Deutsche Welle: Mesia Macron inca invata sa devina presedinte

Marti, 15 August 2017, ora 16:34
3874 citiri
Deutsche Welle: Mesia Macron inca invata sa devina presedinte
Foto: Christoph Hasselbach

Dupa 100 de zile de presedintie, doar un francez din trei se mai declara multumit de Emmanuel Macron. Dar aceste sondaje nu sunt prea relevante, este de parere Christoph Hasselbach.

Dupa succesul sau spectaculos la prezidentialele franceze, Emmanuel Macron a aparut umbland pe apa pe coperta saptamanalului britanic "The Economist". De fapt, in toata Europa, Macron a fost sarbatorit ca un fel de Mesia. El ar fi eliberat Franta si Europa de cosmarul reprezentat de o presedintie Marine Le Pen. Mai mult chiar, el a parut sa reaprinda entuziasmul pentru proiectul european si sa-i uneasca pe conationalii sai francezi.

Tanarul politician de 39 de ani a fost o gura de aer proaspat in peisajul politic al Frantei. Macron avea pentru fiecare ceva de oferit: educatie mai buna pentru cei dezvantajati social, fiscalitate redusa pentru companii, un stat mai puternic pentru cei dezamagiti; iar pentru conservatori, la inaugurarea presedintiei sale a aparut in centrul Parisului intr-un autovehicul militar decapotabil, spre deosebire de limuzina civila aleasa de predecesorul sau, Francois Hollande.

Nu e de mirare ca acest nivel nu a putut fi mentinut, dupa o intrare in scena atat de spectaculoasa. Dar multi au fost surprinsi de viteza cu care s-a prabusit rata popularitatii noului sef de stat. Nemultumiti sunt printre altii angajatii din sectorul public, ale caror cresteri salariale Macron planuieste sa le limiteze. Iar seful statului major general al armatei, Pierre de Villiers, a demisionat dupa ce a criticat deschis proiectul presedintelui de a taia din finantarea fortelor militare franceze.

Dupa vacanta vine proba de forta

Macron nici nu a inceput insa adevaratul sau tur de forta: reformele anuntate pentru piata muncii. Si nici nu s-a atins inca de saptamana de lucru de doar 35 de ore, prin care Franta pierde mult din competitivitate pe plan international. Ar urma si o reformare a sistemului de pensii. Proba de forta decisiva este asteptata dupa vacanta de vara. Sindicatele au anuntat deja greve.

Ascensiunea lui Macron are legatura si cu contracandidatii sai din cursa prezidentiala. In special cu Marine Le Pen. Multi l-au votat pe Macron nu pentru ca il apreciau in mod deosebit, ci pentru a evita un succes al doamnei Le Pen. Iar aproape 50% din alegatorii prezenti la urne s-au pronuntat in primul tur de scrutin in favoarea unor candidati izolationisti, care au promis sa scoata Franta din jocul globalizarii. Iar aceia care l-au preferat pe Macron in turul doi din motive de ordin tactic, nu si-au schimbat pozitia anti-globalizare de principiu.

Printre alegatorii de nevoie ai lui Macron s-au numarat si conservatorii care ar fi votat in mod normal cu candidatul republican Francois Fillon, daca acesta nu ar fi fost lovit de scandalul angajarii propriei sotii in stafful sau parlamentar. Iar esecul economic al guvernarii socialiste a insemnat ca multi alegatori ai acestei tabere s-au pronuntat la randul lor pentru Macron. Tanarul presedinte trebuie sa se descurce acum cu toti. Este imposibil sa le faca tuturor pe plac.

Direct de la incepator la om de stat

Problemele cu care se confrunta nu sunt insa de nerezolvat. Macron vine cu reforme nepopulare si ar putea beneficia de pe urma lor inca din primul sau mandat, daca va avea succese economice rapide. Si pe plan international face Macron o figura frumoasa. El pare sa fi trecut fara cea mai mica problema de la statutul de novice la cel de demnitar experimentat. Liderul francez profita de noul curent european: destul cu populismul, este iarasi timpul politicii serioase.

Sigur ca nimic din toate acestea nu reprezinta vreo garantie de succes. Dar in Franta pare sa se fi raspandit sentimentul ca opozitia fundamentalista fata de orice schimbare este principala cauza a crizei din prezent. Macron nu este vreun mantuitor, chiar daca este numit ironic "Jupiter". Dar tanarul presedinte are sanse bune, in plan realist, sa readuca Franta pe drumul cel bun prin reformele sale.

Christoph Hasselbach/os

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Macron popularitate Franta, #Macron presedinte Franta , #presedinte Franta