Dati-le libertate, domnule Basescu! (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 16 Mai 2011, ora 18:12
6203 citiri
Dati-le libertate, domnule Basescu! (Opinii)

Multe lucruri ciudate s-au intampat la Conventia PD-L. Au fost multe lucruri inexplicabile, primul si cel mai important fiind chiar dorinta presedintelui de continuitate la un partid care se afla, inca, pe un trend descendent.

Socotelile lui Traian Basescu nu au fost puse la indoiala insa de majoritatea celor care au votat, chiar daca nu stiau ce fac, asa ca ne-am trezit cu acelasi Boc in fruntea aceluiasi Partid Democrat Liberal.

Sa nu ne batem capul nici cu contradictii si minciuni flagrante, precum cele din discursul de motivare al presedintelui, care le multumea pedelistilor ca nu l-au dezamagit. Asta dupa ce cu doar o luna si ceva in urma afirma pe la toate televiziunile ca si-a luat mana de pe democrat liberali, ca nu mai are nicio asteptare de la ei si ca l-au dezamagit cumplit. Va mai aduceti aminte, nu? Era vorba atunci de votul in cazul Pasat. A mai fost apoi si Ridzi si altele.

Dar ce mai conteaza inca o distorsionare a realitatii si adevarului istoric, cand Traian Basescu isi umezeste ochii si sugruma glasul amintindu-si si reinventand trecutul cu mana intinsa lui Petre Roman si spatele intors de acesta acum 10 ani.

Nici nu mai conteaza ca niciun martor al Conventiei din 2001 nu isi aminteste sa fi existat un astfel de moment, insa refuzul lui Traian Basescu de a da mana cu fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, cu ocazia sarbatorilor de 1 decembrie 2009, exista pastrat in arhiva oricarei televiziuni.

Atunci, Traian Basescu nu doar ca nu le-a intins mana, ci le-a mai intors si spatele. Erau probabil niste comunisti pe care dadea bine, in campanie, sa-i sfidezi nepoliticos. Aceste mici clarificari nu au, pana la urma, nicio valoare, din moment ce actualul presedinte face din negarea propriilor afirmatii si intoarcerea realitatii pe dos o adevarata profesiune si un crez in sine.

Pe acelasi principiu, sa nu se astepte cineva ca Emil Boc sa fie schimbat din functia de premier. Nu se va intampla niciodata. In primul rand pentru ca nu exista nici cel mai mic motiv pentru care seful statului si-ar dori sa aiba o alta persoana in fruntea Executivului. Cine altcineva i-ar putea raspunde mai prompt si mai umil decat actualul premier?

Acestea fiind datele, ramane un moment in cadrul Conventiei PD-L si mai de neinteles si mai greu de explicat. Dupa discursul lui Vasile Blaga, de sambata, sustinatorii sai s-au ridicat in picioare, au inceput sa aplaude si apoi au scandat minute in sir - "LIBERTATE!" Initial am crezut ca nu aud bine. Pentru care motiv pe lumea asta ar putea urla si scanda niste membri ai unui partid democrat si liberal, dintr-o tara libera si democratica, condusa de un Guvern democratic ales si de un presedinte liber reales - "LIBERTATE, LIBERTATE, LIBERTATE"?

Nu strigau egalitate, ca sa te poti gandi ca tanjeau dupa impartirea egala si in conformitate cu niste reguli si principii a functiilor si banilor ce le cuvin tuturor celor aflati la guvernare. Nu strigau nici fraternitate, ca sa ii poti suspecta de frustrari in legatura cu numirile pe anumite functii publice. Nu cred ca ii durea nici faptul ca Vasile Blaga, candidatul sustinut de ei, tocmai acuzase ca in calitate de secretar general al partidului nu primise niciodata lista cu numirile pe functiile publice, desi o ceruse inca din 2009.

Imi asum libertatea de a crede ca ei nu strigau si nu tanjeau nici dupa continuitate, din moment ce toate criticile aduse actualei si fostei conduceri a partidului au fost identice cu tot ceea ce s-a scris si s-a spus mai dur in presa, in ultimii doi ani, la adresa partidului ajuns o simpla anexa a Cotroceniului.

Era probabil vorba de frustrarea pe care o traiau "batranii" partidului care fusesera inlaturati de la butoane, nu in numele vreunei reforme morale, ci de "lupii" tineri, cu Elena Udrea in frunte, care se asezasera in fapt si mai bine la conducta cu resurse a partidului.

Strigatul dupa "Libertate" al sustinatorilor lui Vasile Blaga nu este nici macar confirmarea celor mai sumbre critici la adresa actualei guvernari. El nu este rezultatul spaimei si fricii lor de a fi lipsiti de libertate, nu este nici macar expresia unui ideal, ci este pur si simplu dorinta de a redeveni principalii actori ai guvernarii.

Si, in acelasi timp, dorinta de a opri trenul PD-L care alearga cu viteza spre podul prabusit. Trist este ca aceasta Conventie nici macar nu si-a propus sa mai reformeze ceva. Ea doar a avut rolul de a valida si reconfirma continuitatea in toate cele cu care ne-am obisnuit de doi ani incoace.

Cei care striga si tanjesc dupa libertate ar trebui sa nu uite ca sunt atat de liberi pe cat doresc si pot ei sa fie. Libertatea lor este masura onestitatii lor, iar daca aleg sa ramana in jugul asupritor, in care presupunem ca au trait pana acum, inseamna ca socoteala lor inca este pe plus. Dramatic ramane faptul ca nici Traian Basescu si nici Emil Boc nu se mai preocupa de scorul partidului sau de recastigarea voturilor pierdute. Pentru ei principala grija este sa nu se schimbe nimic.

Cee ce inseamna ca ori isi propun sa castige alegerile din 2012 altfel decat prin mijloacele clasice, ori ca ele nu vor mai conta pentru partid. Ori insemna ca PD-L este deja mort si sacrificat, iar actualii martiri stiu si sunt impacati cu soarta lor. Iar din 2012 vor trece sub un nou nume in alta barca cu aceeasi palarie.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Basescu Congres PDL, #libertatea Congres PDL, #Vasile Blaga libertate PDL , #Traian Basescu