Macron, noua Germanie, Europa si romanii

Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 16:16
7170 citiri
Macron, noua Germanie, Europa si romanii
Foto: Facebook / Emmanuel Macron

Ce-ar putea insemna pentru romani superstatul european propus nu intamplator de liderul francez Macron dupa rezultatul, deconcertant, al alegerilor germane? Dar pentru Germania, Europa si democratie?

O proxima desincronizare maxima ameninta sa-i lase la cheremul Rusiei pe romani, despartindu-i de vestul continentului. Pe care-l conduc germanii.

Cei din urma au trecut in scrutinul din 24 septembrie printr-o mica revolutie culturala. Si o mare alunecare spre dreapta. Cu sau fara voia francezilor, aceasta perceptibila reorinetare schimba fata Europei si pune bete in roatele incercarii lui Emmanuel Macron de a o relansa, imprimandu-i viteze multiple, cu o zona Euro transformata intr-un soi de superstat, cu tot cu ministru de finante, fisc, buget si, in pofida existentei NATO, cu institutii de forta proprii.

Or, dreapta germana, consolidata de accesul liberalilor in Bundestag si probabila lor participare la guvernare respinge net orice tentativa de prefacere a UE in organizatie filantropica prin distribuirea nemtilor in rolul unchiul american bogat, finantandu-i generos pe saraci.

Pe Macron nu-l poate aranja deci rezultatul alegerilor germane. In urma lor, liderul francez a invocat, patetic, "refondarea" Uniunii Europene si a lansat o tromba de propuneri a caror chintesenta e federalizarea continentului si deznationalizarea statelor europene.

Planurile sale, in mare masura nerealiste, nu exercita insa doar presiuni masive asupra Berlinului, incercand sa influenteze negocierile partidelor angajate in tratative penibile de formare a unei noi coalitii guvernamentale.

Ele reprezinta pentru intreaga Europa si echivalentul unei manevre de franare brusca, a initierii unei terapii de soc pentru o Uniune infierbantata si febrila, pe cale, dupa Brexit, de a se dezintegra si renationaliza accelerat. Or, Macron vede magica innoire a Europei nu asa cum o revendica tot mai europeni, angajati pe un drum identitar, in speta prin renastere nationala si cultural-religioasa, ci in termeni globalisti si economici. Ca si cum nu i-ar pasa de vointa, exprimata in alegeri, a natiunilor europene. Ca si cum democratia insasi i-ar fi perpendiculara.

Seful Hexagonului a izbutit, ce-i drept, turul de forta de a impune in tara sa profund antireformista incipiente restructurari economice de piata. Dar a pariat perdant pe o improbabila victorie a stangii germane. Social-democratii lui Martin Schulz ii sustinusera puternic pozitiile si teoriile europene. La fel, ecologistii. Din unghiul celor din urma, si ei potential guvernanti, UE sta si cade in functie de cooperarea franco-germana.

In schimb Merkel lansase francezilor, inainte de alegeri, semnale contradictorii. Dar rezultatul scrutinului o va sili sa adopte decizii neplacute. Intrucat nu va reusi probabil sa-i convinga pe social-democrati sa-si accepte, irevocabil, sinuciderea, prin prelungirea unei asa-zise "mari" coalitii, va fi nevoita sa le permita sa-si recapete suflul in opozitie.

Ca atare, va fi silita sa-si dirijeze tara fie spre anticipate, fie spre o dificila impacare a caprei negre, bavareze, semnalizand disperat dreapta, inainte de periculoase alegeri regionale in Bavaria, cu verdea varza ecologista, ademenindu-i pe carutasii europeni spre stanga.

Incotro o va lua Merkel? Tactic si moral, n-are, in principiu, incotro. Va trebui sa-i ajute pe conservatorii din CSU, cotind spre ei cu liberalii si ecologistii la remorca, spre a recupera, pe drum, o parte din conservatorii necontaminati marxist, pierduti pe drum de CDU in ultimul deceniu si jumatate.

Caci dreapta conservatoare a castigat, de fapt, alegerile, in detrimentul unei stangi ce se obisnuise sa alcatuiasca majoritatea in Germania. Ca primus inter pares intre statele europene aceasta tara, iata, nu mai e catusi de putin la adapost de tentatii extremiste. A o imuniza de astfel de ispite stablizand concomitent Europa insasi, cea perpetuu vulnerabila la pofte totalitare, inseamna, inainte de orice, a respecta principiile democratiei, spre a o recredibiliza. Inseamna esential a nu mai trada vointa electoratului.

Or, tocmai aceasta tradare o cere, implicit, discursul lui Macron de la Sorbonna, capitala eterna a elitei 68-iste, rostit nu intamplator in urma crucialului scrutin german si nu asa cum ar fi fost democratic firesc, inaintea lui, cand ar fi putut speria insa electoratul si schimba rezultatul votului, pedepsind si mai grav stanga. Se va preda cea din urma, dupa dezastru? Greu de crezut.

Iar Merkel are nevoie de Macron, in ciuda prudentei ei si a diferentei lor de stil, spre a exercita un minim de autoritate in Europa si a mentine macar formal o coeziune tot mai problematica a Uniunii. Ar fi iluzoriu sa creada, fireste, ca o va putea carmi in contra vointei electoratelor europene. Dar e posibil sa incerce s-o faca. In acest caz vin vremuri grele pentru esteuropeni.

Se anunta oricum timpuri grele pentru toate statele riscand sa se distruga economic, daca, pentru a evita marginalizarea intr-o Europa cu mai multe viteze, vor incerca sa adere iute la zona euro, spre a se adecva Patului lui Procust intins de Macron.

Or, si politic, actionarea franei de mana sau intoarcerea brusca a unui vehicul foarte greu, ca UE, in plina viteza, se lasa, de regula, cu rasturnarea lui.

Nu e greu de ghicit, ce efecte ar putea produce noua Germanie, care se clatina, in conjunctie cu instabilitatea rezultata in convoiul european de smucitele manuiri de volan ale lui Macron si cu impredictibilitatea amplificata rau in raporturile transatlantic.

Toate acestea vor antrena inevitabil accentuarea a ceea ce Andrei Cornea a numit "deriva iliberala" din Romania.

In vest nu va mai avea mai nimeni timp de sustinerea unei reconsolidari a mult incercatei democratii romanesti. Iar tendinta regimului Dragnea si a coalitiei sale PSD-ALDE de a eroda, cu sprijinul politizatului CCR, independenta justitiei si de a eviscera statul de drept s-a intensificat, oricum, considerabil, in ultimele cateva luni, fara ca presedintele si o parte a justitiei sa-i poata tine piept. Discreditarea democratiilor occidentale ii va servi tendintei cu pricina drept justificare si pretext.

In aceste conditii e fatal ca disocierea Romaniei de marea coruptie sa esueze, iar propensiunile autoritare, antiliberale, de inspiratie putinista, sa ia proportii. Lasata la coada, in zona gri a Batranului Continent, tara ar putea reintra progresiv sub auspiciile marelui frate, riscand, sub patronajul lui Putin, moldovenizarea.

Doar o Germanie foarte prudenta, actionand onest, prodemocratic si stabilizator mai poate salva ceea ce a ramas din Europa.

Autor: Petre M. Iancu

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Macron Germania, #alegeri Germania Macron Romania , #presedinte Franta