Studentul Emil Boc a participat la Revolutia din 1989

Marti, 09 Martie 2010, ora 22:40
5727 citiri
Studentul Emil Boc a participat la Revolutia din 1989
Foto:Arhiva

Spre deosebire de Traian Basescu care a recunoscut ca a vazut Revolutia la televizor, premierul Emil Boc a participat direct la evenimentele din Decembrie 1989, asistand la deschiderea focului de catre militari in Piata Centrala din Cluj.

Invitat din nou la OTV, premierul facut aceste dezvaluiri in premiera pornind de la declasificarea dosarelor Revolutiei aprobata marti in sedinta de Guvern.

"Eram student in anul patru la Cluj, aveam examen. Am fost in Piata Centrala in acea zi, il stiam pe Lucian Matis, unul dintre cei impuscati, am vorbit cu studentii, ei ne-au spus sa revenim la ora 15 in piata. Am revenit, la ora aceea Matis si mai multi colegi erau deja in fata armatei. Si dintr-odata am auzit ca se trage, nu credeam !Toti ne-am aruncat unde am putut, instictiv ne-am aruncat", a dezvaluit Emil Boc.

Acesta a declarat ca a existat un moment pe care si-l aminteste si acum de parca a fost ieri. "Era un tanar la 28-30 de ani. Avea un fas rosu si prin fasul rosu tasnea sangele. Nu am sa uit toata viata", a mai povestit Boc, explicand insa ca probabil s-a tras in asfalt si de acolo putea sa ricoseze in oricine se afla in zona.

O alta scena, caracterizata de premier ca fiind "parca dintr-un film de Oscar", s-a petrecut tot in Piata Centrala din Cluj. "Era impartita de militari care stateau cu arma la picior si doua fete cu garoafe in mana mergeau si puneau garoafe in tevile pustilor soldatilor. Am vazut cu ochii mei. La vreo 5 minute a inceput sa se traga", a rememorat Emil Boc, aratandu-se convins ca Revolutia a fost totusi si "o miscare naturala", pentru ca "lucrurile acestea nu se pot regiza".

La primarie, din primele zile ale Revolutiei

In plus, Emil Boc a dezvaluit ca a participat activ la Revolutie pana pe 10-15 ianuarie 1990, ca reprezentant al studentilor in organele de conducere ale orasului si judetului Cluj. "In noaptea de 22 spre 23 decembrie eram in sediul primariei, faceam cu randul de paza, stateam cu bata, cate o ora o ora si jumatate. Va dati seama, eram inconstienti! Nu constientizam pericolul", a mai declarat actualul premier.

"Mai interveneam in diverse locuri in oras, puneam paza unde se spargeau institutii publice, alimentare, magazine. Eram reprezentant al studentilor in acea structura. In ianuarie ne-am organizat toti studentii. Apoi m-am orientat spre studii", a continuat Emil Boc, rememorand si alte cateva momente cu Lucian Matis, eroul clujean impuscat mortal la Revolutie.

Actualul sef al Executivului spune ca nu a cerut niciodata certificat de revolutionar dar se bucura ca a putut cunoaste un asemenea moment "care se traieste o data in viata".

"Totul mi se parea atunci pe bune. Aveam impresia ca este pornita o revolta populara, nu puteam concepe ca se trage in oameni. Acum am mult mai multe semne de intrebare, nu aveam informatia necesara la acea vreme(...) Cred ca orice lucru care se afla e si pentru mine o eliberare", a conchis premierul, referindu-se din nou la decizia luata marti in Guvern de declasificare a ultimelor dosare ale Revolutiei.

Cum l-a cunoscut pe Traian Basescu

Actualul lider al PD-L spune ca nu l-a cunoscut pe Traian Basescu decat de la televizor, pana aproape de alegerea acestuia ca presedinte al PD, in locul lui Petre Roman.

Emil Boc a povestit ca dupa terminarea facultatii a fost ales presedinte al filialei Cluj a PD, in august 2000, dupa care in noiembrie 2000 a intrat in Parlamentul Romaniei, ca deputat.

"Apoi a aparut competitia pentru presedintia partidului si am fost cooptat in echipa lui Traian Basescu. Il stiam doar de la televizor(...) Am facut parte din cei 5 care au redactat motiunea pe care a prezentat-o si care a fost declarata castigatoare", a dezvaluit Emil Boc, subliniind insa ca pentru posturile de vicepresedinte au intrat apoi in competitie si membrii echipei castigatoare si ai celei invinse, iar el a castigat un asemnea post.

Realegerea lui Antonescu - no comment, a lui Ponta - "un lucru bun"

Revenind la situatia actuala, premierul a refuzat sa comenteze realegerea lui Crin Antonescu la sefia PNL, spunand doar ca "decizia PNL trebuie respectata, decizia unui partid nu se comenteaza, eu nu ma pronunt in treburi interne".

In schimb, Emil Boc a dezvaluit ca l-a felicitat pe Victor Ponta pentru castigarea presedintiei PSD, victorie pe care a calificat-o drept "un lucru bun", aratand totodata ca a trecut peste episodul in care Ponta l-a amenintat cu bataia, iar el i-a replicat ca este "un procuror comunist".

Pe de alta parte, liderul PD-L a refuzat sa spuna ce sanse are partidul sau de a-l inlocui pe Mircea Geoana de la sefia Senatului. "E o actiune a colegilor de la Senat, nu ma hazardez in pronosticuri", a declarat acesta.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Emil Boc revolutie, #Emil Boc OTV, #Emil Boc Ponta, #Boc Antonescu , #Traian Basescu