Editorial: Cand fac politicienii pe desteptii. Si niste chinezi

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 18:41
3266 citiri
Editorial: Cand fac politicienii pe desteptii. Si niste chinezi
Foto: Arhiva (ProTV)

E bine ca avem Chinatown. Desigur ca la alte popoare surori si/sau prietene, chinezii au deschis mall-uri in propriile cartiere in urma cu zeci de ani. Aproape secole.

Ce-i drept, la noi conceptul nu exista pe vremea lui Nicolae Ceausescu, care insa n-a fost atat de lipsit de inspiratie sa nu vada potentialul comercial al insotirii cu urmasii lui Mao. Dar nici centre culturale ca cel de la Afumati n-a facut, ca prea mirosea a "o tara - doua sisteme" si nu-i trebuia lui deranj.

Cu actualii guvernanti, probabil ca vom recupera inceputul Chinatown-ului newyorkez, cladit prin secolul 19. Sper, desigur, sa nu traversam perioada razboaielor dintre emigrantii asiatici si autoritatile americane sau epoca opiului si a traficului de carne vie, deoarece avem DIICOT si servicii speciale. Basca jandarmi care pazesc trenuri.

Facem asadar un arc peste timp si primenim istoria dintre comerciantii chinezi si capitalisti, reali sau facuti, si primim in mijlocul nostru ditamai investitia de 100 de milioane in magazine, depozite si restaurante. Nu degeaba radea Emil Boc la inaugurare ca o fecioara dupa vizita Sburatorului, stie el ce stie. Urmeaza sa se construiasca si 300 de case traditionale chinezesti, si-atunci sa te tii!

N-a estimat nimeni, fireste, cat din cifra de afaceri va fi taxata si cate perechi de adidasi pentru copii surdomuti va gasi senatorul Banias in containerele din Constanta, pe care nu-i va mai incurca in birocratie. Cand vin unii si salveaza economia, nu te uiti la fleacuri.

Desigur ca mititeii pot mai mult, dar noi ne multumim cu putin. Americanilor le-au dat peste un triliard de dolari si le-au cumparat si cateva sute de firme. Nu spune nimeni sa ne cocosam intr-o asemenea maniera, dar ce s-ar fi intamplat daca aveam acum niste autostrazi construite de chinezi?

O relatie de imprumut cu China ii parea insolita, acum cateva luni, lui Traian Basescu. Domnia sa atragea atentia ca un precautionary agreement reprezinta "o trasnaie", deoarece "se pun niste conditii". "Unde vrem, fratilor, sa ne intoarcem?", devenea intelept presedintele dupa o sedinta de Guvern, ocazie cu care a mai spus ca Romania are destule fonduri pentru investitii. Cee?

Interesant insa ca seful statului n-a considerat mereu ca apropierea de asiatici trebuie facuta cu grija. In martie 2006 spunea despre relatia cu China ca "este una dintre prioritatile de politica externa" si ca "o relatie cum are Romania cu China se construieste foarte greu, China devine unul dintre marii jucatori la nivel global, un bulgare de aur, cand il ai, nu-l arunci la primul colt de strada".

Au trecut de atunci mai bine de cinci ani si roadele nu se vad. Decat daca afacerea de la Afumati reprezinta o realizare cu care sa te falesti cum a facut-o Emil Boc. Ce-i drept, recent, Traian Basescu s-a sucit din nou, a "reevaluat" si a afirmat ca Romania nu poate ramane indiferenta la evolutia economiilor din regiunea Asia-Pacific.

Ok, insa deocamdata stadiul relatiilor dintre Romania si China sunt la nivel de toale, ceasuri, jucarii si electrocasnice, plus tot ce mai stiu baietii aia sa copieze. Si cam stiu.

Unde sunt insa chinezii care fac drumuri, poduri peste mare, baraje, terminale portuare si aeronautice?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Chinatown Boc inaugurare, #Basescu relatie China, #Chinatown Bucuresti Afumati , #Traian Basescu