Macron ii retrage Legiunea de Onoare regizorului Weinstein, acuzat de agresiuni sexuale

Luni, 16 Octombrie 2017, ora 12:09
1962 citiri
Macron ii retrage Legiunea de Onoare regizorului Weinstein, acuzat de agresiuni sexuale
Foto: Arhiva Facebook/Emmanuel Macron

Emmanuel Macron a inceput procedurile de retragere a Ordinului National al Legiunii de Onoare acordat lui Harvey Weinstein, dupa ce producatorul de film a fost acuzat de mai multe femei de hartuire si agresiune sexuala.

Presedintele Frantei a anuntat, duminica, inceperea procedurilor de retragere a insemnelor de Cavaler al Legiunii de Onoare. Harvey Weinstein va fi al doilea american caruia ii este retras acest titlu, dupa ciclistul Lance Armstrong, informeaza The Hollywood Reporter.

Cineastul a primit in 2012, din partea presedintelui Nicolas Sarkozy, cea mai inalta distinctie franceza, care recompenseaza contributia semnificativa adusa natiunii, dupa ce filmul francez "The Artist", pe care l-a produs, a castigat mai multe premii Oscar.

De la izbucnirea scandalului in care este implicat Weinstein, mai multe actrite franceze l-au acuzat pe producator de comportament inadecvat, in special in timpul Festivalului de Film de la Cannes.

Macron a spus ca isi doreste sa grabeasca procedurile pentru investigarea si acuzarea de hartuire sexuala in Franta, pentru a incuraja mai multe femei sa faca dezvaluiri.

Scandalul "Weinstein" a inceput pe 5 octombrie, dupa ce New York Times si New Yorker au publicat articole in care mai multe femei il acuzau pe producator de hartuire sexuala. Intre ele, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow si Angelina Jolie, Cara Delevingne, fotomodele si angajate ale lui Harvey Weinstein. In plus, alte femei, intre care se numara Rose McGowan, il acuza de viol.

Weinstein, in varsta de 65 de ani, sustine ca orice relatie sexuala a fost consimtita.

Meryl Streep, Judi Dench, Bob Iger, George Clooney, Jennifer Lawrence, James Gunn, Leonardo DiCaprio, Brie Larson, Megan Ellison, Julianne Moore, Seth Rogen, Kevin Smith, Lena Dunham, Judd Apatow, John Oliver, Patricia Arquette si Mark Ruffalo, intre altii, au condamnat comportamentul lui Weinstein fata de femei.

Mai multi laburisti, membri ai Parlamentului, i-au cerut prim-ministrului Theresa May sa retraga titlul de Comandor al Imperiului Britanic pe care producatorul Harvey Weinstein l-a primit in 2004.

BAFTA (British Film Academy of Film and Television Arts) i-a retras producatorului statutul de membru. Consiliul Academiei de Film Americane a votat "cu mult peste majoritatea de doua treimi care era necesara" pentru ca lui Harvey Weinstein sa ii fie retras titlul de membru.

Sotia lui Harvey Weinstein, Georgina Chapman, cofondatoare a brandului de lux Marchesa, a anuntat, pe 10 octombrie, ca se desparte de producator, pentru "actele sale de neiertat".

New York Police Department (NYPD) si Metropolitan Police din Londra au anuntat ca au inceput investigatii privind acuzatii de agresiune sexuala aduse producatorului Harvey Weinstein.

Productiile cinematografice la care a lucrat Harvey Weinstein insumeaza peste 300 de nominalizari la Oscar si 81 de premii oferite de Academia de Film Americana. El a primit un premiu Oscar pentru filmul "Shakespeare in Love".

Citeste mai multe despre scandalul momentului de la Hollywood:

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Macron Legiunea de Onoare Weinstein , #presedinte Franta