Macron, discurs istoric despre reformarea din temelii a UE: Vrea un grup de tari voluntare care sa propuna masuri

Marti, 26 Septembrie 2017, ora 22:18
5287 citiri
Macron, discurs istoric despre reformarea din temelii a UE: Vrea un grup de tari voluntare care sa propuna masuri
Foto: Arhiva Facebook/Emmanuel Macron

Presedintele francez Emmanuel Macron si-a prezentat marti viziunea pentru reinnoirea Europei, cerand o cooperare mai stransa in UE in domeniile apararii, imigratiei, taxelor si politicii sociale, precum si ca blocul euro sa aiba propriul buget.

Intr-un discurs rostit la doua zile dupa alegerile din Germania, in care alianta cancelarului Angela Merkel a avut rezultate mai slabe decat asteptarile, ceea ce ii limiteaza libertatea de manevra in privinta Europei, presedintele de 39 de ani pare sa aiba ambitii mari.

Vorbind la Sorbona, el a prezentat Europa ca avand nevoie sa se relanseze, spunand ca, in chestiuni diverse, precum acordarea de azil, protectia granitelor, taxele pentru corporatii, impartasirea de informatii, apararea si stabilitatea financiara, este nevoie de o aprofundare a cooperarii.

"Singura cale care asigura viitorul nostru este reconstructia unei Europe care este suverana, unita si democratica", a spus fostul bancher de investitii, in discursul sau de deschidere, flancat de drapelele francez si european, informeaza News.ro. "La inceputul urmatorului deceniu, Europa trebuie sa aiba o forta de interventie comuna, un buget comun al apararii si o doctrina comuna pentru actiune", a adaugat el.

Ce masuri propune liderul de la Paris

Macron a propus crearea in saptamanile urmatoare a unui grup pentru "refondarea" Uniunii Europene, care sa cuprinda institutiile comunitare si acele tari ce doresc sa participe la o asemenea dezbatere din care sa rezulte pana vara viitoare masuri concrete privind evolutia proiectului european, arata Mediafax.

Presedintele francez si-a reiterat ideea organizarii unor "conventii democratice" in statele membre care doresc sa gazduiasca astfel de dezbateri in care cetatenii sa discute despre aceasta reforma.

In ansamblul discursului sau Emmanuel Macron a pledat pentru o aprofundare a integrarii europene, respectiv politici cat mai armonizate in domeniile esentiale, inclusiv apararea, fiscalitatea, imigratia si o integrare sporita a zonei euro, cu un buget comun al acestei zone si un ministru de finante.

Pe de alta parte insa, el a cerut masuri astfel incat nicio tara sa nu le poata "bloca pe cele care doresc sa avanseze mai rapid" in integrarea europeana, context in care a evocat ideea Europei cu mai multe viteze.

Victoria subreda a lui Merkel, un pas in spate pentru Macron

In campania sa pentru alegerile prezidentiale, Macron a facut din reforma Europei o piesa central, iar el si Merkel au discutat adesea in ultimele luni despre dorinta ca Franta si Germania, cele mai mari doua economii din UE, sa preia fraiele integrarii.

Insa, la mai putin de cinci luni de la preluarea mandatului sau de cinci ani, Macron se confrunta cu amenintarea ca Merkel, in varsta de 63 de ani, care urmeaza sa isi inceapa al patrulea mandat, sa aiba o capacitate de actiune mai redusa decat sperau cei doi, arata News.ro.

Alianta sa CDU/CSU este in continuare cel mai mare bloc din Budestag, dar, pentru a construi o majoritate functionala, va trebui sa formeze o coalitie cu liberalii din FDP, care se opun multora dintre ideile lui Macron, si Verzilor.

In loc sa isi adapteze discursul pentru a se adapta la ceea ce ar fi vrut sa auda FDP, Verzii sau Merkel, Macron si-a mentinut viziunea ampla, detaliind in acelasi timp o serie de idei specifice pentru o zona euro imbunatatita.

El a apreciat ca un buget separat pentru cele 19 tari care folosesc euro - din totalul de 28 de state member UE - este necesar pentru a finanta investitiile private si pentru a proteja de socurile economice.

In trecut, el a spus ca un astfel de buget ar trebui sa ajunga la "mai multe puncte procentuale din PIB", dar marti nu a prezentat cifre.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Emmanuel Macron reforma UE, #Macron plan refondare Uniunea Europeana, #Macron Merkel reforma UE , #presedinte Franta