Emil Boc, despre relatia cu Basescu, concediul sotiei si cum a salvat Romania

Autor: Ana Ilie
Duminica, 12 Decembrie 2010, ora 10:57
5754 citiri
Emil Boc, despre relatia cu Basescu, concediul sotiei si cum a salvat Romania
Foto: ProTV

Premierul Emil Boc a refuzat sa precizeze daca intentioneaza sa candideze la sefia PD-L anul viitor, subliniind ca prioritatea sa, in acest moment, este redresarea economica. "Le-am spus si colegilor, o decizie pozitiva sau de alta natura o voi lua in 2011".

In ceea ce priveste speculatiile privind relatia de subordonare fata de presedintele Traian Basescu, Boc a tinut sa explice: "Nici poveste, este o relatie institutionala, corecta, bazata pe interesul Romaniei. Am avut multe pozitii diferite, dar in urma discutiilor am luat dupa aceea o decizie in comun.

Daca nu ne certam nu inseamna ca nu avem discutii pe probleme. Nici intr-un caz nu a fost niciodata cazul de comanda, deoarece nu este in stilul presedintelui genul acesta de a comanda".

"Nu mi-am scris niciodata demisia, desi sunt momente dificile...nu dau niciodata bir cu fugitii", a precizat premierul, invitat duminica dimineata, la ProTv.

Am evitat spectrul colapsului economic

Pe de alta parte, prim-ministrul Emil Boc este multumit ca prin masurile adoptate de Guvernul sau in ultimul an Romania a evitat colapsul economic si are perspectiva unei cresteri economice sanatoase in 2011.

"Am convingerea ca am facut ceea ce trebuie, chiar daca as fi dorit sa fac lucruri mai placute, am fost insa nevoit sa iau decizii pentru 22 de milioane de romani", a spus premierul Boc.

"In acest moment sunt multumit din perspectiva faptului ca am evitat spectrul colapsului economic, am reusit sa stabilizam economia si sa creem premisele unei cresteri economice in 2011", a continuat Boc.

Criza economica din Romania nu este unicat, insa depasirea acestui moment va avea loc mai tarziu decat in celelalte state cu probleme: "Daca ne uitam in lume vedem ca Romania nu este o insula izolata cu probleme economice...Criza in Romania a ajuns mai tarziu in raport cu alte tari din UE si lume si iesirea din criza e mai tarzie in raport cu celelate tari si pot sa va spun ca nu a existat in Europa o tara mai putin pregatita sa faca fata crizei decat Romania".

De aceea, in 2011, Romania va cunoaste o crestere economica "modesta, dar sanatoasa", de 1,5-2%: "Ma bazez pe lucrurile sanatoase si reformele structurale pe care le-am facut in acest an, cum ar fi legea pensiilor".

Realizari si proiectii

"Tariceanu a facut 5 kilometri de autostrazi. In doi ani de zile s-au facut 116 kilometri de autostrada sau drumuri in regim de autostrada. Nu spun ca e mult, e ceva in raport cu ce s-a facut", a mentionat, Boc printre realizarile mandatului sau.

"Ne-am facut un podium solid pentru 2011, prin faptul ca am luat acele masuri structurale care ne permit un optimism moderat pentru anul viitor... Sunt convins ca pana la sfarsitul anului vom ajunge sub 1.290.000 de bugetari", a anuntat premierul.

"N-as vrea nimeni sa creada ca am luat aceste masuri cu placere si este o satisfactie sa luam masuri de ajustare, chiar daca sunt dureroase la inceput, insa incepand cu 2011 incep sa apara semnele bune", a tinut sa sublinieze seful Executivului.

"Nimeni nu poate fi suparat pe oameni ca ei sunt revoltati pe aceste masuri, oamenii vad ca salariul lor a fost diminuat si eu ii inteleg, dar eu am obligatia, daca vreau sa fiu corect cu aceasta tara, sa fac ceea ce trebuie, sa tai privilegiile, sa elimin abuzurile", a continuat acesta.

Boc: Basescu nu imi da ordine. Nu mi-am scris niciodata demisia

Masuri de redresare economica

"Marea schimbare a bugetului pentru 2011 este urmatoarea: Romania isi redirectioneaza mai multe fonduri spre investitii si proiectele europene, si cheltuieste mai putin pe asistenta sociala. Doar investitiile pot aduce locuri de munca si crestere economica", a spus Boc.

Premierul a dezvaluit ca Executivul a creat si un cadru legal pentru parteneriatele public-privat, care ar trebui sa stimuleze investitiile straine. "Nu am acceptat sa incepem proceduri de vanzare care sa nu aiba caracter transparent. In ultima sedinta de guvern, am adoptat normele la parteneriatul public-privat, o lege atat de necesara atragerii de investitii si extrem de importanta pentru modernizarea tarii. Pe aceasta lege am format un cadru suplimentar pentru atragerea de investitii straine".

"Nu avem in vedere pentru 2011 masuri suplimentare majore de ajustare sau diminuare a cheltuielilor. Credem ca ceea ce am facut pana acum ne creeaza premisele sanatoase pentru veniturile prognozate", a subliniat din nou premierul.

"Fara sprijinul romanilor, aceste masuri nu puteau fi luate si le multumesc pentru sprijin. Eu spun ca facem ceea ce trebuie si rezultatele muncii noastre incep sa se vada".

Concediul maternal al doamnei Boc

"Doamna Boc a stat acasa 2 ani dupa ce a nascut, pentru ca legea ii permitea. Acum i-as explica ca Romania atat isi poate permite in conditiile de azi", a dezvaluit premierul.

In ceea ce priveste scandalul provocat de schimbarea prevederilor pentru proaspetele mame, Boc a tinut sa precizeze ca "pentru 2011, parintii au doua optiuni: una activa de a sta 12 luni cu o indemnizatie pana la 3.400 lei, cu o prima de 500 lei la intoarcerea la munca, si optiunea pasiva, de a sta 2 ani, dar cu o indemnizatie plafonata la 12 milioane de lei vechi".

Boc: Doamna Boc a stat acasa doi ani dupa ce a nascut

Contributiile de sanatate

"10.700.000 de romani nu platesc contributii de sanatate, dar avem cu totii nevoie de asistenta. Am luat deciza de a elimina o parte din scutirile de la plata contributiilor de asigurari de sanatate. Peste 3 milioane de pensionari nu platesc in continuare contributii de asigurari de sanatate. Misiunea mea este sa-i protejez pe cei cu venituri mici si foarte mici.

Largirea bazei de impozitare trebuia sa se faca in perioada de crestere economica".

Acordul cu FMI si ce urmeaza

Boc a precizat ca "obiectivul Guvernului este sa duca la bun sfarsit acordul cu FMI, care se va incheia in martie".

Boc: Romania ar putea avea nevoie de un acord cu FMI pentru a preveni derapajele

In ceea ce priveste speculatiile privind necesitatea unui nou acord, premierul a precizat ca "Romania ar putea avea nevoie de un acord fara suma de bani concreta, un acord-cadru, pentru a preveni populismele in viitor, pentru a evita derapajele. Ar fi un mare pacat, daca toate aceste eforturi facute in doi ani de zile sa fie pierdute prin eforturi demagogice de atragere a unor voturi".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Emil Boc criza economica, #Emil Boc Basescu, #Boc Basescu, #boc concediu maternal , #Traian Basescu