Constantinescu: Romania duce o lipsa acuta de cetateni

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 23:27
1900 citiri
Constantinescu: Romania duce o lipsa acuta de cetateni
Foto: romania-actualitati.ro

Fostul presedinte Emil Constantinescu este convins ca, inainte sa avem nevoie de institutii reformate, avem nevoie de o societate reformata.

"Inainte sa avem nevoie de institutii democratice reformate, avem nevoie de o societate reformata. Inainte sa avem nevoie de lideri, avem nevoie de cetateni. Ori Romania, in acest moment, duce o acuta lipsa de cetateni. Aici trebuie sa se produca reforma. Si aceasta este misiunea careia m-am dedicat in ultimul deceniu, de cand nu mai sunt presedinte" a declarat fostul presedinte pentru Adevarul.

De asemenea, el considera ca ar fi necesara o reforma la nivel intelectual, caci una la nivel social ar fi complet inutila.

"Ce se intampla in societate este reflexul educatiei. Or, educatia cetateneasca nu prea exista in Romania, dar nu pot sa cad si eu in pacatul generalizarii. Asa cum ii combat cu vehementa pe cei care condamna clasa politica in general, institutiile in general, guvernele in general, ii combat si pe cei care condamna societatea civila in general", a spus Constantinescu.

"Undeva, din cand in cand, apare o drama sociala interesanta la televizor, iar pentru o zi apar cateva figuri. Dar nu ei reprezinta partea fundamentala a discursului public. Si, in acelasi timp, exista oameni activi in zona elitelor intelectuale. Exista o zona academica extrem de bine formata. Nu ma refer la acea parte a elitei romanesti care a plecat in strainatate" a continuat fostul presedinte.

Referindu-se la declaratia actualului presedinte Traian Basescu, Constantinescu a spus ca normalul ar trebui sa fie dat de romanii care sunt onesti, care muncesc, care-si educa copiii, care traiesc cu bun-simt.

"Ei bine, nu-i vedem pe acestia, desi sunt majoritari. Noi vedem aceasta minoritate care este agresiva. Peste tot se intampla asta, adica e unul dintre efectele globalizarii si al punerii mass-media in pozitia de putere. Ea nu mai devine un mijloc de comunicare, ea devine un mijloc de influentare si de putere in stat.

Partea comerciala sacrifica binele public pentru obtinerea banilor prin reclame si rating. In acest context, in lume apare "partea colorata", sa-i spunem, care trezeste", a punctat fostul sef al statului.

"(...)presedintele Basescu a fost un om cinstit si onest. El a spus de la inceput: 'Vreau sa fiu un presedinte-jucator!'. In 2004 a afirmat acest lucru. Cand spui asta, anulezi conceptul de Constitutie, ca si pe cel de democratie. (...) Atata timp cat presedintele a spus acest lucru in 2004 si cu varf si indesat a facut ce-a spus - este singurul domeniu, nu exista altul, in care ce a spus a si facut - si este reinvestit printr-un vot popular atunci, imi pare foarte rau, nu presedintele este de vina", a conchis Emil Constantinescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#emil constantinescu fost presedinte, #constantinescu basescu, #constantinescu cetateni , #presedinte