Sub amenintarea crizei politice (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 20 Mai 2011, ora 10:08
3331 citiri
Sub amenintarea crizei politice (Opinii)

"In momentul de fata elementul cheie pentru Romania se defineste printr-un singur cuvant: Stabilitate! O Romanie intrata intr-o criza politica este o Romanie care face foarte multi pasi inapoi", a declarat joi presedintele Traian Basescu.

Domnia sa a precizat ca nu se refera strict la mentinerea premierului Emil Boc, ci la mentinerea aliantei aflate la guvernare, pentru a se evita numirea unor "guverne provizorii si lipsite de credibilitate".

Printre vorbele prezidentiale, adevarul nu e chiar greu de citit. Traian Basescu l-ar schimba pe Emil Boc din fruntea Guvernului, dar nu prea poate. Nu numai pentru ca Emil Boc nu prea se da dus, caci pana la urma probabil ca l-ar convinge. Ci pentru ca intreaga coalitie sta atarnata de Emil Boc si este gata sa declanseze o criza politica in caz de aducere a unui tehnocrat.

Nu e greu de inteles nici de unde dragul acesta mare de Emil Boc. Baronii din toate cele trei partide aflate la putere au premierul pe care si-l doresc, adica un premier cu punga bugetara larg deschisa pentru cererile lor si care tot ce nu obtine prin autoritate, cumpara cu bani publici, de la voturi pentru alegerile interne, la voturi impotriva sau abtineri in caz de motiune de cenzura.

Iar viitorul suna si mai bine, caci in perspectiva anului electoral 2012, Emil Boc vorbeste deja de cresteri de pensii si salarii, chiar daca economia de-abia a iesit timid din recesiune si mai are mult pana la o crestere serioasa si sanatoasa. Dupa cum baronii sunt siguri ca Emil Boc nu va fi in veci premierul care sa concedieze clientela de prin regiile si societatile de stat si sa aduca in loc manageri privati, independenti politic, straini daca nu gaseste romani.

Este adevarat ca daca Emil Boc isi da demisia, pana la urma parlamentarii ar fi siliti sa accepte, macar la a treia incercare premierul si cabinetul dorit de presedinte. Caci mi-e greu sa cred ca vreunul dintre alesi s-ar duce cu capul inainte spre anticipate. La scorul de acum al PD-L, pentru multi parlamentari democrat liberali acesta ar putea fi ultimul mandat. Ar renunta de buna voie la un an si jumatate din el? Iar campania costa si unii dintre ei inca nu sunt pregatiti sa intre in asa cheltuiala dupa perioada de criza.

Nici USL nu e gata pentru anticipate. Nu s-au facut nici macar sondajele de opinie in baza carora ar urma sa fie impartite circumscriptiile intre PSD si PNL. Deocamdata chiar realizatorii acestor sondaje sunt subiect de disputa. Si apoi, USL vrea intai alegerile locale, ca sa mai puna mana pe niste primarii si consilii, pentru ca apoi sa aiba un sprijin mult mai consistent pentru parlamentare.

Asadar la a treia incercare cred ca ar trece chiar si Monica Macovei ca premier. Dar pana la a treia incercare am fi intr-o criza politica de proportii, aceea pe care a invocat-o Traian Basescu. Este posibil ca ruperea majoritatii sa revigoreze si incercarea de suspendare a presedintelui. Alt balamuc! O tara intreaga ar sta blocata in asteptarea verdictului, cam cum s-a intamplat inainte de prezidentialele din 2009. Iar acest blocaj costa enorm in termeni economici si de imagine externa. Romania nu-si permite asa ceva si Traian Basescu stie asta. Dar stie si Emil Boc, stiu si baronii, de aceea isi si permit sa joace tare.

Asadar, presedintele nu prea are spatiu de manevra. Si sincera sa fiu nu vad cum l-ar putea capata pana la alegerile de anul viitor. De aceea ma si tem ca Emil Boc va ramane in functie inca un an si jumatate spre linistea baronilor si a clientelei.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Traian Basescu Emil Boc, #Emil Boc premier, #Basescu Boc premier , #Traian Basescu