-a concentrat pe investitii si nu pe consum. Nici nu ne puteam astepta la altceva - cand treaba merge rau, criza revine si taiem salarii, de vina e fatalitatea, Europa si globalizarea si, eventual, Dumnezeu. La primul si cel mai firav semn de insanatosire, Dumnezei sunt chiar ei, eroii sacrificati pe altarul Romaniei moderne - Traian Basescu si Emil Boc.

Se uita prea repede ca tot constructiile, mai exact spargerea bulei imobiliare, au condus in 2008 la prima criza internationala. Constructiile reprezinta o crestere sanatoasa doar atat timp cat au bataie in timp. La noi, ele au la baza doar investitiile Guvernului in constructia de drumuri. Firave, rasfirate, fara niciun sens ici si colo, fara niciun plan coordonator puternic la nivel national. Cand banii de investitii se vor termina, si cresterea va inceta. E doar atat de simplu.

Mai simplu chiar si decat ultimul artificiu al lui Doamne Doamne de la Guvern, care anunta ca, logic, in baza tocmai acestor cresteri, este posibil ca la anul sa vorbim despre mariri de pensii si salarii. Asta desi bugetul lansat in urma cu doar cateva zile prevede inghetarea atat a pensiilor, cat si a salariilor. Ca sa nu mai amintim si de ordonanta adoptata de parlamentarii Puterii, care prevede aceleasi inghetari bugetare.

Dar Doamne - Doamne nu se poate insela. El stie ce spune, desi legile si caile Domnului se bat uneori, pentru muritorii de rand, cap in cap. Firavele cresteri de pensii si salarii vor fi, in realitatea, returnarea si ultimului procent din ceea ce s-a taiat pe 6 mai 2010. Deghizate sub numele de cresteri, inapoierea banilor taiati in 2010 se va face la anul, in ciuda bugetului si a legilor care prevad inghetarea veniturilor bugetare.

Asa se impaca si capra si varza. Ori de asta e Doamne - Doamne Dumnezeu. Pentru ca e si prudent, si auster, si darnic si populist si responsabil. Toate in acelasi timp. De toate pentru orice gura casca. Si mai ales pentru credinciosii lui Doamne Doamne!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Emil Boc crestere economica, #indexarea salarii pensii, #bugetul de stat 2012, #Traian Basescu presedinte , #Traian Basescu