Reactia lui Macron dupa protestele de la Paris: Rusine! Nu e loc pentru astfel de violente in Franta

Sambata, 24 Noiembrie 2018, ora 22:50
11228 citiri
Reactia lui Macron dupa protestele de la Paris: Rusine! Nu e loc pentru astfel de violente in Franta
Foto: Hepta.ro

"Rusine" autorilor violentelor - este mesajul transmis de presedintele Emmanuel Macron dupa manifestatiile "vestelor galbene" de sambata din Franta, relateaza AFP.

"Multumiri fortelor noastre de ordine pentru curajul si profesionalismul lor. Rusine celor care le-au agresat. Rusine celor care s-au manifestat violent fata de alti cetateni si jurnalisti. Rusine celor care au incercat sa intimideze parlamentari. Nu exista loc pentru aceste violente in Republica", a scris pe Twitter seful statului francez.

Inaintea acestei reactii, noteaza AFP, presedintia si guvernul nu facusera niciun comentariu legat de noile manifestatii ale "vestelor galbene" care cer in special anularea cresterii taxelor la carburanti si masuri privind puterea de cumparare.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a denuntat violentele din mai multe locuri din Franta, in cursul carora s-au operat 130 de retineri, dintre care 42 la Paris.

Mai putin semnificativa la nivel national decat a fost saptamana trecuta, mobilizarea "vestelor galbene" s-a soldat sambata cu ciocniri intre manifestanti si fortele de ordine in centrul Parisului si cu mai multe retineri.

Violente in centrul Parisului: Fortele de ordine au dat cu gaze lacrimogene si tunuri de apa in multime

La ora 14:00 GMT, aproape 81.000 de manifestanti erau in strada in intreaga tara, fata de 244.000 saptamana trecuta la aceeasi ora, a anuntat Ministerul de Interne.

Opt persoane au fost ranite, dintre care doi jandarmi, fata de 106 saptamana trecuta, a adaugat aceeasi sursa.

Celebrul bulevard Champs-Elysees din Paris, unde autoritatile au interzis protestele pe o anumita portiune, a fost teatrul principal al incidentelor de sambata.

De dimineata, manifestantii s-au ciocnit cu fortele de ordine, aruncand cu obiecte si construind baricade, in timp ce jandarmii si politistii antitero au raspuns cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa.

Catre orele 16H00 GMT, pompierii au intervenit pentru a stinge diverse incendii la baricade, care degajau un fum gros si negru.

Intre timp, in restul Frantei, aveau loc numeroase actiuni pasnice, in cadrul acestei celei de-a doua mari zile de mobilizare, la o saptamana de la debutul miscarii.

Acest "act 2" nu a avut totusi succesul mobilizarii de sambata trecuta, cand aproape 300.000 de oameni au blocat drumurile si zonele strategice in intreaga Franta.

Deocamdata, miscarea poate conta pe sprijinul larg al francezilor: potrivit unui sondaj al institutului BVA, 72% dintre francezi aproba revendicarile "vestelor galbene". Ramane de vazut daca aceasta mobilizare va influenta politica presedintelui Emmanuel Macron, vizat direct de sloganurile manifestantilor, care i-au cerut demisia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#violente Paris, #veste galbene Franta , #presedinte Franta