Romanii supt Emil Voivod Viteazul

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 16 Martie 2010, ora 23:59
5500 citiri
Romanii supt Emil Voivod Viteazul
Foto: Arhiva

Totul a inceput ca o poveste. La sfarsitul anului 2008, romanii aveau un nou premier. Privit cu simpatie la inceput, Emil Boc intruchipa in buna masura increderea pe care Traian Basescu i-a acordase.

Ea venea peste cea a clujenilor care il validasera in doua randuri primar al orasului. Emil Boc nu a ajuns in fruntea Guvernului ca o contradictie fata de realitatea politica si nici macar impotriva asteptarilor romanilor.

Putin a trecut pana cand relatia cu Traian Basescu avea sa ii termine tot capitalul de simpatie cu care Emil Boc please la drum. Mai mult decat efectele crizei economice, obidienta in fata presedintelui si a ideilor sale, supunerea fata de omul Traian Basescu aveau sa il transforme pe Emil Boc in tinta predilecta a tuturor celor care doreau sa vada in presedinte sforarul sef al Romaniei. Si pentru cei care incercau sa identifice toate semnele instaurarii unui regim autoritar si obedient presedintelui.

Toate efectele negative ale crizei economice, lipsa masurilor anticriza pe care Executivul lui Boc ar fi trebuit sa le puna in practica, lasand in schimb in urma sa doar un haotic sir de ordonante de Guvern neconstitutionale, acel aiuritor "uite criza - nu e criza" profetit incontinuu de Emil Boc, unicul purtator de cuvant al Guvernului - nimic din toate aceste esecuri nu a lovit mai rau in capitalul de imagine al premierului decat contrastul dintre obedienta sa nefireasca institutional fata de presedinte si autoritatea si duritatea pe care incearca sa le mimeze in fata subordonatilor sai, directi sau nu.

Un an si jumatate de la inceputul primului mandat al lui Emil Boc si nimic nu pare a functiona asa cum ne-am fi dorit. Ceea ce s-a vrut a fi lege a devenit exceptie, iar fostele exceptii ale guvernarilor trecute au ramas aceleasi, unele devenind chiar reguli.

Toate esecurile guvernarii Boc se traduc in miscarile sociale care anunta sa explodeze in luna aprilie. In fata tuturor nemultumirilor exprimate, Emil Boc isi cere scuze intr-un mod cel putin ciudat. "Veniti dumneavoastra in locul meu, sa vedem daca o sa va descurcati mai bine sau o sa gasiti bani mai multi sa dati pensionarilor", le spunea in urma cu cateva zile premierul unor protestatari din fata Guvernului.

Fata in fata cu cele mai largi si mai profunde miscari sociale anuntate, Executivul condus de catre Emil Boc se afla la moment de cotitura.

Daca situatia in tara nu se va ameliora, fie si doar la nivel de imagine, daca atentia romanilor nu va fi distrasa de vreun nou referendum, de nu va rasari vreun nou blocaj politic - asa cum se anunta a fi cel din Parlament -, daca presedintele nu iese din ascunzatoare asmutind din nou clasa politica sau daca nu cumva noul partid al "independentilor" nu va parasi puterea si va trece in opozitie sau nu va santaje puterea tot mai mult, deci daca nici un abur nu va lua ochii romanilor de la efectele tot mai dure ale crizei, in acel caz revolta si nemultumirile oamenilor nu vor mai putea fi blocate.

Ele pot fi doar atenuate, ele pot fi reduse in dimensiuni si intensitate, insa pentru aceasta ar fi nevoie, in primul rand, de o politica economica eficienta, realista, inteligenta si nu de haos legislativ, nu de ipocrizie generalizata si nici de autoritate jucata si obedienta mimata in fata celui puternic.

Emil Voivod Viteazul trebuie sa demonstreze ca are forta si argumente in fata celor multi care l-au votat pe cel care l-a numit a doua oara in fruntea Guvernului, nu in fata celor care, oricum, au fost obisnuiti o viata sa nu fie asculati, sa nu conteze, sa le fie ignorat ceea ce stiu, ce vor, ce cred si aleg sa fie sau sa devina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#reforme Emil Boc, #obedienta Emil Boc Traian Basescu, #premier Emil Boc , #Traian Basescu
Comentarii