Macron a facut un act pentru sotia sa, considerat o premiera in istoria Frantei

Luni, 21 August 2017, ora 23:02
10108 citiri
Macron a facut un act pentru sotia sa, considerat o premiera in istoria Frantei
Foto: Facebook / Brigitte Macron

Palatul Elysee a publicat luni pe site "Charta transparentei referitoare la statutul sotiei sefului statului", care precizeaza rolul, temele de actiune si mijloacele atribuite lui Brigitte Macron.

"Nu este vorba despre un statut juridic, ci de un angajament, care este valabil doar pentru Brigitte Macron si doar pe durata mandatului lui Emmanuel Macron.

El nu va fi constrangator pentru succesorii sai si nici pentru sotiile/sotii lor", a declarat pentru AFP anturajul lui Brigitte Macron.

Este pentru prima oara in istoria Republicii a V-a cand un text stabileste negru pe alb rolul si mijloacele sotiei presedintelui, pana acum informale si adesea opace.

Acest text a fost stabilit "de catre presedintie, cu acordul lui Brigitte si Emmanuel Macron", adauga aceeasi sursa.

El raspunde in parte promisiunii din campanie a lui Emmanuel Macron de a pune capat "unei ipocrizii franceze" prin crearea unui statut juridic al sotiei presedintelui. Insa nu merge pana la a fi o lege sau un decret, dupa ce o petitie impotriva unui statut oficial a adunat, in aceasta vara, peste 300.000 de semnaturi.

Charta ii recunoaste in principal un "rol de reprezentare" alaturi de presedinte, in special la reuniunile internationale, si ii stabileste un "rol de supervizare" a receptiilor la Elysee.

Brigitte Macron poate, de asemenea, "sa participe la actiuni nationale si internationale, create impreuna cu alte sotii de sefi de stat, in special in lupta impotriva modificarilor climatice sau violentelor carora le sunt supusi femeile si copiii".

De asemenea, ea "raspunde solicitarilor" si "sustine, prin patronajul sau prezenta sa, manifestatii cu caracter caritativ, cultural sau social sau care contribuie la stralucirea internationala a Frantei".

"Doamna Brigitte Macron va fi de asemenea insarcinata sa mentina o legatura continua de ascultare si relatii cu actorii societatii civile in domeniile dizabilitatilor, educatiei, sanatatii, culturii, protectiei copilului sau egalitatii intre barbati si femei".

Presedintele va putea, in plus, sa o insarcineze cu "misiuni de reflectie si propuneri" care vor fi facute publice, la fel ca si agenda acesteia.

In ceea ce priveste mijloacele, asa cum s-a anuntat, ea se va baza pe doi consilieri prezidentiali pusi la dispozitia sa si pe un secretariat.

Ea nu beneficiaza de vreo remuneratie si nici de cheltuieli de reprezentare ori buget propriu.

Mijloacele in vederea functionarii sunt luate din bugetul presedintiei.

Citeste mai multe despre:

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#atributii rol Brigitte Macron , #presedinte Franta
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
"Presedintele va putea, in plus, sa o insarcineze". Aici, cred ca
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Comunismul, bata-l vina!...