Emil Constatinescu nu-l mai vrea pe Daniel Morar la DNA

Miercuri, 06 August 2008, ora 17:44
2759 citiri
Emil Constatinescu nu-l mai vrea pe Daniel Morar la DNA

Contrar purtatorului de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, potrivit caruia reconfirmarea lui Morar in functie e un test pentru autoritatile romane, fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu considera ca reinnoirea mandatului lui Daniel Morar la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie nu este justificata.

Constantinescu spune ca seful DNA a contribuit in mare masura la "politizarea actului de justitie", se arata intr-un comunicat de presa, informeaza Evenimentul zilei in pagina electronica.

De aceeasi parere sunt si numeroase organizatii care isi intemeiaza afirmatiile pe fapte constatate de organismele interne si internationale care au monitorizat activitatea DNA, cat si pe fapte si declaratii de notorietate, cunoscute de opinia publica din Romania, conform documentului citat.

"Sub mandatul procurorului sef Daniel Morar au aparut in mass-media numeroase << scurgeri >> de documente si detalii ale unor anchete in curs, DNA urmarind prin aceasta compromiterea unor persoane in ochii opiniei publice si crearea unei presiuni mediatice asupra magistratilor, astfel incat acestia sa accepte incadrarea ca infractiuni grave a unor fapte relativ minore sau chiar inexistente", arata organizatiile.

Organizatiile il acuza pe Morar ca, sub conducerea sa, Directia Nationala Anticoruptie a reluat practica arestarilor televizate inaugurata in timpul guvernului Adrian Nastase.

"Arestarile-spectacol au fost rezervate exclusiv persoanelor incomode pentru Presedintie, anchetele care s-au dovedit neintemeiate au fost apoi prelungite fara nici un rezultat, iar atunci cand au ajuns in instanta au fost infirmate sau retrimise la DNA pentru completarea cercetarilor", invoca acestea legatura Morar-Basescu.

Daniel Morar mai este acuzat ca doar 25% din dosarele instrumentate de DNA au ajuns sa fie inaintate instantelor de judecata, dovedind "lipsa de eficienta".

Cel mai puternic argument impotriva reinnoirii mandatului lui Daniel Morar la sefia DNA este "rolul pe care acesta l-a jucat in tergiversarea si apoi clasarea dosarului << Flota >> care privea faptele de mare coruptie ale fostului ministru al Transporturilor, actualul presedinte Traian Basescu".

"Mai mult decat atat, incalcand principiul separatiei puterilor in stat si independenta Justitiei, Daniel Morar a declarat ca a avut mai multe discutii telefonice cu Traian Basescu, inclusiv cu privire la cercetarea presedintelui in dosarul << Flota >>, ceea ce reprezinta o dovada preemptorie de trafic de influenta si de favorizare a imixtiunii factorului politic intr-o ancheta".

Potrivit comunicatului, lui Daniel Morar i se contesta si competentele profesionale. "El include o grava eroare judiciara privind privarea in mod abuziv de libertate a doua persoane, Viorel Burzo si Liviu Ciupe in 1999. Trimise in judecata, cele doua persoane au fost achitate de justitia romana si ulterior, ca urmare a procesului intentat la CEDO, au obtinut despagubiri din partea statului roman", arata sursa citata.

"In concluzie, rezultatele activitatii dlui Morar in combaterea coruptiei, a marii coruptii in special, ca si calitatile sale profesionale nu-l recomanda in niciun fel pentru un al doilea mandat de procuror sef al DNA", au conchis organizatiile, cerand ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sa initieze o dezbatere publica cu asociatiile si fundatiile, cu personalitatile juridice din mediul universitar pentru indentificarea si nominalizarea unei "personalitati competente, impartiale si care se bucura de respectul magistratilor".

Oranizatiile semnatare sunt: Solidaritatea Universitara, Fundatia Romana pentru Democratie (FRD), Asociatia pentru Educatie Cetateneasca (ASPEC), Fundatia pentru Progres (FPP), Institutul pentru Cooperare Regionala si Prevenirea Conflictelor (INCOR), Fundatia Generatia Europeana, Fundatia Ecomondia, Forul Antitotalitar Crestin al Luptei Anticomuniste, Conventia Medicilor Democrati din Romania (CMDR), Fundatia Romana pentru Cooperare Europeana, Consiliul Moral al Revolutiei, Fundatia Ilie Lazar, Grupul de Investigatii Politice (GIP).

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Daniel Morar, #DNA, #CE, #Emil Constantinescu, #Traian Basescu, #flota , #presedinte