Emil Constantinescu, pentru presa germana, despre referendum: Ura s-a reaprins

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 16:29
8069 citiri
Emil Constantinescu, pentru presa germana, despre referendum: Ura s-a reaprins
Foto: Realitatea Tv

Hotararea judecatoreasca privind demiterea presedintelui Traian Basescu a fost pur politica, a spus fostul presedinte Emil Constantinescu, intr-un interviu pentru presa germana.

Constantinescu a evaluat hotararea Curtii Constitutionale, care a declarat invalid rezultatul referendumului privind suspendarea presedintelui Traian Basescu, ca fiind "un abuz (...) care ar putea crea conditiile unui precedent periculos pentru viitorul statului de drept si al democratiei in Romania si in interiorul Uniunii Europene", a precizat fostul presedinte, intr-un interviu pentru cotidianul berlinez Tageszeitung.

Acesta este de parere ca instanta a anuntat o hotarare partizana politica, care a anulat deliberat vointa majoritatii alegatorilor, iar Curtea Constitutionala "a fost transformata intr-un organism politizat de Traian Basescu".

"Posturile in CCR au fost oferite unor persoane de o moralitate indoielnica, complet necalificate pentru o asemenea functie. (...) Cel mai bun exemplu este numirea de catre Basescu a presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, un simplu avocat de la o firma obscura dintr-un oras de provincie.

In mandatul meu, presedinte la CCR a fost Mihai Lucian, membru activ la revolta anticomunista, doctor in drept si profesor universitar. Si presedintii urmatori erau toti profesori extrem de calificati. Sincer, e greu pentru mine sa vorbesc despre toate aceste lucruri", a afirmat Emil Constantinescu.

Acesta a marturisit ca a luat decizia de vorbi pentru ca in tarile europene sa se afle si o alta versiune decat cea a lui Traian Basescu si a PDL.

"M-am luptat in semn de solidaritate cu cei 7,5 milioane de romani, ale caror voturi au fost anulate, si din indignarea pe care mi-o provoaca declinul institutiilor constitutionale pentru care am militat in perioada de tranzitie postcomunista. Fac acest lucru in speranta ca vocea mea va fi auzita si in Germania si la Bruxelles, acolo unde realitatile societatii romanesti sunt ignorate cu aroganta si dispret", a explicat fostul presedinte.

Acesta a fost intrebat in legatura cu lovitura de stat din Romania, despre care a vorbit presa din strainatate, respingand aceasta ipoteza.

"Oricine, cu un minim de cultura politica stie ca o lovitura de stat este o incalcare brusca a Constitutiei, care nu este efectuata de catre un Parlament, ci de o minoritate violenta, de obicei de militari. In Romania nu a fost nicio interventie militara, nici minoritatea care sa se opuna vointei majoritatii. Suntem profund afectati ca presa din Vest a preluat aceasta afirmatie a presedintelui suspendat si a sustinatorilor sai. Este nemaipomenit modul in care sunt atacati opozantii presedintelui Basescu", a mai spus Constantinescu.

Fostul presedinte este de parere ca raspunsul Uniunii Europene la evenimentele din Romania poate duce, in cele din urma, la o pierdere a increderii in institutiile europene, prin prisma modului in care evenimentele au fost prezentate in Occident.

"Si asta tocmai la acei oameni care au militat pentru valorile si principiile Uniunii Europene. Acest lucru ma ingrijoreaza. Dezvoltarea mea politica si civica dupa 1990 a fost influentata de scoala crestin-democrata germana a Fundatiei Konrad Adenauer si Hans-Seidel", a mentionat Emil Constantinescu, care crede ca interesul Comisiei Europene pentru situatia din Romania s-a limitat la informatii din tabara prezidentiala, fara a fi intrebati si reprezentantii celeilalte tabere.

Nu in ultimul rand, fostul presedinte considera ca administratia presedintelui Basescu a provocat o ruptura in societatea romaneasca si o ridicare a atitudinii de solidaritate in ceea ce priveste integrarea in NATO si in UE.

"Asta a dus la renasterea suspiciunilor, a intolerantei si a urii, care a dus la impartirea anumitor familii. Au fost de asemenea afectate increderea in institutiile de stat. Este deosebit de grav ca Basescu a reusit sa atraga de partea sa intelectuali respectabili si i-a transformat in agitatori fanatici.

Disputele din politica romaneasca nu se pot opri. Referendumul a fost doar un pas intermediar. Conform sondajelor de opinie, fortele antiprezidentiale se vor impune la alegeri cu peste 60 la suta. Este dificil de prezis cum se va desfasura conflictul dintre presedinte si popor. Sa speram ca pasnic. Si sa speram ca partidele populiste, antieuropene nu vor beneficia de incurajari", a conchis Emil Constantinescu.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Emil Constantinescu referendum, #Emil Constantinescu declaratii cotidian german, #Emil Constantinescu declaratii Traian Basescu, #Emil Constantinescu CCR , #presedinte