Ziare.com

Macron crede ca exista riscul unui "razboi civil" in Europa: Solutia nu este democratia autoritara, ci autoritatea democratiei

Marti, 17 Aprilie 2018, ora 17:40

   

Macron crede ca exista riscul unui "razboi civil" in Europa: Solutia nu este democratia autoritara, ci autoritatea democratiei
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a denuntat, in Parlamentul European, tendintele nationaliste si populiste, sustinand ca exista riscul unui "razboi civil" in Europa si subliniind ca solutia "nu este democratia autoritara, ci autoritatea democratiei".

"Nu putem pretinde ca ne aflam in vremuri normale, exista dubii asupra Europei, apare un fel de razboi civil european, dar nu trebuie sa cedam fascinatiei sistemelor nonliberale si egoismelor nationale", a declarat Emmanuel Macron marti, intr-un discurs rostit in Parlamentul European, conform Les Echos.

"Unii ne spun ca cetatenii nu mai vor Europa. Dar nu cetatenii sunt cei care au abandonat ideea europeana, ci suntem amenintati de tradarea unor categorii de intelectuali", a avertizat liderul Frantei, denuntand "nationalismul".

Emmanuel Macron a subliniat ca trebuie "reactivata Europa popoarelor, prin alimentarea sursei democratiei, prin forta modelului democratic european". "Este vorba de modelul democratic care ne aduce impreuna, acest model nu este nici abstract, nici desuet. (...) Solutia nu este democratia autoritara, ci autoritatea democratiei", a insistat Macron.

"Eu fac parte dintr-o generatie care nu a cunoscut razboiul, dintr-o generatie care isi permite luxul de a uita: dar nu vreau sa fac parte dintr-o generatie de somnanbuli care isi uita trecutul si nu vede problemele prezentului. Vreau sa fac parte dintr-o generatie care a decis sa apere cu fermitate democratia. Trebuie sa luptam pentru apararea suveranitatii europene de impulsurile autoritariste ale celor care au uitat trecutul; am luptat pentru acest model, nu trebuie sa cedam", a subliniat presedintele Frantei.

Referindu-se la problema imigrantilor extracomunitari, liderul de la Paris propune crearea unui program european pentru finantarea colectivitatilor locale care primesc refugiati, in scopul depasirii "dezbaterii toxice" pe tema cotelor de distribuire stabilite de Comisia Europeana.

Emmanuel Macron a justificat decizia Frantei de a participa alaturi de Statele Unite si Marea Britanie la bombardamentele din Siria.

"Aparam principiile si drepturile, dar lasam altora realitatea copiilor si femeilor ucisi in atacul cu clor? Nu, nu si nu! Am distrus trei baze de fabricare a armelor chimice fara a provoca nici macar o victima. Nu am declarat razboi regimului Bashar al-Assad, interventia nu se aseamana in niciun un fel cu cele din Irak sau Libia, doar am salvat onoarea comunitatii internationale", a argumentat Emmanuel Macron.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Macron razboi civil Europa
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 5324 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Discursul presedintelui Frantei, domnul Emmanuel Macron,

la un an de la investitura, a fost un adevarat maraton intelectual.
A abordat absolut toate problemele dificile ale Frantei, a raspuns la absolut toate intrebarile (necunoscute de dinainte) puse de catre cei doi jurnalisti.

Nu a avut nici macar o foaie de hartie, cu ceva note, in fata!
M-a impresionat maturitatea sa si modul deschis in care a descris drumul pe care va merge Franta, patria Declaratiei Drepturilor Omului, care are drept motto: Fraternité, Egalité, Liberté !

Discutia despre emigranti, despre musulmani francezi care devin integristi, despre portul fularului in institutiile republicii si in particular, ... a fost una dintre cela mai interesante pe care am auzit-o. Ar trebui sa cautati discursul facut pe postul BFMTV, daca va intereseaza alte opinii decat cea a lui Dragnea sau Orban (Ungaria).

 

Macron,un creator de noi sintagme.....

Auzi la "copilul mamei".... democratie autoritara....daca filfizonul asta nu stie pe ce lume traieste sa-i spuna cineva ca singura democratie autoritara a fost cea a comunistilor (care o numeau democratie populara). In lumea occidentala nu exista democratie autoritara,toate democratiile sunt moi si prea ingaduitoare......Si inca ceva stimate "macrou", cu cat dumneata si alti sefi de stat europeni il rasfatati pe alde Putin cu atat riscul de razboi civil in Europa creste....asta daca tot vrei s-o spui p-aia adevarata !!

 

E-adevarat ca se pot intelege multe din sintagma

"democrație autoritara", dar cred ca ce vrea sa spună e ca exista riscul ca democrația sa se transforme de fapt intr-o dictatura a majorității, prin care statul de drept sa fie pus in pericol.
De fapt nu democrația in sine e in pericol (o dictatura a majorității rămane totuși o democrație, atat timp cat majoritatea decide) dar statul de drept și separația puterilor in stat pot fi in pericol.
Si Hitler a ajuns la putere in mod democratic și a continuat sa aibă o popularitate reala pana la sfarșit, dar n-a mai existat nicio separație a puterilor in stat, toată puterea a fost in mana lui și a dus nu doar tara ci și Europa la dezastru. Daca statul german de atunci ar fi reușit să-și păstreze niște instituții puternice, istoria ar fi fost alta.
Venirea lui Trump la putere in SUA e un exemplu de ce statul de drept e atat de important intr-o democrație. SUA au instituții puternice și chiar dacă un nebun ajunge la putere, sistemul nu e totuși pus in pericol, ceea ce nu-i cazul in Rusia de exemplu.
Statul de drept e necesar pentru ca majoritatea nu ia intotdeauna decizia corecta intr-o democrație și sunt principii de drept unde nu e rolul majorității sa decidă. Exista realități obiective ce pot fi demonstrate și n-are niciun rost ca majoritatea sa se pronunțe. De exemplu 1+1=2, chiar dacă majoritatea ar gandi altceva.
De fapt asta-i pericolul in Europa, și nu numai, ca democrațiile sa se transforme treptat in niște dictaturi ale majorității, pentru ca nu se ințelege ca de fapt democrația in sine nu garantează o societate libera, e nevoie și de un stat de drept.

...pai....e socialist toahrashiu....si toti ca el il venereaza

....ia uitati-va la pozitia 69 rezervata!....ce osanale pro-telectuel socialist avem acolea!....ca la televiziunea de partid si de stat....
.....ma rog...la perversica asta socialista "se opune" pragmatismul conservator, prin oamenii "dintr-o bucata" care "tac si (nu_ fac"....deci e mai mult doctrinar.....la fcnn nashpata (rusneaca aia lezbo-lungana asa...) il compara pe makerutza cu....osamelu-cimapanzelu!....ca sa vezi!.....aia dandu-se "liberala"!....totu-i la vrajeala.....si toti socialistii stau cu reforma "muncii" in gat!.....

Le stupide

Stim cu totii celebra vorba "daca taci, ramai filozof"!

Cine il pune să vorbească asemenea stupizenii? ma uit si nu-mi vine a crede ca un presedinte al Frantei face asemenea declaratii, parca e un student restant al Scolii de la Frankfurt, adept trist al neomarxismului!
Manuele, zău....

 

Te inteleg, trollovilor nu le convine discursul!

Si cum nu pot sa spuna asta, zic ca nu e bun!

Vreti emigranti din lumea a treia?

https://www.youtube.com/watch?v=F5-dTYMfWQQ

https://www.youtube.com/watch?v=UDuviL3Oamc

exista tot mai multe "No Go Zones" unde politia nu mai calca, si unde statul a pierdut autoritatea. Si asta este doar inceputul.

 

...

Macron, sluga dictatorilor globali americani, cati bani va trimite Colectivitatii Locale a colectivistului Iohanis?
Noi colectivistii colectivistului Iohanis vom primi ceva de la dictatorul colectivist Macron?
Colectivistul Macron declara ca prin colectivizarea Europei va disparea egoismul. Adica un amarat membru colectivist din Colectivul Europei va da o parte din ratia lui de paine, unui emigrant jihadist fanatic, ca sa aiba putere sa-i taie beregata in numele lui alah.

 

Sintem in 2018 s i inca Frata nu a deapsit ani 60 si 70 cu .....

o influienta masiva a socialismului dialectic a lui Sartre si multi de tealia lui ( moentant asta inmi sare in minte pentru restul trebuie sa caut) care au adus pe piata se pare produsul Macron !si cei care gindesc ca el .Intrebarea pe care asi dori sa ii adresez presedentelui Fratei ar fi .
Ati dus un document forte inportant pentru viitorul EU (costitutia) si scris de Valéry Giscard d'Estaing va asumati esecu prin dizacorul politicienilor cu majoritate populatiei care a votat negativ aceasta costitutie .Sa credem ca fiind partioti pe acei omeni care iubeau Franta ii clasificati ca vor incepe vreun razboi civil in Franta ? ( nu sinteni singuri bineteles. oland si irlanda care au simtit la fel) Va asumati ca tara acest esec de atuci si cea ati facut de a aduce publicul Fracez mai aprole de idealurile constutiei pe care ati creato pentru EU . Sa incepem sa credem ca domnul Valéry Giscard d'Estaing sa crezut un fel de James Madison dezacorul cu populatia de atucni a multor state EU o fost clara .Intrebarea ramine ca polioticieni va ascultati majoritatea populatiei din care veniti ce doreste si ca atare a celorlate state, care doriti sa le aliniati in proectul acesta ?
multe intrebari asi avea Ce sa scimbat defapt de atuci si acuma Se pare ca alte state din EU pote nu sint deacort cu directia in care voi ii inpingeti descompirati dezacorul dintre politicieni si majoritatea publicului european .Veniti cu vorbe pompose "ca razboi civil " cind a fost uiltima ora cind ati ascultat majoritatea in cazul dumenavosta Frata ce isi doreste defat in proiectul aceasta EU .
Ori meregem inainte si ii casapim ( razboi civil) pe aceai care sin amjoritarti si nu sint de acord cu directivele ne dedemocatice politicienilor EU ?

Da pote doar eu observ probelmele acesta si dizacoduri a unor politicein care au pierdut conetiunea cu majoritate care iau votat !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor