Nu deschideti sampania! (Opinii)

Vineri, 13 Mai 2011, ora 23:40
3321 citiri
Nu deschideti sampania! (Opinii)

Comisia Nationala de Statistica a oficializat astazi iesirea din recesiune. Este, cu siguranta, o veste buna, dar sticlele de sampanie nu trebuie nici macar puse la rece deocamdata. Sau, dupa cum spunea Traian Basescu, nu incepe nicio veselie. Nu ar trebui sa inceapa, mai precis.

Pentru ca iesirea din recesiune nu inseamna nicidecum iesirea din criza a economiei romanesti. Inseamna doar ca am atins fundul gropii si nu mai cadem. Insa cresterea autentica ramane departe. Ca dovada, somajul este inca destul de mare, iar inflatia depaseste cu mult tinta propusa de BNR.

Stabilizarea este meritul guvernului doar in masura in care, cu pistolul falimentului la tampla, a reusit sa respecte in cea mai mare masura indicatiile FMI. Pana la urma, iesirea din recesiune este meritul Fondului, care a stabilit strategia si a avut instrumentele eficiente de presiune asupra executivului pentru a impune aplicarea ei.

Caci fara aceasta presiune externa, nici guvernul Boc, ca niciun alt guvern din ultimii 20 de ani, cu exceptia cabinetului Isarescu, nu a initiat si nu a dus la indeplinire nicio reforma autentica in niciun domeniu. Ca dovada, restructurarea regiilor si a companiilor de stat a fost trecuta tot in acordul cu FMI pentru a avea o sansa macar de lansare, si recunoaste acest lucru insusi Traian Basescu.

Dar daca FMI poate impune reforme, nu poate genera si crestere economica, chiar daca, am suspiciunea, Jeffrey Franks este cu mult mai atasat de tara asta decat multi dintre romanii care o conduc si care sunt atasati doar de buzunarele lor. Relansarea economica trebuie gandita si facilitata de guvern. Care guvern? Guvernul Boc? Nici intr-o suta de ani.

Actualul premier si cabinetul lui nu au competenta, viziune si, mai ales, credibilitate, lucruri necesare pentru a trece la etapa urmatoare, care presupune mai mult decat executarea scrasnita a strategiilor FMI. Adrian Vasilescu a atras de nenumarate ori atentia ca actuala criza din Romania este mai putin o criza de lichiditati si mai mult o criza de incredere. Ma tem ca increderea nici macar nu a iesit din recesiune, iar un cabinet cu 10% credibilitate nu mai poate face, in mod normal, decat un sigur lucru - sa demisioneze.

Este ceea ce, probabil, asteapta si Traian Basescu de la premier sa faca imediat ce-si va reconfirma mandatul in fruntea partidului. Caci daca Emil Boc demisioneaza, este deschisa calea pentru numirea unui prim-ministru tehnocrat. Sigur ca PD-L nu vrea asa ceva nici in ruptul capului, pentru ca este de asteptat ca un independent de clientela sa inchida, cel putin partial, robinetele bugetului. Dar cat timp postul din Palatul Victoria este vacant, presedintele are o arma teribila chiar impotriva propriului partid: anticipatele.

Nu cred ca parlamentarii PD-L si-ar permite mai mult de o respingere a unui premier tehnocrat, caci niciunul nu vrea sa reunte la un an din mandatul care pentru multi ar putea fi ultimul.

Emil Boc se poate asadar retrage in Aleea Modrogan cu aparenta glorie de a fi oprit recesiunea, facand acestei tari primul serviciu real, acela de a o lasa sa ajunga pe mainile unui om care chiar are idee cum trebuie urnita economia si pe care romanii il si cred in stare s-o urneasca. Ca el s-o numi Croitoru, Tanasescu, Popa sau (n-avem noi inca o data norocul asta!) Isarescu, orice premier tehnocrat este preferabil lui Emil Boc, macar pentru ca va marca oprirea recesiunii de incredere, premisa esentiala pentru reluarea reala a cresterii economice.

Daca Romania va avea in urmatoarea perioada un premier politic, indiferent de la ce partid, nu numai ca ne vom adanci in criza de incredere, dar va si incepe o dementa veselie bugetara electorala care ne-ar putea arunca fix de unde am plecat. Caci politicianul roman atasat de clientela prin sute de sfori este dispus la absolut orice pentru a-si securiza pozitia. Iar economia si bugetul sunt intotdeauna victime sigure.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Romania recesiune criza economica, #Romania FMI imprumut, #Traian Basescu Emil Boc, #Emil Boc premier tehnocrat , #Traian Basescu