Filmul zilei in care presedintele Macron a venit in Romania - Justitie, Schengen si elicoptere

Joi, 24 August 2017, ora 20:58
35925 citiri
Filmul zilei in care presedintele Macron a venit in Romania - Justitie, Schengen si elicoptere
Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, si-a petrecut ziua de joi in vizita oficiala in tara noastra, prima de cand e sef de stat.

Macron s-a intalnit cu Klaus Iohannis si Mihai Tudose, a fost la Ambasada Frantei si la Muzeul Satului si isi incheie seara la receptia oferita la Cotroceni de omologul sau roman.

In fata comunitatii franceze adunate la Ambasada Frantei, Macron a sustinut ca atat Iohannis, cat si Tudose l-au asigurat ca reforma Justitiei se va face in asa fel incat Romania sa nu se abata de la lupta anticoruptie.

In conferinta comuna cu Iohannis, Macron si-a exprimat sustinerea pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, insa a adaugat ca "Europa spatiului Schengen nu functioneaza bine".

In prezenta lui Macron, Airbus Helicopters si IAR Brasov au anuntat ca extind cooperarea exclusiva in ceea ce priveste elicopterul multirol la 15 ani. In schimb, Airbus Helicopters nu a obtinut niciun fel de garantie ca Romania va cumpara elicoptere care sa fie produse la noua fabrica construita la Ghimbav.

La finalul vizitei la Muzeul Satului, Macron a promis sa revina in tara noastra in 2018.

Ziare.vom v-a prezentat in format LIVE TEXT cele mai importante evenimente din cadrul vizitei presedintelui francez in Romania:

20:25 - Emmanuel Macron a ajuns din nou la Cotroceni, pentru receptia presedintelui.

20:00 - Urmeaza receptia organizata la Palatul Cotroceni in onoarea presedintelui Frantei, care era programata sa inceapa la aceasta ora, insa este amanata, odata cu decalarea intregului program.

19:44 - Vizita celor patru la Muzeul Satului s-a incheiat, dupa aproape 40 de minute. Macron a promis ca va reveni si anul viitor in tara noastra, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, si ca i-a placut sa descopere traditiile romanesti. La final, a spus din nou "buna ziua".

19:34 - Ultima oprire in cadrul vizitei la Muzeul Satului a reprezentat-o gospodaria din Jurilovca, unde atentia lui Macron a fost atrasa de o naista care a interpretat si "La vie en rose", piesa pe care presedintele francez a ascultat-o pana la capat, desi era asteptat de ceilalti trei insotitori.

19:22 - Un urias ou incondeiat a primit presedintele Frantei.

19:21 - Fostul candidat USR la Primaria Sectorului 1 Clotilde Armand a transmis un mesaj, dupa intalnirea cu Macron.

"Dincolo de atmosfera festiva a acestei vizite, raman cateva intrebari. In primul rand, scurta vizita a presedintelui francez la Bucuresti ne-a reamintit ca Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene in 2019, intr-un moment decisiv pentru redefinirea proiectului european. Mai sunt doar 15 luni pana atunci si nici un document oficial nu anunta care sunt obiectivele romanesti pentru aceasta presedintie, prima oportunitate ca Romania sa-si puna in aplicare proiectele, de la acest nivel, de cand a devenit membra in 2007", a scris pe Facebook Clotilde Armand.

19:13 - Cei patru viziteaza locuintele traditionale, iar la iesirea din una dintre ele au fost intampinati de o... pisica. Aceasta nu parea insa deloc impresionata de cei patru oaspeti de seama si si-a vazut in continuare de activitatile sale. Cele doua Prime Doamne au primit cadouri din partea mesterilor artizanali.

19:08 - Cele doua cupluri prezidentiale au ajuns, in sfarsit, la Muzeul Satului, cu mai bine de o ora intarziere.

18:30 - In discursul de la ambasada, Macron a spus ca noul proiect de modificare a Legilor Justitiei e incompatibil cu lupta anticoruptie si ca a primit asigurari de la Iohannis si Tudose ca acesta va fi corijat.

"Am vorbit cu presedintele si cu premierul despre proiectul privind reforma Justitiei, care nu este compatibil cu vointa noastra de a lupta contra coruptiei. Amandoi mi-au garantat dorinta lor de a continua munca inceputa, de a reduce coruptia in tara, un angajament puternic, si ca toate contrasemnalele care pot fi ridicate sa poata fi corectate", a spus Macron.

Anterior, USR i-a transmis presedintelui francez sa ia atitudine fata de intentia Guvernului de a modifica legile Justitiei.

"Ma voi intoarce la inceputul acestui sezon (cultural - n.red.) in Romania, pentru a ma implica personal, iar pe parcursul anului 2018 (as vrea - n.red.) sa pot veni sa fac un gest simbolic la care tin mult - sa plantez cu stejar nou, la Iasi (...) ce va simboliza viitorul care trebuie construit intre tarile noastre si forta acestei noi relatii", a mai declarat liderul Frantei, la ambasada.

18:14 - "Avem nevoie de o relansare a Europei", a spus liderul francez, potrivit News.ro, in adresarea de la ambasada. Acesta a reluat declaratiile despre situatia spatiului Schengen.

"Schengen functioneaza foarte rau. Acordul de la Dublin nu mai functioneaza bine. Deci vreau ca Europa, pe termen scurt, sa aiba o reforma a politicii sale migratorii, de azil, pentru o buna functionare si sa poata integra Romania inca din timpul acestor discutii si ca, in acest Schengen pe baze noi, Romania sa devina un partener cu drepturi depline", a mentionat Macron.

17:52 - Macron sustine un discurs si la sediul Ambasadei Frantei.

17:34 - Presedintele francez a incheiat intalnirea cu premierul Mihai Tudose. Urmeaza receptia la Ambasada Frantei si vizita la Muzeul Satului.

16:53 - Surse guvernamentale citate de News.ro sustin ca presedintele francez a cerut o intrevedere intre patru ochi cu prim-ministrul Romaniei.

16:50 - Iata si declaratia lui Iohannis despre intalnirea cu Macron, postata pe contul sau de Facebook:

"Am avut discutii foarte bune astazi, la Palatul Cotroceni, cu Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, aflat in vizita in Romania, in urma invitatiei pe care i-am adresat-o in iunie. Intalnirea noastra a fost un excelent prilej de a reconfirma obiectivul nostru comun: acela de a lucra impreuna in beneficiul Romaniei, al Frantei si al Uniunii Europene, pentru prosperitatea si securitatea cetatenilor nostri."

16:10 - Emmanuel Macron si premierul Mihai Tudose au ajuns la Vila Lac 1.

15:54 - Pentru Macron urmeaza o intalnire si un dejun cu premierul Mihai Tudose, o receptie la Ambasada Frantei si receptia la Palatul Cotroceni. De asemenea, liderul Frantei va efectua o vizita la Muzeul Satului.

15:52 - Conferinta de presa dintre cei doi s-a sfarsit.

15:15 - Cei doi presedinti fac declaratii:

Klaus Iohannis:

- Imi face o deosebita placere sa va am oaspete la Bucuresti. Va multumesc ca ati acceptat invitatia mea lansata cu prilejul discutiei foarte bune pe care am avut-o cu ocazia Consiliului European din iunie.

- Romania este prima tara din regiune unde efectuati o vizitia bilaterala, ceea ce confirma profunzimea parteneriatului nostru strategic si ne onoreaza. Este si un moment simbolic. Se implinesc 25 de ani de la intrarea in vigoare a tratatului de intelegere amicala si cooperare intre Romania si Franta.

- Am avut si astazi discutii foarte bune, in urma carora am decis aprofundarea parteneriatului strategic, in sectoarele economic, politic, cultural si al cercetarii.

- Anul trecut am inregistrat o crestre de 9% a comertului biletaral, cifrat la 8 miliarde de euro.

- Romania ramane una dintre tarile europene cele mai atasate francofoniei si un stat far in Europa Centrala si de Est, cu cei mai multi cetateni vorbitori de limba franceza din regiune.

- Am abordat si agenda europeana si am decis sa sprijinim o cooperare intarita intre Romania si Franta, in domeniul afacerilor europene, cu precadere in sprijinul redefinirii proiectului european, la care amandoi tinem foarte mult.

- L-am asigurat ca poate gasi in noi un partener autentic.

- Romania este astazi, dupa 10 ani de cand suntem membri, un stat membru matur, cu un profil proeuropean foarte puternic, care doreste sa fie membru refondator al UE.

- I-am transmis si faptul ca obiectivul Romaniei de aderare la spatiul Schengen ramane unul de actualitate. Romania actioneaza deja de facto ca un stat responsabil al spatiului Schengen.

- Aderarea Romaniei va consolida securitatea spatiului Schengen si va transmite un semnal puternic in sprijinul constructiei europene.

- Aceasta vizita este un excelent prilej de a lucra impreuna pentru consolidarea relatiei noastre si pentru imbunatatirea proiectului european.

Emmanuel Macron:

- Sunt astazi aici pentru ca intr-adevar avem un parteneriat strans si voi reveni pe relatiile bilaterale. Acum 10 ani, ati aderat la UE si ati facut progrese extraordinare.

- In primul semestru al anului 2019 veti prelua presedintia UE si este nevoie sa pregatiti acest eveniment.

- Ati vorbit si despre revizuirea directivei privind detasarea muncitorilor. Sunt sigur ca vom ajunge la un acord pana la sfarsitul anului.

- Sa mergem in miezul proiectului european, care este un proiect de convergenta.

- Am citit o neintelegere citita in presa romaneasca: revizuirea directivei nu inseamna in niciun fel sa-i impiedicam pe transporatorii romani sa lucreze peste tot in Europa, dimpotriva.

- Vrem ca aceeasi munca sa fie remunerata la fel in aceeasi tara.

- Am confirmat astazi cooperarea noastra inclusiv in domeniul Apararii.

- Aveti tot dreptul sa cereti integrarea in spatiul Schengen si stiu cat de important este acest lucru pentru dvs. Trebuie sa fiu deschis, sincer: Europa spatiului Schengen nu functioneaza bine, iar dorinta mea este ca in urmatoarele luni sa putem accelera o reforma a regulilor comune in acest domeniu, sa le clarificam.

- Iata, draga Klaus, discutiile dintre noi le consider deosebit de fructoase, multumindu-va pentru primire.

Intrebari:

Dle Iohannis, ati putea sa fiti putin mai concret in ce priveste detasarea lucratorilor, sa ne confirmati ca sunteti de acord cu pozitia franceza? Intrebare si pentru Macron.

Macron:

- Cand vorbesc despre transportatori francezi care recruteaza romani, sper sa intre in acordul la care sa ajungem pana in luna octombrie. Este vorba despre problematica detasarii lucratorilor. Sectorul transportului rutier acopera o realitate care nu se reduce doar la lucratorii detasati.

Iohannis:

- Este foarte important sa evitam simplificarile inutile in aceasta speta. In special in Europea de Vest, nu numai in Franta, apare tot mai des aceasta discutie legata de social dumping, adica evitarea unor cheltuieli sociale care nu se motiveaza. Nu sunt pentru sau sunt contra.

- Nu cred ca v-ati imaginat ca eu si dl Macron stam sa redactam un draft al acestei directive. Este insa o mare nemultumire in Franta ca sunt lucratori care aparent incearca sa eludeze sistemul, decat sa se incadreze in sistem. Sunt foarte multi oameni care vor sa lucreze in Franta, Spania. Daca este asa, este foarte clar ca trebuie sa imbunatatim aceasta directiva.

- Pe de alta parte, este dorinta oamenilor din Est sa traiasca mai bine. Ambele dorinte sunt legitime. Nu inseamna ca oamenii din Franta sau Romania nu au dreptate, ci inseamna ca directiva nu este suficient de buna. Oamenii trebuie sa discute pentru a face directiva mai clara pentru toata lumea.

- Este important sa se evite confuzii. Nimeni nu doreste sa inlatureze competitia si piata libera. E clar ca lucrurile nu se rezolva simplu - nu este nici pe departe suficient sa se rescrie directiva, chiar in forma imbunatatita.

- Pana la urma, regulile europene au fost construite pentru a inlesni convergenta. Exista si se cunosc agentii si firme in Europa care exploateaza diferentele de nivel pentru a face ele castig.

- Ceea ce ne dorim este sa facem lucrurile mai clare si mai bune pentru toata lumea, pentru a avea o abordare corecta, echitabila, fata de toata lumea. Este evident ca in domeniul transporturilor rutiere lucrurile n-au fost inca intelese foarte bine. Acolo, problemele sunt specifice si trebuie tratate ca atare. Nimeni nu are intentia sa creeze conditii favorabile pentru unii si defavorabile pentru altii.

Franta va sprijini aderarea la Schengen dupa ce se va redefini spatiul Schengen?

Macron:

- Raspunsul meu este da.

- Reticenta care a existat in ce priveste aderarea Romaniei in spatiul Schengen este legata de riscul de a-i lasa pe imigranti sa intre in Europa. Romania coopereaza intr-un mod deosebit de eficace, respecta reguli, iar faptul de a avea Romania in afara spatiului Schengen nu aduce o protectie suplimentara celor care se afla in interiorul spatiului Schengen.

- Singura mea retinere este ca spatiul Schengen functioneaza prost in acest moment si trebuie reformat. Intr-un spatiu Schengen intarit, Romania trebuie sa intre.

- Nu avem o viziune de ansamblu si trebuie sa ne regasim ritmul.

Macron:

- Ce viitor va doriti pentru Romania? Doriti ca in mod durabil salariile din Romania sa ramana la o treime fata de cele din Franta? Va doriti ca munca calificata sa se dezvolte insuficient? Sau va doriti ca tara sa intre pe deplin in Europa, sa aveti calificari mai bune, sa atrageti talente, sa va pastrati talentele, sa aveti oameni mai bine platiti care sa aiba avantaje sociale si tranzitia sa se faca pe deplin.

- Inteleg de la presedinte ca ati ales a doua optiune, ca doriti ca Romania sa intre intr-o Europa mai bine integrata. Pentru Romania, situatia din prezent nu este ideala, este o situatie in care tarile profita de diferentele salariale. Tarile care sustin staus quo-ul sustin de fapt de aceasta situatie are nu este benefica pentru Romania.

- Nu va avea loc un Frexit, ci o distrugere a Uniunii Europene pentru ca nicio tara dezvoltata si cu costuri ridicate salariale nu poate accepta ca sistemul sa continue astfel si o parte din Brexit se datoreaza tocmai functionarii pietei unice si detasarii lucratorilor.

- Ati vazut ce spun ei: nu mai vrem oameni din est la noi in tara si sa ne ia locurile de munca. Trebuie sa privim lucrurile in fata, sistemul actual este daunator atat pentru Romania cat si pentru Europa.

15:11 - Au fost semnate cateva tratate intre Romania si Franta, privind cumpararea de rachete si elicoptere de la francezi.

15:09 - Cei doi presedinti vor sustine o conferinta de presa comuna, care era programata initial la ora 14:00, insa intregul program s-a decalat.

14:48 - Emmanuel Macron a postat un mesaj pe Twitter dupa ce a ajuns la Bucuresti: "Am ajuns la Bucuresti pentru a construi impreuna cu Klaus Iohannis o Europa care protejeaza".

13:43 - Programul vizitei a fost decalat cu peste jumatate de ora. In programul anuntat de Administratia Prezidentiala a Romaniei primirea de la Cotroceni ar fi trebuit sa aiba loc la ora 13:00, insa cuplul prezidential francez a ajuns cu jumatate de ora intarziere.

Dupa fotografia oficiala si semnarea in Cartea de Onoare, Macron si Iohannis au convorbiri tete-a-tete, iar apoi o discutie in format extins la care participa si delegatiile oficiale. Conferinta de presa comuna a celor doi sefi de stat va avea loc in jurul orei 15:00.

Macron va merge apoi la Vila Lac 1, unde premierul Mihai Tudose ofera un dejun in cinstea presedintelui francez.

In jur de ora 18:00 cele doua cupluri prezidentiale vor vizita Muzeul Satului iar spre ora 20:00 va avea loc la Cotroceni o receptie oferita de Klaus Iohannis in onoare lui Macron.

13:42 - Pe pagina de Facebook a lui Emmanuel Macron a fost transmisa in direct o parte din ceremonia de primire de la Cotroceni.

13:40 - Emmanuel Macron a salutat in limba romana Garda de Onoare.

13:36 - Emmanuel si Brigitte Macron au ajuns la Palatul Cotroceni, unde au fost intampinati de Klaus si Carmen Iohannis. Dupa intonarea imnului, cei doi sefi de stat isi prezinta delegatiile oficiale.

13:29 - Din delegatia presedintelui Iohannis fac parte consilierii prezidentiali Ion Oprisor, Bogdan Aurescu, Leonard Orban, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, Sergiu Nistor, ambasadorul Romaniei in Franta Luca Niculescu, secretarul de stat in MAE George Ciamba si purtatorul de cuvant al presedintelui, Madalina Dobrovolschi.

13:22 - Premierul Mihai Tudose va oferi, joi, un dejun de lucru in onoarea presedintelui Macron.

"Vizita presedintelui Frantei in Romania este extrem de importanta pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale, indeosebi in domeniul economic, precum si pentru consolidarea cooperarii in plan european, in dosarele de interes major pentru ambele parti", a comentat Tudose vizita lui Macron.

13:07 - Potrivit unor surse citate de Mediafax, extinderea contractului de exclusivitate intre Airbus Helicopters si IAR Ghimbav, de la 5 la 15 ani, va fi semnat in prezenta presedintilor Emmanuel Macron si Klaus Iohannis.

13:00 - Presedintele Frantei a sosit in Bucuresti si se indreapta spre Palatul Cotroceni, unde se va intalni cu seful statului roman, Klaus Iohannis.

12:00 - Jandarmeria Romana a transmis un mesaj de bun-venit presedintelui Frantei, in limba sa materna, pe contul de Facebook al institutiei:

Iata mai multe detalii despre cum a decurs vizita lui Macron in tara noastra:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#Macron Iohannis Cotroceni, #Macron Romania Schengen, #Macron declaratii Iohannis Cotroceni, #Emmanuel Macron vizita Romania, #program vizita Macron Romania, #Macron intalnire Iohannis , #presedinte Franta