Emil Boc - misiune la limita imposibilului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 16 Decembrie 2008, ora 19:00
7010 citiri
Emil Boc - misiune la limita imposibilului

Nimeni nu poate sa stie, deocamdata, daca Emil Boc ar fi un premier rau sau bun. Daca ii ascultam pe clujeni, am zice ca e cel mai potrivit cu putinta, insa Romania nu este Cluj, iar guvernul nu-i primarie.

Nu este economist, ceea ce ar fi important la vreme de criza, dar se va inconjura de un grup de sfatuitori competenti. Nu este avid de avere, ca dovada sta in acelasi apartament de bloc dintr-un cartier fara fasoane al orasului, dar functia de premier insemna ceva mai mult decat onestitate. Nu a mai fost ministru, dar este presedinte de partid.

Din pacate nu prea ne vom convinge cat de bun premier poate fi Emil Boc, pentru ca Emil Boc nu va fi premierul Romaniei decat in mica masura. Adevaratul premier al Romaniei va fi Traian Basescu.

Desemnarea lui Emil Boc, omul cel mai de incredere al presedintelui, este asumarea ultimativa si fara echivoc de catre Traian Basescu a viitoarei guvernari.

Aceasta concentrare de putere este, cu siguranta, o solutie foarte proasta, pentru democratie. Pentru romanii, care sunt interesati doar de nivelul lor de trai, se va dovedi o solutie buna sau rea in functie de performanta lui Traian Basescu ca titular al acestei colosale puteri.

Pentru Emil Boc, acest mandat, pe care nu si l-a dorit niciodata, nu este cine stie ce motiv de satisfactie. Intra in el ca solutie de rezerva, o premisa, macar de imagine, destul de nefericita.

Viitorul premier trebuie sa-si incalce cuvantul fata de clujeni carora le promisese ca-si va duce mandatul pana la capat. Sigur, poate invoca urgenta, criza, interesul national, dar vorba luata inapoi ramane.

Se creeaza deja o traditie a primarilor care abandoneaza madatul pentru a primi demnitati mai inalte. Pregateste oare si Sorin Oprescu o asemenea dezicere?

Parasutat de la Cluj

In plus, la Cluj, Emil Boc era stapan pe situatie, era apreciat, castigase detasat al doilea mandat. La Bucuresti in schimb, este parasutat intr-o functie de maxima dificultate si responsabilitate pentru care nu s-a pregatit in niciun fel.

Pe langa dificultatile inerente ale mandatului, el va fi si interfata dintre intentiile lui Traian Basescu si PSD, iar armonizarea acestora s-ar putea dovedi, in timp, extrem de dificila.

Situatia lui Emil Boc nu este deloc moale nici in propriul partid. Vechea garda democrata pare dispusa la orice presiuni pentru a-si reprimi ministerele parasite in 2004.

Deja, exista informatii, ar fi fost o tentativa de complot care a si atras reactia furibunda a lui Traian Basescu, sambata dimineata la reuniunea PD-L de la Clubul Diplomatilor.

Se pare ca macar o parte dintre acesti oameni vor ramane fara functii, chiar daca ministerele cu pricina vor reveni PD-L. Si daca, pe fata, vor inghiti galusca, pentru ca nimeni nu pleaca din partidul de la putere, ei s-ar putea retrage, de fapt, in munti, acolo unde s-ar putea intalni cu aripa Iliescu-Nastase din PSD.

Emil Boc se poate astepta ca fiecare dintre acesti fost ministri, lasati acum in afara cabinetului, sa-i infiga un cutit in spate cand i-o fi lumea mai draga sau situatia mai critica.

Aripa liberala din PD-L este si ea plina de frustrari. Ea considera ca tratativele cu PNL au fost abandonate mult prea repede si vede in alianta cu PSD tradarea tututor principiilor posibile.

Retragerea lui Stolojan i-a lasat pe fostii liberali cu totul in aer, fara lider, intr-un partid cu care nu prea se mai identifica. Ramane de vazut cate posturi guvernamentale vor primi, in compensatie. Fata lui Valeriu Stoica la semnarea marelui pact cu PSD nu este insa prevestitoare de bune.

Misiunea lui Boc

Emil Boc trebuie sa tina impreuna aceste grupari, sa medieze intre ele.

De fapt, daca tragem linie, principala misiune a lui Emil Boc va fi una de mediere intre toate interesele si directiile opuse ale viitoarei puteri.

O misiune la limita imposibilului pentru care viitorul premier chiar are nevoie de tot norocul din lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Emil Boc premier, #misiune, #Traian Basescu, #scindare PDL , #Traian Basescu
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
NU ESTE TIMPUL SĂ RISCĂM cu un TRAIAN BOC pentru că este vorba de o ROMÂNIE în criză !
P
PD-L
rank 1
Predoiu va fi carpa de sters pe josin bataia de joc asupra liberalilor.